華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

185 回覆
37 Like 3 Dislike
之前個post排版太差 (首次出post 多多見諒)
再出可能會好啲

將會係華沙同柏林各逗留一星期
睇近代歷史為主
另外去華沙亦為之後波蘭遊作準備
至於柏林 今次係第5次去 會去之前未去嘅地方

先介紹機上個“Asian vegetarian meal”
印式嘢冇咩所謂 但味道太辣

清晨多哈機場開始繁忙了 旅客亦不少

Oreo主題cafe 好似唔錯咁喎
去華沙先介紹一套電影 「鋼琴戰曲」
電影好出名 攞過好多獎

大部份嘅故事同場景 都非常符合史實
https://youtu.be/ARjkj9Vk0xs?si=o1yeXtWHcF7QdyUL
lm
G chi
Lm
行去附近公園視察一下「可跑性」如何嘅時候

見到有單車式雪糕車擺檔 去睇睇先
雪糕小姐話有雪芭 毫不猶豫去幫襯

士多啤梨雪芭味濃有果肉

去超市買一大堆食物 (嚟緊復活節假期要買定早餐) 先花咗75 PLN
但初步睇 外出進食似乎比我相像中貴
Day 1: 蕭邦博物館

德國就會諗起貝多芬/巴哈 奧地利就會諗起莫扎特
波蘭就會聯想起蕭邦

蕭邦1810年生於距華沙約45公里嘅Zelazowa Wola
半歲時舉家搬到華沙 及後接受音樂教育 開始作曲及進行演出

20歲時離開華沙往巴黎 以作曲/教琴/演奏為生
由於蕭邦唔鍾意大型演出 (大劇院音樂廳) 傾向於小型公開演奏 (因此) 大部份作品為鋼琴獨奏樂曲
不過館內並無手稿展出

蕭邦於39歲時 因肺癆病逝於巴黎
博物館展示部份遺物 亦講述蕭邦係巴黎嘅生活
嗰個年代部份音樂家生活潦倒 但蕭邦算唔錯了

傳聞蕭邦感情生活複雜 如果佢真係好似呢個銅像咁
加上富有才華 難怪令女士著迷呢
晨運

公園側面有無名陣亡軍人靈墓 內有憲兵駐守及火焰
以紀念一二戰陣亡嘅戰士
柱子刻有戰役地點及日期

德國好多素食
好想食vegan Schnitzel了
德國好兩極 無肉不歡嘅人唔少 但亦有唔少人轉食素
都幾多素食產品選擇 而且價錢相宜
華沙嘅地鐵係有閘出乎意料
拍卡/插飛入閘 出閘就咁行過去或推閘機就得

波蘭交通 (地鐵/巴士) 要買佢個d交通券,複唔複雜?
唔難 部售票機可以揀英文買飛
Day 2: 華沙鐵路博物館 (Stacja Muzeum)

波蘭鐵路始於1845年 1920年代開始嘗試電氣化
華沙鐵路博物館前身係1945年啟用嘅華沙總站 (Warszawa Glowna)
1975年華沙中央車站 (Warszawa Centralna) 落成使用後 呢個站嘅重要性大大降低 最後係1996年12月停止使用

博物館分為室內展館 以及室內陳列兩部份
室內展館以模型為主 亦有為數不多嘅展品

細路至愛嘅「投幣啟動式模型」

室外陳列頗有驚喜例如
德軍「裝甲列車」
其實破壞路軌已經可以KO 唔太明整裝甲有咩用

郵務車

有啲車廂改成特別展館
介紹鐵路維修

呢個幾特別

以「鐵路意外」為主題
全部都係嚴重出軌意外

貨運主題
但個車廂……

加埋以下張相……

聯想起運送猶太人往集中營唔知係咪我問題

總括嚟講 內容足夠 但排放得較亂 同唔夠英文解說 (要開Google translate)
但仍幾值得參觀
多謝update
呢兩個國家既博物館都係太豐富,認真睇的話一日睇兩個已經好累
華沙還好,柏林真係有排睇
留名支持
先留名 再追
以前可能因為蕭邦,令我覺得波蘭好浪漫
唔知真實係唔係
跑po轉場支持
等我google學下先
呢幾日波蘭係假期 可以一日睇一個 (因為好多都唔開)
假期之後可能要一日睇兩個
真係懷疑自己得唔得睇嘢好慢

以前去柏林一日去睇一個 可以由早上十點睇到五點幾接近閂門
好奇睇下歐洲有邊啲城市「夠浪漫」
(旅遊網站只供參考)
https://www.europeanbestdestinations.com/destinations/best-romantic-destinations-in-europe/

波蘭計 格但斯克同克拉科夫「浪漫」

華沙冇份
係咪炸哂
格但斯克/但澤都好想去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞