華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

185 回覆
37 Like 3 Dislike
Day 9: Volkspark Humboldthain & Berlin wall

Volkspark直譯「人民公園」於1870年建成 係一個綜合休憩公園

最特別係呢個公園有座高射砲塔 (Flakturm)

1940年「英倫空戰」皇家空軍首次空襲德國城市後 希特拉隨即下令興建多座防空砲塔 1940至42年期間 柏林有兩座落成 分別位於動物園同人民公園

(汁: 維基)

人民公園呢座只花半年就完成 皆因利用一批強迫奴工 日夜不停施工所致
為咗建造高射砲塔 公園大部份被毀 以騰出空間

根據《最後一役》嘅描述 防空砲塔內 除咗軍事設施外 亦有大型防空洞 配備通風 電力 食水 貯糧 甚至醫院

戰後法軍拆除北面兩個砲塔外嘅所有建築 原因係北面近鐵路 而鐵路由蘇聯控制 拆除時如誤損路軌就好麻煩

後來盟軍將將140萬立方米瓦礫運到人民公園 塔底同瓦礫山混合 搞到好似山上有砲塔

(汁: Berliner Unterwelten)

而家塔頂已成觀景好地方 同時由於人少 亦成為街童聚集同塗鴉之地

幸好入面有修復同保育 要參加導賞團先可入內 (冇參加呢個 參加咗另一個睇另一樣嘢) 否則又唔知變咩

公園一角有個據稱係古蹟水泵

高射砲塔正南方有個廢墟

據稱係引導防空砲嘅雷達裝置所在 但已用磚頭屎填塞 變成廢墟同塗鴉牆

柏林圍牆歷史唔多講了
近柏林東站 就係著名嘅East side gallery (打卡熱點)
想知多少少可以到幾個地方 其中一個位於近Mauerpark嘅Schwedter Srasse同Bernauer Strasse U之間

以文字及圖片介紹為主

對比圖

因為呢度以前係柏林圍牆其中一段嘅所在地
所以有一條小徑記念 並有圖文介紹

街頭有時會見到 標示柏林圍牆曾存在
繼續Day 9: Berlin-Hohenschönhausen

幾年前曾到訪呢座東德還押監獄嘅展覽館 今次參加導賞團 去未睇過嘅部份 (有人講解 唔駛慢慢自己係度睇字)

(汁: 官網)
監獄呢個區 呢座黃紅色建築最初係國家社會主義 (NSDAP/Nazi) 人民福利組織 (NSV) 嘅一個大型食堂
於1939年落成
到咗1945年5月 建築由蘇聯接管 改建為「第三特別營」

呢個「特別營」嘅性質 係拘留同中轉犯人
隸屬內務人民委員部(NKVD)一年多嘅時間超過2萬名犯人被送往或被迫前往其他蘇聯營地 包括Sachsenhausen前納粹集中營

「特別營」嘅環境極差 擠迫 欠衛生 冇醫療 缺乏食物 初時甚至冇暖爐 約有1千人係營內死亡

呢個位當時係一個“Standing cell” 用嚟罰唔合作犯人
大約170cm高嘅狹小空間罰企 曾有犯人罰企3日

一個監倉容納4至6日 冇囚衣冇被冇廁所 暖爐係約1947年添加 犯人日間係唔可以瞓/坐上床 只可企係僅餘地方

多數犯人係根據1945年4月頒布嘅蘇聯第00315號指令被判刑
允許當局逮捕同監禁間諜 破壞分子 恐怖分子 納粹分子 警察 特勤人員 政府官員 及「敵對分子」
有啲犯人真係以上列出嘅人 但亦有一部份係鳩拉的

天花版有食堂痕跡

到咗1946/47年冬天 蘇聯當局將「第三特別營」改建為蘇聯秘密警察喺德國的嘅主要監獄 用作拘留和審訊

除咗前國社黨人外 被監禁嘅人主要係被指控為潛在嘅政治對手:社民黨 基民盟同自民黨等民主政黨嘅成員 (而家仍係德國主要政黨)
不過監獄亦關押唔少被指控「對黨不忠」嘅共產黨人和同蘇聯軍官
後來蘇聯軍事法庭判處絕大多數犯人長期強迫勞動 多數被判25年或以上 運送到蘇聯古拉格服刑
東德統一社會黨 (SED) 獨裁政權垮台後 前犯人被許可申請平反 幾乎所有重新審理案件嘅申請人 都被當時俄羅斯軍事檢察長被判無罪

(待續)
好攰呀要係Cafe坐下

燕麥奶latte 加vegan brownie
咁多日都冇出去食晚餐 今日去一間“German Restaurant”

樓主都鍾意跑遊
我起華沙市都跑左兩次

係呀去到邊跑到邊
晨運

之前係柏林冇咩搭巴士 (S/U/電車已經好方便)
S轉U先發現有工程 拿拿聲轉搭巴士
去咗一間德國餐廳
貪佢有素有肉

menu玩味十足

素人食呢啲

同行與豬手「搏鬥」中
今次試下呢啲 假肉像真度極高
Day 11: Reichstag

係布蘭登堡門嘅東北方 就係德國國會大樓 Reichstag
去咗咁多次柏林都未入過去 於是提早約3個月網上預約官方tour

入去前要係visiting center核對資料 同埋安檢

1871年普法戰爭後德國統一後 就著手計劃建造國會大樓 到咗1882年舉辦咗一個建築設計比賽 法蘭克福建築師 Paul Wallot 獲勝 兩年後由德皇威廉一世奠基

採用新文藝復興時期風格嘅國會大樓 於1894年峻工 不過威廉一世已經離世睇唔到了 由繼位嘅威廉二世揭幕

到咗1916年 具標誌性嘅“Dem deutschen Volke” (致德國人民)字樣被放置係建築正面嘅上方 引起德皇威廉二世嘅不滿 佢曾試圖阻止添加具有民主意義嘅銘文 但唔成功 兩年後更被迫退位

地下一層有個藝術裝置 每一個盒代表一個由真民主選舉出嚟嘅國會議員 由於1933年至1948年係冇真民主選舉 所以係冇咁呢啲議員名

黑色標示議員被迫害 係納粹時期嘅「日常」

1930年代初有唔少納粹黨議員 當時邊有人諗到之後搞成咁?

現任總理Olaf Scholz係國會大樓嘅辦公室

1933年2月27日 國會大樓被縱火 由於當時會議廳所有嘅設備都係木造 所以火勢一發不可收拾 好快燒通頂

(汁: 網上圖片)

呢單縱火就發生係希特拉宣誓就任德國總理四個星期後 大部分建築被燒毀 過咗一日就成功「捉拿縱火疑犯」荷蘭共產黨人Marinus van der Lubbe
希特勒拉將火災嫁禍於共產黨人 並以此為藉口 指控共產黨密謀造反德國政府 誘使時任總統興登堡頒布暫停公民自由嘅「國會縱火令」 Reichstagsbrandverordnung
(導賞員講起呢件事 佢認為係納粹黨自編自導自演 其實我一直都係咁諗 實在太多破綻)

納粹統治期間 國會大樓不再用於議會會議 附近嘅歌劇院 (Kroll Opera House) 被改建成國會辦公室及會議廳
而國會大樓淪為政治展覽場所
到咗1943年 被用作醫院同AEG無線電管製造工場 1945年柏林戰役期間 由於其象徵意義 因此成為紅軍攻占嘅中心目標之一

(汁: 網上圖片)
舉旗宣示發生於1945年5月2日

大量紅軍「到此一遊」塗鴉

1949年5月德意志聯邦共和國 (西德) 成立 首都選址波恩 (Bonn) 國會亦選址在此

(估計可能係紅軍舉旗宣示嘅地點)

到咗1956年 經過一番爭論後 西德政府決定唔拆卸國會大樓 而係於建築師Paul Baumgarten嘅指導下修復國會大樓 原建築嘅嚴重損壞嘅圓頂被拆除 工程於1961年開始 十年後完成 用於展覽同特別活動

(會議廳)

1995年至1999年間 國會大樓由英國建築師Norman Foster進行重新設計 用作永久性嘅議會大樓
1999年4月 鑰匙交畀聯邦議院議長Wolfgang Thierse從此聯邦議院就一直係呢度舉行會議
而會議廳上方的嘅步入式玻璃穹頂 則由建築師Gottfried Böhm設計

穹頂層有歷史圖片展覽 亦有餐廳

圍繞穹頂可眺望附近景色
齋撚死全家
強帖留名
柏林真係好靚,好想去多次
望到Reichstag,新文藝復興同新古典主義建築其實點分
成日睇呢d建築都唔識棟棟一樣咁
靚過柏林啲地鐵咁多
導賞員咁樣介紹 舉咗國會大樓嘅舊走廊做例子
可惜冇影到對比圖三個唔同時期同一地方影嘅比較圖
柏林嗰個百幾年 又經歷破壞同修復
我諗修復都係根據原本模樣去修 唔係搞到現代化模樣

呢套電影係1920年代 入面嘅搭S/U bahn情景有啲同而家相似

“Berlin: the Symphony of a great city”(1927)
https://youtu.be/LdFasmBJYFg?si=uLB93bJPebs4nwsj
同為素撚留名
提早晚餐呢間「意大利餐廳」大件夾抵食
亦有肉/素/純素選擇
所有口味嘅pizza直徑都係45cm 一人獨食最滋味

巴打係西藏慘 冇啖好食有冇瘦到
繼續Day 11: Mauerweg mit TV Asahi Kirschblütenallee

Day 10提到1990年德國統一後 日本送咗好多櫻花樹祝賀

日本朝日電視台係1990年發起一場大型籌款活動 籌集咗約100萬歐元 呢筆款項用於係柏林及勃蘭登堡種植9千多棵櫻花樹
其中約1100棵沿著Teltow及Berlin-Lichterfelde (位於柏林西南部) 之間嘅前柏林牆地帶 (Mauerweg) 種植

根據日本傳統 櫻花能為人們的心嘅靈帶來和平與安寧 所以送櫻花樹具有象徵意義

去睇花大多數都係當地市民 散步影相野餐放狗

亦聽到講日文嘅人係度野餐 似係居柏林嘅日本人

樹幹都會有花長出 幾得意
原來華沙係咁有歷史氣息, 有機會真係要去睇下
絲打一人之旅? 好厲害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞