[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (139)

829 回覆
1 Like 2 Dislike
我幾時話間廠唔知價而標平左呀,IWC mark&小王子系列玩咁多年,呢隻XX無咩突破搵隻好少少嘅芯去吸引返/襯返個價係好合理嘅,無可否認既係mark XX亦都因為連帶其他人討論engineer 而有曝光增加嘅價值。
但呢個好少少的XX機芯 隻錶只係賣4萬幾
但同一個機芯的工程師賣緊9萬喎
除非你話佢個芯其實值多過4萬幾
呢樣已經連繫到東方丁師兄講既芯=靈魂,對於一隻錶來講個weighted score係咪真係咁大,我個人就覺得而家市場愈來愈多人重視個dial多左好多(相對芯),結果廠d錢拎去design個面ROI好過develop個芯(好似GS咁),事實上現今世界轉得咁快,PLC短咁多,我覺得呢個選擇唔係咩怪事。總有人覺得芯先決而hold住,亦有人見錶面就醉左落單,IWC 每年睇盤數自然time will tell
新款Ingenieur吸引我嘅其中一個原因係夠薄。

IWC薄身啲嘅Model都係用32111,其他自家機芯嘅都偏厚。
Ingenieur用上呢款機芯唔知有冇設計上嘅考量🤔
薄d 真係型好多,以往ingenieur 太chunky, 而家整簿返。

可惜如果係因為咁而選用Group 通用芯,咁就好難justify 個pricing

姐係為左解決自家芯唔夠薄既問題,選用平d 既芯,但charge 你flagship 價,然後同你講,咁係因為可以令佢薄d, 你收貨啦,其他部件咁靚

咁我其實放個eta 都得?
講真,pricing 邊係睇cost 㗎,不嬲睇demand side

PP、AP用JLC 機芯個時,唔通charge JLC 價咩

你可以覺得ingenieur 個design、brand name,support 唔到個premium,咪唔好買囉,但一樣會有人買,呢個post 都已經唔少

Demand 係條curve 嚟姐,只係你唔係條curve 嘅前段,咁個quantity transacted 咪低啲,畀覺得值嘅人買囉

好似有Ching 講咁,對想買嘅人in a way 係好事添

終於要改款了!
as a Hublot 風扇,I can't agree enough

根本識欣賞既就唔多care
Cannot agree more
91500係定價得非常好
每個品牌都想做高端
Ingenieur係IWC最好嘅招數做到依件事
佢地會寧願定價貴d, 生產少d
好過定6萬,然後過幾年出面有折4萬幾買到,咁個brand value永遠upgrade唔到

同樣價錢有個靚d嘅機芯當然更好
不過買佢都係睇中個design, dial同故事
機芯120小時power reserve, 行得準,可靠,佢唔俾透底又睇唔到打磨就收貨啦
大佬嘅po終於有文字
你竟然有留意,謝謝!
Po親都係好野… 好難唔留意
竟然係呢隻改款引到大佬開金口
未睇實物,齋睇圖唔多靚咁…
5227j
想問下條錶帶邊到買
google 'the strap tailor'
5227 x 2
唔該龍巴!
5227 啲indices 短咗少少, 個人唔喜
6119 又真係g 好睇好多

如果呢幾隻揀 我揀lange 1 算
6119 又真係R好睇過G好多
差d要同你開戰了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞