[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Gotchard , 爆上戰隊 (2)

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我自己對build係麻麻地我覺得佢嘅劇情上好多角色都冇活用到,同埋都唔夠深刻
佢太過專注係嗰四個主角描寫

其他配角描寫真係好少,最明顯就係內海,原本嘅葛城巧,佢哋其實係後期係好有潛力寫佢哋嘅故事,但係感覺上就係捉到鹿唔識脫角
好似一開場浮士德,都未講到個組織有咩威脅性,就已經完咗第一章

加上好多設定都好快即棄,未講得清楚,就結束咗條線
三國既方針,難波重工,齒輪兄弟,blood 族,火星女王,hazard level,best match
其實好多嘢可以挖得再深啲,我最接受唔到係best match 嘅解釋
但好多嘢都係輕輕掂過就算
所以其實build我感覺係好似ooo,主要角色係寫到出黎,但係你話故事本身,就真係唔係話好吸引同好好睇
就係主要角色>故事性
武部要睇同邊D劇本家合作
鎧武同GEATS咪唔錯

利申 最唔鍾意白倉 咪返黎拉打棚
雖然武部成日有啲奇怪嘅諗法影響劇情但其實都有強項,主力用劇情去賣玩具來講佢做得好好
Core metal,lock seed,buckle 都係好好賣既收藏道具

相對之下大森賣玩具反而有啲渣,車仔,樽仔,卡帶同key 都未有csm 出到
木森嘅ex-aid、build、01都賣得唔差,未有csm純粹係時辰未到,鎧武都係10周年先出,不過整體成績的確唔夠武部亮眼

雖則話build後期同五回戰都係大森搞出嚟,但我近年最愛嘅拉打同戰隊同樣都係出自大森,所以都幾唔捨得

白倉主要玩綽頭,唔介意炎上商法,但真係唔太鍾意佢下下搞平行時空,浪費咗前人嘗試整合世界觀嘅努力

不過佢勝在放任主義,唔太干預編劇,遇到唔發作嘅敏鬼小林簡直絕配,同埋又頂得住上頭壓力,呢點同武部係完全掉轉
鎧武csm好早就出左喇,2020年就已經係The 鎧武祭
應該算係出得最快嘅CSM

武部係玩派生形態既items都玩得出色

大森賣得好都係主線嘅升級形態,派生item係劇情上真係好雞肋

白倉基本上都係完全比編劇話事我覺得佢最大嘅能力就係人脈,多數嘅大型回歸都係關佢事,當年砂糖回歸應該計佢Credit

製作人算係各有各好,各有各差啦
有冇一個完美嘅製作人?可惜塚田p冇再負責拉打

你D例子都講曬,其實真係人無完人
塚田果D都係比較傳統王道(W﹑FOURZE﹑最近期既有魔進)
Gotchard都算稍微接近返果種Flow但主題弱
好似黎緊相隔廿集終於醒起要做下正常學園劇情
build我覺得主要都係角色塑造啦,除咗四個拉打外都唔出彩,evolto冇晒前期氛圍,變咗侵略者template、內海個機械人同臥底設定幾乎冇用、難波重工會長、仲有美空兩次送頭,對老竇有感情係明嘅,但拍出嚟觀感就真係麻麻,不過相對地四個拉打真係寫得好正

拖得耐就還好嘅,ex-aid嗰陣都經歷過下,係有少少壓抑,不過為咗就zio搞個世界合併,又為咗外傳寫到個個有隔離世界線記憶,仲要俾evolto復活就有啲晒咗結局個遺憾美

大森退社,呢單野可以正式比個句號佢
拉打只係一個子供向+賣玩具嘅節目
加上得20分鐘 。你講嘅要求真係難做到
好似build里面東都同北都爭地盤
派戰兔同猿渡單挑就算 。兒戲到
但諗起係兒童節目就算
其本上依家拉打唔爛尾已經好好
我反而接受到BEST MATCH既解釋

之前FOURZE要賣40個掣,而家再多D量仲要諗配搭同多左強化道具&型態要賣,要寫落劇情到真係好難分配時間

最後比到一個講得通佢D配搭亂咁黎既解釋
已經夠收貨
個尾為左配合ZIO搞左個兩世界融合既方案(最諷刺係呢樣野正正係年頭冬季劇場版反派想做既野黎)
完全將另一個世界拉左落水之餘後面ZIO仲要無接
EVOLTO繼續宇宙散步勁爽
湊p我真係唔識講,俾佢成長下啦

唔記得原來仲有個高橋一浩希望佢快啲退社啦
好期待下星期修羅場
但呢度好似唔太鐘意gotchard (定太平淡冇野傾)
有時做下單元劇幾好 輕鬆又一集

好撚過背後係乜乜組織拯救世界
點知後期係講sheshe, 主角路人化
冇錯呀 就係講緊revice
Revice 果個制作人真係唔好再搞拉打住
佢究竟有冇睇過後期每集劇本
講起學園最keep到嘅都真係fourze,幾乎全程學校打,中間又補咗個the hole設定,即刻好合理

塚田p呢幾套喺設定上都幾完善,唔知係編劇定producer嘅能力
如果Gotchard當初好似Fourze咁玩解決學園事件單元可能仲討好
我偏向於係太平淡,同埋有部分人前期就棄咗

望月p風評唔得,唔計revice佢套宇宙都係近年評價最低,雖然我ok鍾意,另外仲有權力騷擾醜聞,導致喺王樣被降板,我諗起碼都會雪藏一排
機械人警察mode型過用劍
送腰帶真係敗筆同埋後面睇E總係咁壓住賤兔幾個打真係幾冇癮
真,fourze我真心覺得係俾大眾underrate既作品
佢基本上既設定都好實在,好多嘢都解釋到
例如點解所有有潛力成為怪人都會聚集喺天高

最後40個制,真係有40個同學去撳返,而個40個同學我又真係記得佢哋嘅單元故事係講啲乜嘢,點解會同弦太朗做左朋友

最後小説都好好睇,完返園田老師同撫子條線,真係幾有青春嘅感覺
其實要寫強大反派屈住嚟打既絕望感都可以好好睇,數碼暴龍04就係一個好好既例子
呢度就真係考編劇嘅功夫
財團x都係塚田p玩先
佢整合設定係有啲諗法
其實唔差係當年大把人接受唔到佢火箭頭
同埋埋尾兩集一個星座太趕
拉打部個個角色有血有肉
情節都有深刻印象
流星打死弦太朗>Meteor身份曝光>捨身保護弦太朗復活>Cosmic登場一氣呵成
加上坂本打鬥
最後理事長果集成班致辭都有感動到
如果俾你哋可以揀
製作人 + 編劇
你哋最想點配搭??
我都諗起04開頭輸到最後慢慢反cup對面
但始終武藤第一次寫拉打呢個位我會體諒佢
我都好鍾意fourze
甚至連後期幹部級怪人大放送都有解釋,可以寫齊十二星座同時又可以令最終型態唔會過份強勢(不過好似因為咁令到cosmic state被大眾排落表現弱既final form)

另外睇返當初湊P講Gotchard既創作方向見到呢句
錬金術という非日常の世界に宝太郎を導くためにも、日常の象徴たる学校の描写を重視しています。

為左喺鍊金術呢個非日常既界入面指引寶太郎,象徵日常既學園描寫都要重視

結果而家修學旅行之後隔左廿集先再有學園劇情
會唔會係拍攝進度期間搵唔到學校借比佢地拍
其實上年武部+高橋已經好啱我胃口
我自己唔鍾意太多多餘嘅派生/雞肋既item,同時鍾意多拉打角色既群像劇

大森+小林我反而想睇下,感覺會係高質劇情
塚田+高橋,武部+666都好似幾有趣
組織規模不足真係好影響觀感真係得fourze先睇落似一間學校

煉金術學院得一個老師兩個前輩
Zio寫佢係高中生又唔寫佢啲同學
Saber又係,基本上基地得嗰幾個劍士
Revice 兩個組織都係咁
Zero one間公司都剩係得管理層同保安
Build就更加睇唔出係一個國家嘅層面搵個農民出嚟打代表賽

講講吓,好似真係得fourze做到最好?
W既市民都做得ok,各方面都圍繞住”生活喺呢個城市嘅市民”呢個主題
鎧武唔同team既塑造都還可以嘅同合理既
特狀課都故意收細左部門嘅規模
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞