華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

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2024-04-12 18:00:34
今日離開柏林 繼續行程但呢幾日有啲嘢做 嚟緊update返呢幾日啲參觀
星期一先再有行程 跟著先返嚟

先講一樣德鐵唔係廿鳩幾年前咁準時 近十年八年年變成誤點大王自己深受其害
睇德國報紙講疫情前已開始更新訊號系統 同更新路軌工程 但工程加埋疫情延誤 會需要多十年 大家有排捱
2024-04-12 19:08:44
我自己有個word archive 啲遊記
2024-04-12 21:50:13
Day 13: Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung (流離失所/驅逐/和解資料中心)


呢座由「聯邦流離失所驅逐和解基金會」管理嘅資料館於2021年6月開幕 係2022年初係附近逗留嗰陣 冇咩留意到有呢個館


自己覺得呢個館成立都幾有政治意味 留意開德國新聞 近呢十年極右翼政黨 (AfD) 係德國東部強勢堀起 合法經選舉進入地方議會及國會 理念係反所有外國人反所有移民 將所有德國社會問題諉過於外國人 (德國東部唔少呢類言語/肢體衝突) 呢啲類似理念係咪係德國似曾相識?
但德國唔會隨便實行黨禁 憲法保障組黨結社權利 黨禁嘅法律門高過天花板
估計政府唯有透過教育 去扭轉呢種現象

展覽第一部分由20-21世紀嘅歐洲角度 探討流離失所 驅逐 強迫移民嘅現象 引申到全球唔同地理背景嘅多個例子顯示一個世紀內呢啲情況反覆出現

(一開始就嚟個德國敏感題目 以色列加沙問題爭論更使德國內部分化加劇 俄烏戰爭有關問題已經加劇咗一次)

係20-21世紀歐洲 極端民族主義以及兩次世界大戰等衝突使用過度暴力 導致大規模驅逐甚至種族滅絕
戰爭同武裝衝突係大量少數民族人口流離失所同被驅逐嘅重要原因 各國政府亦利用驅逐作為政治工具來嚟解決種族同宗教衝突


1914年一戰時 比利時安特衛普淪陷 市民紛紛搭船往荷蘭甚至英國避難


1992-95年波斯尼亞戰爭 塞族人驅逐波族人 並設立多個集中營 估算多達2萬名波族女人被塞族武裝強姦


越戰後共黨掌權 大批民眾逃離避免政治迫害清算 德國當時接收約4萬名越南船民 再進行漫長嘅難民甄別庇護申請 (而家德國嘅大城市都有越南人聚居)


被驅逐嘅記憶?


早年嘅人靠木箱收起重要家當 推木頭車逃離


40年代不准難民學習該國語言 (左)
00年代希望難民學習該國語言 (右)


不同嘅難民營


難民營ID 配給卡 而家最新係用虹膜識別



波斯尼亞戰爭後 1995年簽訂嘅Dayton Agreement 係首次確立難民同被驅逐嘅人 有權利返回故地


驅逐流放嘅影響可以多年後先浮現
例如1944年蘇聯曾將50萬車臣人流放到中亞 直到1957年先可回鄉
呢個係其中一個遠因導致1994年「車臣戰爭」


確立記念碑 受害者數字 可以涉及政治因素同爭拗


唔同嘅詞彙 有唔同嘅意思/解讀同「使用方法」
例如波蘭曾用“recovered territories”嚟形容1945年取得嘅奧得河 (Oder) 以東嘅前德國土地


第一部份以「國際法律如何保障士兵與平民」總結
好諷刺呢啲嘢到而家都係形同虛設
2024-04-12 22:01:59
波蘭最美嘅風景係人
2024-04-13 03:12:02
講嚟聽下見到啲咩
2024-04-13 15:48:13
2024-04-13 16:02:13
2024-04-13 20:41:24
琴日提及嘅AfD 竟然今日朝早畀我見到佢哋擺檔
屌柒個派傳單男人
佢睥住我 唔唔到有「外國人鬧佢」

下午又經過 有班「反AfD」嘅後生仔示威 叫口號
警察在場戒備



我同其中一個女仔傾咗陣 支持反AfD自己知道AfD係咩政黨

對家AfD嘅人 比朝早多咗唔少 全部都係死廢老


執政黨綠黨 (中左) 都反Afd 但我唔認同佢某啲離地環保政策


前執政黨CDU (保守偏右立場) 現執政黨SPD (中左) 我自己持中性冇大意見
不過而家總理Olaf Scholz (SDP) 竟然現身反AfD活動 就似乎唔太適合 (早排AfD提出要驅離所有外國人同所有移民 引起全國反AfD運動)
2024-04-14 23:24:49
Day 14: Gedenkstätte und Geschichtspark KZ-Außenlager Falkensee (Falkensee集中營分營紀念公園)

當時嘅首都柏林有兩座集中營 一座係Sachsenhausen (男子) 另一座係Ravensbruck (女子及青少年) 建立最初都係關押政治犯 猶太人 被納粹黨認定為「不良分子」「無所事事嘅人」
二戰開打後 關押歐洲其他地方嘅猶太人同戰俘


(汁: Falkensee歷史網站 A標示集中營分營 B為工廠 C為戰俘營)
1943-45年Falkensee 係Sachsenhausen集中營嘅分營 原計劃容納5千名犯人 最後關押咗2500多名

公園入口


當時分營入口 圍牆地基仍在


空襲時入口守衛可進入「掩體」避難 (one-man bunker)

1942年10月 位於Falkensee嘅DEMAG軍火公司接到陸軍最高司令部嘅訂單 要製造3000架「黑豹」戰車 需要幾千個工人
於是從由1943年開始 工廠從黨衛軍「借用」2000多名集中營囚犯 佢哋要先參加一個「培訓課程」學習操作複雜嘅機器 確保快速高效生產


“Roll-call”空地 每日進行所謂點名 呢度亦會作公開懲罰囚犯之用

1943年7月 一千多名囚犯搬到集中營分營 呢個營係調動Sachsenhausen集中營囚犯建造嘅 幾乎冇任何建築機械設備 囚犯每天由Sachsenhausen步行幾英里到Falkensee 從事艱苦嘅體力勞動


營房地基遺跡

所有囚犯都來自歐洲國家 大部分來自法國 蘇聯 波蘭同挪威 少數來自西班牙 丹麥 德國等
根據記錄入住率最高係1944年8月 當時有2584人


營房地基遺跡

囚犯分成13個工作隊從事戰車配件製造
1944年3月 大約20名囚犯被隔離為「第13縱隊」並直接住在係工廠內 佢地參與所謂的‘’A-4‘’項目 去完成“V2”的嘅電路工作 (V2係當時最新嘅奇蹟武器 導彈嘅前身)

即使日班和同夜班的嘅工作時間長達十二個小時甚至更長 而且居住及伙食嘅條件都好差 囚犯們仍用盡最後嘅力量抵抗集中營嘅非人性化待遇 例如非法製造啤牌自娛 用工廠剩料做飾品 搞地下禮拜活動等

(汁: Falkensee歷史網站)

由於柏林空襲次數不斷增加 如營地使用木造建築 火燭風險極高 所以住宿營房由礦渣混凝土塊建造 面積寬十米 長六十米

1943年10月 營地共有14棟呢款住宿營房 其中一棟用作醫務室 四棟用作生產工場 另有廚房 附消毒設備嘅「衛生間」同辦公室 而黨衛軍警衛的嘅營房就位於近入口處


集中營及分營嘅指揮官都係黨衛軍軍官 到咗1944年6月 新任指揮官Ernst Kannenberg上任 佢係一名國防軍上尉 曾被分配到黨衛軍 但唔適合上前線 係佢嘅領導下 分營內囚犯嘅處境有所改善 原因之一係軍火公司投訴工人 (囚犯) 做嘢冇精神冇力


圍牆及電網外配有守衛 囚犯偷走即場槍斃 呢個係防空掩體遺跡

隨著紅軍迫近 Sachsenhausen主營下令拆除Falkensee分營 囚犯 (地下組織「國際集中營委員會」)說服指揮官Ernst Kannenberg唔好將囚犯撤離營地 因為係幾日前 囚犯係營地見到非常虛弱 生病同受苦受難嘅另一個集中營囚犯 佢哋係前往Oranienburg嘅途中在係Falkensee停留

紀念碑

Falkensee嘅囚犯們見到非常驚慌 而集中營委員會主席Max Reimann試圖與紅軍取得聯繫.以免集中營成為戰場
1945 年4月26日 第一批紅軍抵達營地 隨後解放咗呢座分營


紀念碑

戰爭結束後 集中營分營作為隔離營 收容來自奧得河 (Oder) 及尼斯河 (Neisse) 以東地區嘅難民同遷移者 並作為返回德國嘅戰俘收集營
1948年底隔離/收集營解散後 建築物被拆除 只剩低至今仍保留嘅住宿營房和同一座剩下部份基礎牆嘅農場建築 (可惜又被人塗鴉)


法文紀念碑

1960-90年代 附近嘅混凝土廠開採沙粒 將營房用作工具棚及材料儲存設施 一邊主牆被打開以形成大入口 並拆除大部分內部橫牆 該地區嘅其餘部分 大部分都雜草叢生


挪威文紀念碑

1993年起 Falkensee市係古蹟上開發歷史公園 並挖掘營房地基和同其他地面覆蓋物 於2018年對囚犯營房進行翻修 時至今日整個營地區都是係受保護的嘅建築
2024-04-15 14:15:49
Day 15: 柏林巴士遊 (自製)


自己去過起碼二十個德國大小城市 (未計鄉下) 發現只有柏林有雙層巴士雖然係香港搭得多 但好奇想搭下其他地方嘅有咩唔同


今次揀咗架流水線M29 係住處搭到尾站大約50分鐘 (如果由頭搭到尾 應該一個鐘多啲)
雖然可以上車先買飛 但成車人等你都唔好意思啦
所以買定飛 上車「打飛」
係柏林自己多數會買「兩個鐘內AB zone任搭飛」一次買4張10.8歐平啲 散買一張3歐 (去得遠 或走多個景點齋打卡最啱用)
所以一張飛可以夠搭M29來回


巴士有前中後三度門 (雙層同掛接都係) 到站一次過開晒 三度門都可以上落 尾門一開就見到後樓梯


上層格局


停車㩒鐘 按鈕係右邊天花扶手


每排窗口位都有USB插頭


近前樓梯有報站mon


前樓梯


前排「大銀幕」位幾搶手 要等架車落咁啲人先有得坐 唯有係側邊影下啲人上落車先


影下啲巴士


流水線會入內街 呢條街已經唔算窄 留意下右邊垃圾車 德國一般就係咁樣收垃圾 全部係係用窄長垃圾桶


舊式U bahn站


隨影


下層格局 中門位置影 一入中門有輪椅位


回程嘅M29係「短途車」咁啱總站就係住處不遠

柏林嘅交通幾方便 起碼啲巴士電車都幾密可達10分鐘就有一班 (搭過啲小鎮 巴士係一個鐘一班 甚至兩個鐘一班) U/S bahn可以5分鐘就有一班 加上一張飛可以全部互通 價錢比較其他德國城市相宜 (越遠越抵搭)
2024-04-15 18:17:03
同意德國既博物館展品同解說太豐富,有時好似入左時光隧道咁
唔覺絲打有去大路既Pergamon 同東德博物館,係咪精彩既留返最後先?
2024-04-15 18:30:21
見到就諗起上年復活節假期去華沙 連大商場都閂門 焗住去舊城啲酒吧 坐咗一個下晝
2024-04-15 18:38:00
完了 一陣打埋總結
Pergamon從來冇去過 因為唔識入面啲嘢
東德博物館以前去過 所以今次冇去

大路嗰啲以前去過了
不過仍仲有非熱門嘢未去 (柏林馬場 柏林動物園 瓦礫山雷達站 帝國運動場博物館---呢個整咗幾年都未整好)
可能將來又要去一次
2024-04-15 18:41:43
歐洲復活節係大節 除咗餐廳 啲嘢係唔開嘅
以前都試過歐遊撞正復活節 跟著走去郊外行山 (都幾多人行)
2024-04-15 18:42:50
歐洲復活節係大節 除咗餐廳 啲嘢係唔開嘅
以前都試過歐遊撞正復活節 跟著走去郊外行山 (都幾多人行)
2024-04-15 20:02:06
絲打巴膠?
2024-04-15 20:34:39
Pergamon閉館裝修,有排都唔會重開,你想去都冇得去
2024-04-16 02:52:35
唔係
只係鍾意遊車河 火車巴士都會玩下
2024-04-16 03:57:00
繼續Day 15: 再見柏林

自製巴士遊之後 執埋行李食啲嘢就離開柏林了

總括嚟講要去嘅地方 去埋呢次都7788了
但係上幾層提及仲有柏林馬場 動物園 瓦礫山雷達站 同埋帝國運動場博物館想去
又或者之後睇咗啲書 又發掘到柏林再有其他嘢想睇都唔定
即係去極都未去完

柏林有豐富近代史 而且由威碼共和時代開始 柏林都係一個前衛多元開放嘅地方
(而家表面上尚算包容多元) 而且動靜皆宜
旅遊實務方面 德國大城市當中 柏林物價唔算高 治安亦唔差
綜合以上幾點 搞到我去完又去 去完又去

返香港前會係漢堡停留幾日 會再附加講少少
2024-04-17 14:40:00
附加遊: Hamburger Dom


漢堡一年有三次呢個大型玩樂活動 以前去過覺得幾正 所以返兜位於St Pauli嘅U bahn站外 免費入場


今年日期 如果會去漢堡嘅巴絲可留意下


入面有機動遊戲 (勁刺激) 遊戲攤位 (真係有獎品) 同飲食檔口 (一般價錢)


飲食檔口 可以邊行邊食 部份提供枱櫈


亦有顧及素食人士 有炸蔬菜類似天婦羅嘅嘢


小朋友玩嘅場景遊戲


鬼屋


大人玩 (但激嘢多數中學生玩) 嘅機動遊戲 呢度啲遊戲激在唔只係一個面向狂轉 轉到你嘔


呢啲「易入口啲」


呢個我覺得最激同最抵玩啲機動遊戲/攤位費用係每次畀 每種價錢唔同 4-8歐玩一次 呢個6歐可以fing足轉足5分鐘 (如果唔驚嘅話)


買包杏仁食下 買咗Baileys味幾特別 乾身有少少酒味


小朋友遊戲


攤位遊戲 玩家將啲波掉落馬桶度 但廁所板不停開閂


上次去有海盜船 今次變咗呢個 仲激


巨型公仔


遊樂場必備


大人細路都大把嘢玩


冇咁激嘅比較多「年紀大嘅人」玩


港口城市必有特色魚包 同行為咗呢個而嚟


大人機動遊戲


上次去有跳樓機 但換咗呢個不了


咁啱落雨就睇人玩射箭 個女仔第一下已射中中心


最後上摩天輪 睇下週圍景色都唔錯 如果天氣好就更正啦
2024-04-17 15:51:24
Gdansk個二戰博物館認真睇嘅分分鐘要全日甚至一日半,可以入去前食啲嘢先
2024-04-17 18:08:36
咁要食個超大早餐 入去睇全日
2024-04-17 18:22:21
2024-04-17 18:26:54
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