華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

185 回覆
37 Like 3 Dislike
Live
Day 5: Mauzoleum Walki & “History meeting house”

Mauzoleum Walki 係德國佔領波蘭時 蓋世太保 (Gestapo) 嘅華沙總部 地庫係一個「訊問被捕者」嘅地方

Gestapo其實係帝國嘅秘密警察 1933年納粹黨掌權後 由戈林 (Hermann Göring) 創立 原本嘅目的係監控納粹黨高層同收集黑材料捉痛腳 之後隸屬「帝國安全部」去監控人民 保障納粹政權嘅安全

德國佔領波蘭 (及其他國家) 後 唔係採取懷柔政權 而係實施高壓統治
係國內嘅一套照搬過去 所以每個地方都有Gestapo 以防有人生事 甚至推翻政權
波蘭人大多不忿德國統治 一部份人因此加入地下組織
地下組織有啲係破壞納粹設施 收料傳送畀流亡政府/盟國 籌集物資 藏匿猶太人等
亦有啲從事地下文化活動 印刷反納粹單張等

Gestapo就係去監控呢啲地下活動 時機成熟就去埋伏搗破去拉人
被捕者會送往總部 首先係集體囚室等待

跟著逐個訊問套料 虐待拷打迫供
如果唔成功 就用心理施壓迫供 例如叫其家人觀看拷打過程

有「價值」嘅被捕人 會被重覆訊問 可以高達50次
需要重覆訊問嘅被捕人 就會送去獨立囚室
囚室牆壁有刻字 就係當時被捕人用盡方法去刻牆
有啲表達當時想法 有啲刻反抗符號 有啲會記日子

Gestapo唔老嚟 就通過貓眼一槍射死囚室內嘅人

唔少被捕人因為毒打 欠食物等 就死係總部內
出到總部嘅人 後果就係槍決 送往集中營亦難逃死亡

展覽內容簡單易明 有mon解說
篇幅唔太長 有圖 覺得唔錯

“History meeting house”係一個小展覽館 舉行關於中歐歷史嘅展覽
今次係一位波蘭攝影師Zbyszko Siemaszko嘅5/6年代影華沙嘅攝影作品

Zbyszko於1925年出生維爾紐斯 父親為攝影師
19歲時加入軍隊做隨軍攝影
1948年舉家搬到華沙 讀書期間搵咗份攝影工作 幫建築國企影相
到咗1953年加入Stolica雜誌社
1969至1990年做攝記 亦有自己接project做
於1915年逝世

相展主題係1950至60年代華沙

華沙夜繽紛

鍾意睇舊相嘅話 真係必去呀
華沙其實好唔波蘭
而且非華沙波蘭人普遍唔鍾意華沙人
用華沙嚟為之後嘅波蘭行做準備可能會唔太合適
不過都祝你好運
Lm
支持
華沙同舊年去嘅Kostrzyn完全唔同
完全顛覆自己既有想像

波蘭之外仲打想東北上立陶宛 對我嚟講有啲複雜
早起身另類享受,朝早少人
晨運
6點幾條街冇咩人 啲人未開始返工

河邊得一兩個遛狗
easy run 都咁快
路過總會做啲「無聊嘢」影火車

又要休息了 是但醫肚 (其實幾鍾意食falafel)
我都好中意周圍影下人地啲野
路過影下「鐵皮電車」多地見過但未搭過
而家中歐已經買少見少 除非啲較為經濟落後嘅真東歐/東南歐國家

波蘭原來都唔少vegan食物 價錢比同一般食物相差唔算太大 有市場就會有商機
係香港vegan只淪為gimmick打卡嘢 或者呢類人士被標籤為扮嘢/麻煩友
「東歐首都」思想都先進過所謂國際城市
兩地治安都算好嗎
好想自己去
柏林之前去幾次都覺得ok
天未光出去跑
經常夜晚出去食嘢都唔驚

華沙過兩日話你知
Day 6: Katyn museum (卡廷博物館)

其實早於一戰後 蘇聯同剛獨立嘅波蘭因為邊界問題發生戰爭 波蘭獲勝 1921年3月簽訂Treaty of Riga後 呢場紛爭先至暫時平息 之後波蘭派出邊防軍長駐

1937年起 第三帝國已經磨拳擦掌去佔領其他國家 先後「兼併」咗蘇台德 捷克 奧地利
到咗1939年8月 竟然同蘇聯簽訂Molotov–Ribbentrop Pact 呢個條約有個秘密條款 界定如何瓜分一戰後嘅新興國家包括波蘭
1939年9月1日 德國由東/北/南方入侵波蘭 到17日蘇聯由西邊侵入

1940年2月至1941年5月期間 蘇聯總共進行4次大規模驅逐流放波蘭人嘅行動 流放地遠至哈薩克甚至遠東地區

最初有部份人可以用信件聯絡上 但更多係失去聯繫/失蹤 要搵紅十字會求助

失蹤嘅人原來已經遇害
蘇聯內務人民委員部(NKVD) 處決咗接近22000名波蘭軍官同知識分子 處決除咗係卡廷森林 (近斯摩凌斯克) 亦係加里寧同哈科夫等地監獄發生

1943年4月 德軍係卡廷森林發現波蘭軍官亂葬崗 事件驚動歐洲 (後人將蘇聯1940年對波蘭人屠殺稱為卡廷慘劇)
納粹將呢件事做政治宣傳 證明蘇共幾咁冷血恐怖 而英美法所謂盟軍只係蛇鼠一窩
蘇聯反應就係強烈否認 並反指係德國做 做完就嫁禍蘇聯

戰後蘇聯都係強烈否認
而「細佬」波共跟大佬口徑 卡廷慘劇係德國人做嘅

真相只有係民間地下流傳
紀念慘劇亦只可暗地進行

直到1990年 蘇聯向波蘭當局交出有關卡廷慘劇嘅文件 真相先慢慢大白

博物館上層講述慘劇歷史 而下層就係展示當年處決地點挖掘出嚟嘅物件 有軍隊用品 更多嘅係生活/隨身物品

展覽非常詳細同內容豐富 「出土物件」令人震撼
博物館不足嘅係英文解說非常少 要靠google translate先可以理解內容
絲打真係深度遊,卡廷慘劇係去過華沙先認識,Mauzoleum Walki 第一次聽
上次去華沙,只係去文化宮、蕭邦博物館等等,天氣又一般,睇完你個post 想再去
留名繼續支持
波蘭好似好多二戰/冷戰既遺跡?
會唔會有啲似東柏林
多但冇柏林咁多 (柏林係海量)
不過今次華沙都睇唔晒搞到下次要返兜

會再去成個波蘭3個星期 希望足夠
晨運天氣就……

跑到出晒汗 但雙手凍硬咗想影相都冇影了
德國我諗都應該算好
但波蘭就唔太熟
留名支持
6月會去獨遊波蘭兩星期,華沙plan咗可能留2-3日
依家咁睇華沙都唔差啫
華沙視乎你想睇啲咩興趣係邊方面
如果要睇古蹟 曾經係廢墟係唔會有古蹟

因為今次去唔切
嚟緊下次會去未睇嘅歷史博物館 軍事博物館
“Museum of Cursed Soldiers and Political Prisoners”
華沙馬場同埋Treblinka
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞