華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

185 回覆
37 Like 3 Dislike
休息
去咗一間烏克蘭餐廳

什菌湯 紅菜頭牛肉湯

烏克蘭餃子 薯餡

「基輔雞」

第一次去
歷史我都ok
因為最想去Gdańsk,預留咗嗰到都4-5日,睇吓二戰嘢望下海咁

華沙應該都係國家博物館+起義博物館先
睇完你個post都想去埋warsaw ghetto同polin muzeum
去過Lublin 個Majdanek,都幾震撼,有個位全部係灰
關於起義博物館一陣會講
(今日講返琴日)

Gdansk我都打算去
另外亦打算去Szczecin Lodz Lublin Krakow
如有時間去埋Bialystok
計落3個星期未必夠
Lublin打算會去
剛上google睇下 原來係……

反而唔會去Auschwitz
我諗同Dachau情況相若 已淪為某啲遊客打卡地方
(係Dachau真係見過 反而其他「冇咁出名」嘅 個個都好正經睇 就算影相都係做記錄)
(繼續Day 6: “Warsaw Uprising Museums”)

呢日睇嘅嘢一層打晒出嚟就太長太囉唆了 唯有分開兩次
Museum加多個S 因為有兩個

首先去嘅係由1989年成立嘅組織“Związek Powstańców Warszawskich” (華沙起義者協會) 總部嘅一個小博物館

協會外面嘅廣場立嘅紀念銅像/雕塑 係協會公眾籌款後先建立的

「華沙起義」係波蘭呢度指1944年8月1日嘅事件 (1943年嗰次起義稱之猶太區起義) 由波蘭家鄉軍 (Armie Krajowa, AK) 主導 背後有波蘭地下政府及波蘭流亡政府支持 華沙12歲以上嘅居民 以及能倖存嘅極少數猶太人參與
襯德軍受紅軍步步進迫力弱撤退之時 合力將華沙解放
擺脫德國嘅高壓統治
亦有另一目的 由於蘇聯已於1943/44年扶植波共 希望起義能採取主動 由波蘭人去奪得統治權 不再被德國同蘇聯控制

經過63日嘅奮抗 由於雙方力量懸殊 10月2日華沙人投降 德國隨即報復 大肆破壞華沙 摧毀全城90%建築
部份戰士立即槍決 部份送到集中營
約70萬居民被驅逐 部份送到集中營 部份送到德國本土做強迫奴工 係廢墟中生活嘅倖存者約有1千人
因戰鬥/砲火/槍決而死亡約有15至18萬人

華沙起義者協會嘅小博物館 係歷史濃縮版 亦側重於戰士/參與者嘅現身說法 有佢哋嘅證詞文字 亦有訪問嘅片段憶述當年情況
而另一個官方嘅華沙起義博物館 就側重於歷史 利用時間線去講述華沙起義背景 經過同結果

可能因為資源比較豐富 加上地方夠大 所以頗多展品 亦有唔少影片 甚至有3D立體觀看模擬華沙廢墟

AK戰士嘅臂章

地下印刷品

改裝德國人車輛自用

初期嘅戰果

戰士嘅服裝配備

自製武器

模擬下水道 (戰士匿藏 逃走嘅其中方法)

德方 (主要係黨衛軍部隊) 用嚟引爆嘅遙控車Goliath

女性嘅參與

華沙起義中嘅小朋友

盟國空投物資 可惜嚟得太遲同杯水車薪

華沙變成萬人塚

有講法話「起唔起義嘅結果都係一樣 仲要令華沙死傷慘重並變成廢墟」
唔同意呢個講法用馬後砲角度會有咁諗法
但代入當時角度 受咗咁耐壓迫 又有將來唔明朗嘅政治因素下 點解有機會唔搏一搏呢?
晨運

經過華沙大學門口

晨運完就離開華沙 時間過得真係快
之前睇德國報紙 話舊年10月恢復邊界查驗防止非法入境 (波蘭 捷克同埋唔記得邊度)
唔知係咪好似十幾廿年前 邊防警察上車查人?

主角係廢墟行果幕,真係睇到喊
睇完好幾個博物館 講華沙廢墟入面有約1000人倖存
就諗起呢一幕
Day 7: Pawiak prison

Pawiak監獄建於1830至1836年 當時嘅波蘭王國係受帝俄控制 而19世紀至20世紀初嘅帝俄相信係當時歐洲最獨裁專制嘅帝國 反對其管治嘅人會被殺或流放到西伯利亞
Pawiak係帝俄嘅一個「還押」監獄 被判流放嘅犯人先集中係呢度 再送到西伯利亞 簡單就係關押政治犯

1918年波蘭獨立後 Pawiak係華沙一個主要男監 內有一個小女監

1939年德國侵佔波蘭後 Pawiak變成蓋世太保 (SS Gestapo) 管理嘅男女政治犯還押監獄 係德國治下期間 約有10萬人曾係度還押 3萬多人係還押期間/訊問/被判槍斃而死 6萬多人被送集中營

直到1944年8月21日華沙起義期間 德國人自己摧毀監獄 (? 毀滅證據)

「犯人」每日最主要就係等車送佢哋去蓋世太保總部 (即係Day 5去嗰度) 「訊問」
一日有兩轉車 其餘時間就係關押 環境伙食極差 亦少不了被黨衛虐待

有啲「犯人」會自製日曆 數著記錄關押嘅日子

寄出/收取有限度嘅信件 唔知有咩等價交換條件

有啲「犯人」會寫詩抒發 或憑宗教慰藉

牆外有啲熱心人 賄賂黨衛或獄卒 小部份獄卒/醫護係自己人 幫手偷運物資 傳訊息/字條出入

「犯人」 亦會自製棋類 啤牌以打發時間 (應該係偷玩)

被判槍斃 行刑地點包括Palmiry森林 猶太區廢墟等

被判送往集中營 女會送去柏林附近嘅Ravensbruck
男會送去Auschwitz Mauthausen等
以紅三角加P以資識別

戰後清理 重建過後 原址變成博物館
監獄外面有棵樹 見證咗當年發生過嘅一切 不過係1983年壞死
20年後壞死嘅樹接近倒塌
於是當局移除棵樹 樹枝製成標本 根據原形用銅鑄一棵新嘅放係原地

死圖補返
已在柏林
係街邊見到 咁即係可以專登去睇了

Live
上次奧地利德國邊境有polizei上車檢查
結果咩檢查都冇唔知係咪抽查
Frankfurt oder有差佬上車
試下假肉醬係咩料真嘅以前食過
繼續Day 7: 華沙舊城與“Heritage Interpretation Center ”

之前回帖講起華沙無古跡 而家嘅舊城其實唔「舊」
只有約70年歷史
知道背後嘅故事後 不禁慨嘆波共今次都算做咗件好事 (不過背後民眾付出幾多 受咗幾多壓力呢?)
(唔認為重建目的係打造景點 當時都冇未有呢種概念)

華沙舊城建於13世紀 而皇家城堡建於17世紀
舊城當中經歷過多次興衰
19世紀末20世紀初淪為貧民窟

1918年波蘭獨立後 皇家城堡變成波蘭總統及總理府
1930年代後期 市政府開始修復舊城區 可惜期間就遇上二戰 修復工程停止外 德國空軍亦曾作轟炸破壞
華沙起義舊城區變成戰場 起義失敗後 德軍將未被完全破壞嘅地方系統性咁炸毀 作徹底破壞

華沙解放後冇耐嘅1945年2月 時任政府成立「首都重建局」旗下有「歷史建築部」當中有多位建築師同歷史學家 查探史料並研究如何重建舊城
1946年秋天 詳細嘅舊城建築藍本完成 重建就係根據呢個藍本 入面嘅建築依17至18世紀風格

受破壞建築掛上呢個牌 禁止任何人 (除研究人員) 靠近
(當時有啲人會自取攞瓦礫作建築材料)

1949年8月落實「六年重建計劃」舊城區廣場於1953年首先竣工

由於「政治原因」皇家城堡直到1971年先重建
所需費用係集資得嚟 政府一蚊都唔出

“Heritage Interpretation Center ”就係講述呢段歷史

華沙舊城已成遊客區

有呢個牌=歷史建築

有啲建築刻有年份 (應該係完成時間?)

由廢墟變成咁靚 真係佩服

早午餐合併

為咗炸洋蔥圈去Burger King 以前未變素人前已知同食過假肉漢堡餐 今次返兜

舊「肉」有埋嗰陣燒過嘅味
見到雪糕cafe
搞到提早「自我收皮」破戒
必食spaghetti
買嚟試下
標籤有分“vegan”同“vegetarisch”
香港唔少人話「食素咪素囉」包括我腦細 (後來佢知道了)
其實兩者係有分別 vegan係連蛋奶都唔食不過今日食雪糕破咗戒了
華沙係全歐洲最vegan friendly嘅城市
唔少vegan餐廳其實仲好食過普通餐廳
咁下次要試下
今次食嘢太求其 (行程太密唔夠時間)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞