華沙柏林雙城遊 (重新啟動 多圖)

185 回覆
37 Like 3 Dislike
Day 2: 維斯杜拉河 (Vistula River)

維斯杜拉河貫穿波蘭 係波蘭最長嘅河
源頭於波蘭南部附近嘅喀爾巴阡山脈 向北流經過多個城市包括華沙 河口於格但斯克注入波羅的海

華沙兩邊嘅河岸 而家變成休憩消閒好地方

呢啲吊床夠chill

假期梗係relax下

1944年8月華沙舊城發起第二次起義 當時嘅人知道蘇聯紅軍已經迫近華沙 諗住「救星」快到幫手擊退德國國防軍軍/德國駐軍
點知紅軍就「原地不動」非但起義失敗 起義人士及華沙民眾慘被德軍屠殺
紅軍遲遲唔到嘅原因 就係利用德軍消滅佢哋 因為蘇聯政權認定呢啲人將來都係會對「政權不忠」將來會「威脅管治」應襯早消滅呢啲人

對於以前嘅戰爭嚟講 河流就係阻擋敵方進攻/守方撤退嘅天然障礙 雙方都會破壞橋樑達到目的

Poniatowski Bridge就係其中一條兩戰曾被破壞嘅主要橋樑

戰後經過多次擴建

橋樑相當有特色 行人可由橋面搭𨋢 或咁樣行樓梯落地面
惡意破壞 炸到爛晒
格但斯克會下次去
蘇聯/史達林真係好賤
啱啱睇中文/英文維基,兩個版本好唔同
經過地鐵站 部機係咁樣㩒的
例子 買「3日票」

有圖文教學,感動
不過我主要活動範圍係克拉科夫,我估應該都有類似既野

如果買左pass,第一次上車就打左卡,就唔駁心思思上車/轉車都打卡呢D麻煩野
第一次用就打咗卡ok
可以安裝Jakdojade app 睇下波蘭交通
有無去埋Warsaw ghetto遺址
冇睇過維基點講睇書睇返嚟
西方係咁樣解讀 覺得係解得通

一嚟1944年夏天嘅德軍 實力已經唔係1941年嗰陣
(兵員數量 質素 軍備物資) 減弱好多
而1944年夏天嘅紅軍 實力比1941年大大加強
(睇過幾個德軍將領嘅書 古德林/曼斯坦/韓李奇都咁樣認為) 雖則德軍頑抗 但已無以前「咁難打」
加上蘇聯政權一向視反抗者為反動分子 必定清除

為何係華沙幾十公里外遲遲唔推進理由係?
待續
晨運
有個小小嘅“German-polish garden”
以紀念German-Polish Border Treaty 及Treaty of Good Neighbourship and Friendly Cooperation (1991年) 簽署25年

柏林好正
多歷史嘢睇
期待柏林個part
今日有啲時間去食嘢 (唔得閒嗰陣就求其食)
幫襯咗一間波蘭菜餐廳

先嚟個紅菜頭湯補下身先 (傳說跑完食紅菜頭恢復得快啲)

波蘭餃子 一款係椰菜菇餡 另一款係士多啤梨餡

士多啤梨餡清甜 唔錯

再來一支無酒精啤酒 (費事飲真酒呢排好攰)

有機會嘅話 下次想試下炸餃子
Day 3: 華沙猶太區 (Warsaw Ghetto)

講猶太區之前 先介紹「波蘭屠夫」Hans Frank
本身係律師專業 1939年9月德國估領 (部份) 波蘭後 被派去為「波蘭總督」
呢條片「希特拉的幫凶」就係講Hans Frank如何起家
作為波蘭總督後如何高壓統治 勞役剝削波蘭人 以及如何執行納粹種族政策--消滅猶太人
https://youtu.be/kxLxn3VTBwU?si=Uex5SrY7DfShQsz-

波蘭嘅猶太人起先只係需要配帶大衛星臂章識別 而待遇同德國境內猶太人相若
係1940年 Frank開始係波蘭各城建立猶太區「方便管理」猶太人
華沙猶太區於1940年11月啟用 係波蘭最大嘅猶太區 40幾萬人容納係約3.4平方公里嘅地方
其實只係一個大監獄囚禁猶太人 入面非常擠迫 物資食品短缺 衛生情況極差 淨係餓死病死都有約9萬人
青壯嘅被拉去做奴工

華沙猶太區遺留嘅圍牆

「最終解決方案」落實後 1942年夏天大批華沙猶太區嘅人陸續送住Treblinka滅絕營 約30萬人被屠殺

1943年1月 駐軍/特別行動隊突然衝入猶太區 清除倖存嘅猶太人 冇諗過竟然有反抗 (猶太戰鬥組織+猶太軍事聯盟) 由於軍事實力差距 最後德方於5月成功鎮壓 並以徹底破壞區內猶太教堂結束
區內嘅人一係就地槍決 一係被送往滅絕營
猶太區亦變成廢墟 不久係廢墟之上建立華沙集中營
呢次事件就係第一次華沙起義

華沙猶太區英雄紀念碑

紀念碑最令人印象深刻 就係1970年時任西德總理Willy Brandt出訪華沙時 係碑前下跪

https://amp.dw.com/en/germany-poland-reconciliation-willy-brandt/a-55828523

猶太區Mila Street 當年有個大地牢 內藏走私返嚟嘅物資 以及可作藏匿 (平民/反抗者) 之用

現址有兩個小紀念碑

晨運

終於坐係酒店食早餐有得飲咖啡了
早餐有顧及vegan需要

買呢個試下 食落幾似真肉

咁樣食 (影得差 變咗發霉咁)
Day 4: POLIN Muzeum (波蘭猶太人歷史博物館)

去博物館前 先搵兩處猶太區圍牆遺址

入博物館先要通過保安檢查

博物館分為8個展區 時間線由大約一千年前猶太人開始係歐洲出現 直至現在
大約一千年前 猶太貿易商人開始係歐洲出現
13世紀由於當時嘅「德國」驅趕猶太人 佢哋往東遷移 唔少人係波蘭落腳 主要係波茲南/克拉科夫/華沙
格但斯克當時係一個富裕港口 不過唔畀猶太人係度定居 如果以經商名義 (畀錢) 就可以逗留兩星期

16-18世紀 Polish–Lithuanian Commonwealth時期係波蘭猶太人最幸福嘅時代 一嚟受保護/冇壓迫 二嚟可以同基督徒 (Christian) 和平共處
但到咗18世紀末19世紀初 波蘭亡國並被三國瓜分
係俄佔波蘭地區 俄羅斯當局對猶太人嚴格控制 並強行摧毀猶太文化 (例如禁止猶太裝束 使用意第諸語等)
到咗19世紀末期 俄佔波蘭變得高度工業化 大批猶太人到小工廠/工作坊打工 (大廠唔歡迎猶太工人) 但待遇比起其他人差

19世紀末20世紀初 當時流說傳猶太人嘅最終目標係統治全世界 出於利益問題同恐慌心態 社會開始出現反猶主義
一戰時大批猶太聚落被毀滅 大量猶太人因戰爭死亡
1917年 布爾什維克黨 (暴力) 奪取政權後 革命風潮直捲歐洲 (稱之紅禍) 一個陰謀論述猶太人係幕後推手
雖則布爾什維克當中係有唔少猶太人 但列寧係俄羅斯人呀

戰間期間 部份波蘭猶太人 (超過一萬人) 移居外地 熱門地點包括美國 巴勒斯坦
而猶太復國主義 (zionism) 變得活躍

1939年9月 德國入侵波蘭 (根據德蘇秘密協議) 約半個月後蘇聯入侵 波蘭猶太人惡夢開始

德方不斷剝奪猶太人權利 並採取差劣嘅手段

設立約600個猶太區 隔離及禁錮猶太人

猶太區生活非常艱難 物資短缺 限量 (少量) 配給 連傷寒疫苗都有人走私運入去

部份猶太人願意加入「猶太警察」行列 小則經常收取賄賂 大則傷害出賣同胞

但亦有人加入地下反抗組織 或從事地下猶太文化活動

1942年初萬湖會議 制訂最終解決方案後 夏天開始謊稱遷徙猶太人到東方居住 實質運送大批猶太人到滅絕營

運走大量猶太人後 華沙猶太區大為縮水 變成一個黨衛軍屬下嘅「工廠」

兩次華沙起義都被殘暴鎮壓

1941年夏天德國入侵蘇聯
「特別行動隊」聯同部份當地人 (重災區係白俄羅斯及烏克蘭西部) 對猶太人進行屠殺行動

由於時間關係 (自己睇得太慢)
已經由12點幾睇到趕人走 中途只休息15分鐘坐低食啲嘢

最後兩部份 (戰後及波共時期) 冇睇到

總括嚟講好多嘢睇值得參觀
記得3年前曾經去過柏林嘅猶太博物館 一樣內容豐富
分別係柏林嗰個有猶太文化介紹 (華沙呢個只有好少)
同埋柏林嘅係免費參觀 (華沙呢個要入場費)
今日唔去晨運 去食個靚早

同行嗰條友食肉嘅 呢個餐好鬼精美呀
既行又企 又要抖一陣 去另一間波蘭餐廳

今日落雨寒寒地
嚟一杯暖嘅雜果飲品

紅菜頭湯 內有「雜菌小餃」

生果餃「拼盤」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞