買左日本最新IQOS電子煙 (3)

1001 回覆
19 Like 57 Dislike
機都未買
邊度買好

I'm selling

有興趣🤑

Leave contact

https://t.me/TB_ONE

自用先比你打返稅
用黎做買賣既要拎licence
係當煙仔 所以有19枝免稅

咁張 license 係乜 license 先?
定係當白盒煙不可銷售?

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57098143&category_guid=10829391&category=instant&issue=20170818
若電子煙含有尼古丁,因尼古丁屬第一類毒藥,故受《藥劑業及毒藥條例》規管,需獲香港藥劑業及毒藥管理局註冊,才可在本地發售或分銷。若無註冊,無論銷售或管有均可被檢控。衛生署指出,根據《藥劑業及毒藥條例》(第138章),含尼古丁的電子煙屬藥劑製品,必須符合安全、質素和效能方面的規定,並獲香港藥劑業及毒藥管理局的註冊才可在本地銷售或分銷。此外,尼古丁在該條例下亦列為第1部毒藥。該條例亦規定只有持牌藥商,包括「持牌批發商」和「獲授權毒藥銷售商」,才可合法管有或銷售第1部毒藥。非法管有或銷售第1部毒藥或未經註冊藥劑製品均屬違法,一經定罪,每項罪行最高可被判罰款10萬元及監禁兩年

*印象中*呢個係講緊液態電子煙而唔係 iqos。而且,如果真係呢個 license 問題,咁你仲有機會打稅嗎?如果管有亦屬違法。

另外煙絲/香煙算唔算納入呢個範圍都成疑問,你有見你樓下間 7 仔有呢類毒藥牌照?

check返工貿署 煙草進出口買賣要有應課稅品進出口牌照 要同海關申請
7仔士多買賣煙果d唔洗牌照

大量入口係要牌照無錯。不過呢張牌照,係可以即場比 20 蚊申請一次性的,如果你有見過機場貨運站既打稅 receipt,應該會有見過 License fee 呢個 item。當然你一次入一隻飛機箱咁多就唔同講法啦 ...

個問題就係唔俾拎黎賣

已完稅,又唔係違禁品,即係只差 Health Warning 所以唔比賣?

咁我網上買,經 DHL 寄兩三條返黎自用香港係無問題(經機場完稅)?

巴打賣?
已完稅,又唔係違禁品,即係只差 Health Warning 所以唔比賣?

咁我網上買,經 DHL 寄兩三條返黎自用香港係無問題(經機場完稅)?

佢係你報自用先俾打返稅 講幾多次你先明買賣唔係自用既一種行為呢
有無巴打賣機連彈,fast trade

https://t.me/HARDWELLISHERE
老老實實點解咁多人都用到差電盒壞又叉唔到電
話晒都日本仔野,又唔係咩高科技電子零件
都唔平差唔多成千蚊,點解咁化學
搞到想買都有d卻步

巴打賣?

留 tg

[/quote]

老老實實點解咁多人都用到差電盒壞又叉唔到電
話晒都日本仔野,又唔係咩高科技電子零件
都唔平差唔多成千蚊,點解咁化學
搞到想買都有d卻步

呢支野個設計已經好撚化學
塊發熱片已經易斷 筆咀啪落去果陣如果唔正插唔到個洞
我諗會即斷 又可以買過部

部主機有電
但係叉唔到支棍
一放入去就橙燈
可以點搞?

巴打賣?

留 tg

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞