90後係唔係香港最慘嘅一代?

335 回覆
1015 Like 92 Dislike
00得有抖陰
10後有小紅書
點會慘
真心其實00後係最柒

零零後細個嗰陣時冇人注重英文,10後出到嚟一定收佢哋皮

跟住做嘢又Hea,但屋企又唔係真係咁有錢,講醒目又唔唔夠之後啲人。而且屋企有啲錢以為自己好撚勁,好快會比之後啲人淘汰。

思想上,成長嗰陣時個社會又未轉晒做大陸思維,好似變性手術切咗一半咁,兩頭不是人,講外國思想又跟唔上,講大陸思想又唔夠極端。最緊要係連普通話都衰過人。
我童年係老母困住讀書,暑假做作業
唔鍾意運動迫去打波
70後:睇翡翠 麗的 佳視 成長
80後:睇翡翠 麗的 亞視 成長
90後:睇翡翠 翡翠 亞視 成長
00後:睇翡翠 翡翠 翡翠 成長
10後:睇翡翠 妖視 youtube 成長
又係你呢個細細個偷睇翡翠台
被老母打到仆街既支joke
80後上一輩都50/60後,大多數仲係讀書唔多
仲行緊天生天養自由放任,
就算嗰期啲老師,例如電腦嗰啲新嘢都未必肯學
所以有時間發白日夢/鑽研啲無謂嘢
分分鐘勁過啲老師(嗰陣都唔知點解要教電腦阿Sir電腦)
學校好多漏洞未堵塞哂

去到大概95,上一輩70後最起碼都中五畢業
搵到發達formula
就開始谷9自己仔女補習上興趣班
同時讀書時期你想搞事嘅門路都塞哂
以前學校要堅出事先上報紙
00年代網上言論開始有威力
所以學校更加嚴,同埋更加學店
相對上,人係乖啲嘅,但睇你覺得乖係咪好事

但如果你係80後窮L,都未必有開心童年
一嚟人地有電腦/PS你無
想要部數碼暴龍機都要𦧲成年
老師on9話你唔啱,屋企人唔(識)撐你

至於出到社會,最好時機已過,80/90/00大家都慘
60/70後都未(肯/可以)退落嚟
如果唔Keep住裝備自己
可能到你排隊上位時
就俾返10/20後輕易反cup
其實以而家嘅work ethics
10/20後應該仲撚柒碌
90後最慘係個教育制度改黎改去
以前香港不嬲用開英文教學又推母語教學
AL 制又改成 dse
有d AL 衰左個d 想repeat 都幾麻煩
好似有屆dse 同 AL 仲撞埋一齊
90後有尾水BNO 算係咁
感覺上智商上80後好似最醒目
之後就一路跌落去
90後都還好
零零後真係同弱智近咗一大步
10/20嗰啲好大部份應該係半個糖仔咁樣
每一代都有唔同背景
咪當三國志玩唔同劇本
20後慘啲,老豆老母唔移民一出世就注定要做小粉紅
上一代就一定辛苦過下一代,定劣黎
9歲我已經上緊咸網
Pk.com
4,5,60後 嬰兒潮例外
冇意思你要追溯古人仲慘

一般黎講以二戰後由美尼堅治世下既太平盛世後做比較
唔覺 樓主你慘姐
咁多財自機會都捉唔住
Bitcoin十幾年前出個陣,90後都係十幾廿歲,一黎無依方面經驗,二黎邊有錢買
股票又係,無錢點會買得多,就算比你扑中都係買得少少
00後做女正,可以賣相
90後女做雞都要同北姑爭
我90後頭
98 99都有上過吓,
電話線嗰隻

嗰時最興睇恐怖網
啲人自己啲經歷咁
仲有JAVA遊戲嗰啲
鹹網都有
得小小同學識上
我自己同95後溝通唔到

不過其他人又做到
所以第一代主流都係7,80後 90後1%都冇
其實每一代都有人發達,有人破產
如果你係碌柒
你放喺邊一代都係一條碌柒
20後出生人數少,競爭少,有ai 上網齊哂人生攻略online,case study,前人總結哂所有成功方法同避免試錯成本

小學時已經可以進入成人既花花世界學野

點睇20後都係史上最屈機既世代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞