[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (139)

829 回覆
1 Like 2 Dislike
懷疑依到有其他品牌嘅staff
覺得貴 唔買咪得 又會咁多hater
Omega都未出聲 IWC 整得咁好反而比人咬
同意係貴 如果鋼款定價平番1-2萬我會覺得合理
倒番轉套番落omega 3861同321或者ap ro同roo度都可以成立
cartier都一樣賣殼又有賣芯, tank americaine?monopoussior?tortue?

復刻追情懷呢樣野總有人埋單有人唔埋單
鐘意咪買 唔鐘意咪買第樣囉

利申 我就係你吹唔脹+俾人搵笨果個
係 定價係貴 但唔係搵笨
隻錶唔係交行貨出黎
設計造功絕對有誠意
可唔可以井多啲考慮緊去bt排
清,cartier 乜都有的,what's your point
今年復古嗰隻monopusher 大癲
枕形計時機芯
rolex啲潛水錶同op dj咪又係一齊用3230/3235例如op定價五皮而sea dweller用緊op玉而定價貴足足一倍嘅時候都唔見有人會係因為機芯嘅問題而唔買佢啦,最多都係嫌佢又大又重啫
刁隻金錶就唔好講,根本定錯價,機芯一樣嘅鋼錶,定價3皮幾,居然換條錶帶同錶殼,貴普通鋼殼嘅7倍,勞力士datejust鋼錶同金錶比例未到5倍

以2手金錶daydate為例,10皮金錶唔要帶有錶佬係可以,減4皮,淨錶頭6皮,比例大概4:6咁上下,居然刁隻金錶皮帶定布帶款,上一代金錶賣14萬定價,即係今次條帶要10皮,IWC唔熟,純粹指出刁隻金錶標錯價
屌卡仔歧視窮人,靚嘢好嘢monopusher, rewind 全部做限量,個價放到高一高
佢做到量咪又係做女裝錶,女人想買錶唔買撈就9成去買卡仔,明顯靠樣搵飯食
我覺得好睇開蓋入面個芯咩finish 先睇到佢有冇誠意
如果開蓋finishing 同mark xx 一樣證明佢完全冇心做
撈同價位或者重平啲(講定價)開出嚟做足打磨,睇唔到嘅位都有做,我覺得呢個價位叫基本,先叫專重個客
18k金帶收十皮係 rolex daytona 價來
呢隻係咩撈個芯?
乜斜角乜紋乜拋光都無嘅
雖然撈人見人讚
想知撈個芯點樣”做足打磨”
都係第一次聽人講撈打磨好
大佬魚鱗紋做曬成個芯炸唔係講倒角,幾種唔同打磨,十皮以下係咁嫁啦,呢d叫基本唔係話佢靚
睇下service片,撈成個芯每個位都叫有做
又睇下IWC唔多嘅service片,唔拆開情況下見到個d位咪有魚鱗紋,一拆開冇人睇到個d位全部普通磨砂面

Sub 仔dial 個面機芯

萄7 dial 個面機芯
依家新芯係咪咁我唔肯定
搵人拎兩隻最新出嚟一開就知撈有冇cut cost
唔係引戰
純粹係睇唔過依家某d牌子得過且過
8-10萬個range 全個機芯做曬基本打磨係好合理嘅要求
玩錶好多時係欣賞佢係人地睇唔到嘅位都做足功夫
品牌cut cost 又開高價又市場成功嘅話只會令佢越做越衰,其他牌子見佢有人buy 我又一齊cut cost 唔做足,咁對成個鐘錶界唔係好事
Pam 開蓋機芯渣流攤,透底變密底 hacking second 都冇埋,如果咁都好生意就大家都會跟
同集團IWC 依家好似都向緊呢個方向,本身好鍾意佢d款都有d卻步
開始懷疑JLC 密底個堆係咪都開始咁cut cost 法
品牌如果見到麻煩真係好好諗下應該點樣對d 真金白銀或者死慳死抵買嘅捧場客
其實就算去到pp, ap, als 入門機芯
唔見光嘅位都好少會打磨埋
新嘅32 機芯已經底面都無做打磨囉
如果要數到舊機芯
iwc 舊機芯有啲可以雕埋花添

不過呢到重點係一隻錶價值唔係剩係得機芯打磨, 而機芯打磨都唔係剩係得魚鱗打磨先有價值

但有樣嘢你係覺得啱, 現代量產錶廠嘅機芯, 大部份廠量產機芯打磨的確係差咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞