[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (139)

826 回覆
1 Like 2 Dislike
Chrono唔計時 潛水錶唔潛水都算
但時間都要睇啩
無mark一嘢望落去我真係會睇錯
隻ppc咁睇又真係幾型...
Ching都有streamliner? 買咗咩面?
有無咩評價?
出面啲水貨鋪 灰面大部份都比ipo 低
擔心睇唔到時間 咁咪買灰面囉
手太幻就算拆曬格都會鬆 巴打最好入bt試下先
btw lm睇開箱
唔講唔知咁多連登巴打有
其實我試過上手的
但佢唔會拆哂格俾你試 所以其實試唔到錶帶長度

開箱貼圖
咁樣…15.5真係有dd擔心
不過上面位清15先稍鬆,我諗你15.5應該搏得過
Streamliner 要抵玩一定係pre-owned綠面
18萬左右應該有good condition (Carousell / Ming 9之前見過有)

玩過依隻一段時間,絕對係好野黎
Integrated bracelet 依個價位都可以考慮4500V不過更大隻
4500V咁的價只可買黑面銀面
其實唔明藍面憑咩貴幾皮

但最主要我麻麻4500V個樣
似名仕
兩隻都玩過
4500V高半版
藍面係好靚,尤其係2020年前嘅lacquer dial, 未轉sunburst

4500V 藍面pre-owned 18萬絕對有交易
你搵下Carousell

兩隻都正 不過冇乜feel
Integrated bracelet 之中最有feel隻 Ingenieur
工程師呢期好紅 個個都講 又擺art central
但拆開嚟睇 佢同mark XX同一機芯
睇吓你覺得gerald genta同個殼值唔值5萬⋯
雖然我知錶好難咁計
對機芯有追求嘅都唔會考慮呢個定位嘅工具錶
係買個設計、塊面、Gerald Genta故事
就算Royal Oak個機芯都唔見得好好,尤其是上一兩代

至於話佢個機芯同Mark XX一樣
咁Omega堆Snoopy / Apollo 特別版都係share緊普通Moonwatch 同一個3861機芯
又唔多人覺得有問題,本身個機芯穩陣可靠
冇理由因為有一隻比較平嘅錶用同一個好機芯,就當咗係較貴價錶嘅缺點

Ingenieur塊Aqua面真係毒,同埋上手係最wearable
都啱
所以我會先會唸俾多咗嘅錢係去咗邊
好似snoopy 擺明玩佢個snoopy 同太空history
Inginieur學你話齋玩GG設計同個面
我自己就覺得justify唔到嗰幾皮 我要買我會俾多皮幾買titanium特別啲(原價入到的話)

想入隻VC入門玩下 有冇師兄知抵唔抵玩?唔係自家機芯好似差咁啲同埋去AD會唔會平啲
幾欣賞VC個十字好有十字軍好有blue blood感覺
vintage ingenieur
感覺上不太抵
呢款買鋼算,貴金屬襯返自家機芯有Geneva seal 先抵玩
Ad呢款應該有平
Blue blood 就冇,江山輸盡no blood 就有
56三針買鋼款抵玩啲.
金貴一倍. 同鋼complete calendar差唔多價.
新手玩錶一嚟就貴金屬配Geneva Seal有少少over budget本身諗住budget 20個樓下
有諗過Rolex 但sporty錶我都有omega semaster
諗住買隻VC for dress watch用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞