有錢仔與公屋妹

168 回覆
69 Like 37 Dislike
仲未寫完
平時一篇大約1500字左右,大結局起碼5000,麻煩等多陣
好奇一問 點解唔拆3集?
諗唔起
等左好Q多日了
「唔好意思,飛龍哥…我啱啱…發咗個惡夢…」我向住隔離囚倉答道。

點都要回應下飛龍,佢響呢度算係好有勢力,得罪咗佢我響監倉真係會比人搞。

飛龍既語氣緩咗落黎,道︰「係你。算,初黎步到,個個都會發惡夢,你好好休息。」

係咪奇怪飛龍點解對我算客氣?咁係因為Daddy Mummy響我被拘留候審期間,得知我會響呢個囚禁咗好多犯過嚴重罪行既監獄度,佢哋就用佢哋既人脈,去花咗少少錢幫我打點咗唔少,基本上只要我唔響監倉度搞搞震,香港三大黑幫都唔會點打擾我,某啲囚友甚至會睇住我。

Daddy Mummy都擔心過我會好似以前咁壓唔住自己既氣焰,但事實上我被捕之後,佔據我情緒更加多既,係對楊小蘭既思念…

不過…

發完啱啱場惡夢,我都開始有啲驚…

囚室當然唔算大,但得我一個既時候,我好似有種毛管棟既感覺,仲好似有啲陰風吹埋黎咁…我抹一抹額頭上面既汗,不過始終瞓唔著…

之後等正審既日子之中,我成日都會發呢個夢,夢境一模一樣,到最後我都係被嚇醒…亦因為呢個夢既困擾到成日都瞓唔著…

去到呢度…

我終於開始後悔點解當日要咁衝動…錯失咁大力打落Rebecca個額頭度,然後見住佢流咁多血仲要見死不救…

*

「被告張思任,你就本案係被控謀殺罪嘅,就係根據香港法例212章嘅《侵害人身罪條例》嘅第2條,被控告係謀殺罪,咁被告人你唔認罪。經過審訊之後,陪審員裁定你謀殺死者江雅薇罪名成立。

「審訊證據顯示,現場並冇打鬥既痕跡,係被告單方面向事主施襲。

「事主喺事件中被被告人用花樽襲擊頭部,陪審團雖然接納被告人係憤怒之下作出既反應行為,但係被告人響目睹事主江雅薇大量失血既情況之下,仍然無動於衷,明明有大量時間去比被告人打電話叫救護車救選擇置之不顧,令到本來唔一定會死亡既事主最後因為得唔到原本應得既治療導致失血過多而死亡。

「根據法醫報告指出,事主當時頭部既傷勢非常嚴重,但並唔係致命既傷勢,推論只要及時醫治,事主係可以保住性命既。 而事主真正既死因係失血過多,由現場所流出既出血量黎睇,一個神智正常、行為合理既人都一定睇得出事主係需要得到治療,如果唔係生命一定會有危險。被告人響英國名牌大學畢業,又係一間金融投資公司既老闆,絕對有能力觀察到眼前既情況。被告將事主置之不顧,好明顯係完全有心去忽略、罔顧事主既傷勢,最後先至令到事主傷勢急劇惡化,最後失去寶貴既性命,呢種存心見死不救既行為,簡直就同惡魔既行為一樣。

「根據被告被拘捕之後送院檢查時既醫生報告指出,當時被告絕對係神志清醒,就當佢真係因為一時憤怒情緒失控而用花樽襲擊事主,但響之後超過十個鐘入面都唔去報警、報救護車,佢係魯莽地、故意地忽略事主既傷勢,意圖起碼令事主身體受嚴重傷害,而結果就係令到事主死亡。

「被告人喺干犯本案之前從來都冇刑事定罪紀錄。

「被告人,請起立。就本案你被裁定謀殺罪名成立,本席依例判處你終身監禁,退庭!」

法官講完之後就企起,然後由側門離開。

「唔好啊!」Mummy響旁聽席上面大聲叫咗出黎,仲喊得好淒涼,然後身體都企唔穩,要由Daddy扶住。

雖然我既家族其實都幾大,Daddy Mummy都有好多兄弟姐妹,我有好多表哥表弟,但係就只有我Daddy Mummy黎旁聽。

犯人欄外既Mummy呼天搶地,Daddy望落都好傷感,但係我反而冇乜感覺,或者係我一早就呢對呢個資深大律師唔抱任何期望,又或者…

呢段時間我一直比惡夢纏繞住,我好似開始反思…覺得自己…係罪有應得。

我開始慢慢咁放低咗對楊小蘭既執念,開始搵唔同既宗教書籍研究人死咗之後係點,開始為Rebecca唸經同祈禱(係有啲矛盾,但我就係咁做咗)。

我甚至…開始反思我呢一生人既所作所為,究竟係咪啱…

我唔係啲乜嘢窮凶極惡之徒,但諗返轉頭,喺呢一世人入面衰嘢做到足,好事我連一件都諗唔起…我唔想到我死果陣,連一件值得我自豪既好事都諗唔到…

資深大律師走過黎犯人欄同我講啲乜嘢上訴既權利,又話睇返個案情,覺得上訴係有得打,講咗一大堆嘢,不過我都冇心聽了。

我係應該受到呢啲懲罰既…所以,我決定放棄上訴。

Mummy聽到我呢個決定之後,當場暈咗,而我從來都唔知表面上睇落強悍既Mummy,原來都有咁脆弱既一面。

我真係越黎越後悔當日一時衝動,錯失將Rebecca打死咗…

判刑之後,我仲係成日發惡夢,但係慢慢地我開始覺得自己真係贖緊罪,對呢個夢都漸漸地處之泰然…

直至有一晚…

「唔…咁光既呢度?」

「Jonathan…」

「啊,Rebecca…」呢次既夢境同之前既好似有啲唔同,個感覺冇之前咁寒咁黑暗,而係有一種柔和既光。

Rebecca唔再滿頭係血,而係回復返佢本來既面目,慢慢咁向我行過黎。雖然佢全身赤裸,但一啲淫穢既感覺都冇,反而有一種浴火重生既感覺。
「Jonathan…」

而我今次,好似終於可以控制到自己既情緒,唔再係恐懼,唔再係驚,而係一種充滿歉疚既心情。

「對唔住啊Rebecca…」我好後悔咁對住Rebecca道︰「我果陣…唔應該咁衝動…係我做錯…而且係做得好錯…搞到妳冇咗條命…其實…其實我真係唔想咁架…我真係一時衝動架咋…係我對妳唔住…如果…如果…」我深吸一口氣,又道︰「妳真係想要我落去陪妳既…我…願意。」

Rebecca望住我既目光漸漸變得柔和,道︰「Jonathan,我唔係真係想你落去陪我,我只係想你知錯同真心悔改。」

我苦笑咗一下,道︰「係…我真係知錯…不過…已經太遲喇。妳都已經唔響度。」

「我明白,但係其實只要你肯改,永遠都唔會話遲架。」Rebecca柔聲道︰「我明白你,所以你唔駛同我交待、唔駛同任何人交待…你只係需要對得住自己,搵返自己個良心就得架喇。」

「Rebecca…我…我…對唔住…真係好對唔住…」

Rebecca淡淡一笑,道︰「其實…我自己都有唔啱既。算喇,都過咗去,唔好再提喇。」

「唔好再提?但係我累到妳冇咗條命喎…」我難以置信…Rebecca妳竟然咁輕描淡寫就放低咗?

「鬼叫…我鍾意你咩。」Rebecca向我溫柔一笑,道︰「再見喇…」頓了一頓,又道︰「或者…今次係最後一次見面喇。」

「吓?」

Rebecca冇答我,然後慢慢消失咗響啲白光之中,而當我再睜開眼既時候,我仲響囚倉,不過今次醒既時候,我都冇再全身都係冷汗。

「Rebecca…」我坐咗起身,回想返夢入面既情節。

我從來唔相信鬼神之說,但係我都唔敢肯定究竟之前一直係Rebecca報夢,定還是個夢只係反映咗我既心理狀態。因為我最近真係開始贖罪,所以先會發個Rebecca放過我既夢…

我苦笑咗一下,我都唔知發生緊乜嘢事,但係發完啱啱既夢之後,真係連我都有一種放低咗既感覺…

之後既日子,我就響監獄入面過住一成不變既生活,家人都會用盡晒佢哋既方法疏通同得閒就黎探我,所以我既日子都唔算太難過…

直至有一日…

「張思任,有人黎探你啊。」獄卒同我講。

「有人探我?」我奇問︰「邊個黎啊?」

Daddy Mummy早兩日先探完我咋喎,判刑入咗冊之後,一個月淨係有兩次探訪機會,佢哋冇理由咁快又黎架?

「跟我黎你咪知囉!問!」獄卒好唔客氣地道。

以前我會動氣,而家學識咗逆來順受。

我跟住獄卒行去探訪室,響打開門果一刻,我呆咗咁企咗響門口。

真係呆咗…

係一個我從來都冇諗過有機會再見過既人,坐咗響玻璃窗既另外一面…

「喂,入去喇,一碌木咁企響度做乜嘢啊?」獄卒催促我。

「啊…係…係。」我一步一步咁行去玻璃前面張凳度坐低,依然係一臉難以置信…

響玻璃窗對面既,係我日思夜想既楊小蘭…佢面上掛住既,係一個頗為複雜既表情…

「小蘭…」

楊小蘭依然係用一副複雜到我唔識形容既表情望住我,而我哋兩個都冇出聲。

其實我有好多嘢想同楊小蘭講,但係我一時之間都唔知道從何開始講起。

獄卒響我哋後面應該係睇到有啲唔耐煩,佢都忍唔住開聲道︰「你哋鍾意點用探監時間呢其實就唔到我理,但係我諗我都有責任去提醒下你哋,探監時間就得三十分鐘架啫,而家仲有唔夠五分鐘,如果你哋仲係唔出聲既話,呢條友就要返入去架喇。」

「小蘭…我…」終於,係我開聲先。

「Jonathan…我由伯母度聽到發生咩事喇。」小蘭差唔多係同一時間出聲。

我嘆咗口氣,苦笑道︰「其實都唔駛Mummy講,睇新聞都應該睇到晒發生咩事。」

楊小蘭點頭道︰「係…」

我望住楊小蘭,諗起過往我做過既咁多錯事,於是開口說道︰「對唔住…」

楊小蘭望住我,吞吞吐吐地道︰「你道歉…即係…即係Rebecca講既都係真?」

佢望住我既眼神,其實係有一種好想知道既眼神,但好似又驚比個真相傷害到…

我又嘆口氣,點點頭︰「係…不過…」

我答完個「係」字,就見到有一滴眼淚由楊小蘭既眼角流落黎…

「不過…」我又急忙說道︰「都係以前既事…係同妳一齊之前既事…」

楊小蘭抹咗一抹果滴眼淚,問︰「真係…?」佢既語氣都係好傷心,但至少冇啱啱流眼淚既時候咁絕望。

我見獄卒望一望牆上既鐘,知道時間無多,要長話短說︰「係啊…不過…雖然係以前發生過既事,但我依然係覺得好對妳唔住…呃咗妳咁耐…」

楊小蘭搖搖頭,咬一咬唇,問︰「你響度過成點啊?」

我實話實說︰「Daddy Mummy幫我打點過,都過得還好…」

獄卒呢個時候開聲打斷我哋︰「夠鐘喇。」

「可唔可以比我講多一句?」我問。

「講多句?你當呢度係你屋企啊!?」獄卒不滿地道,不過佢最後都係比我講埋佢︰「一句喳,快喇!」

我感激地望咗獄卒一眼,然後向楊小蘭道︰「妳快啲搵過另一個男人喇…記住要,要幸福啊!」

講完呢句之後我先發覺自己個心隱隱作痛,楊小蘭神情複雜咁望咗我一眼,然後咬住唇唔出聲,冇點頭亦冇搖頭,只係答︰「我會再黎睇你。」

雖然…

我諗我唔再有資格可以擁有眼前呢個女人,但係至少我以後仲可以見到佢,我個心已經知足、已經高興架喇。

曾經我以為我冇辦法再見到楊小蘭,但係個天都算待我不薄,總算有再一次見到佢既機會,呢個對於贖緊罪既我黎講,已經係令我非常滿足既一件事。

我跟住獄卒離開探訪室,心底入面又注滿返動力,而我會帶住呢份動力,響監獄入面贖罪。

(有錢仔與屋邨妹 全文完)
完故了,多謝大家支持。

呢個故既結局都拖咗成兩、三個星期先出到,先講聲唔好意思,但都希望大家明白呢個故係實時寫作冇存稿,而且最後結局呢集既字數長度係平時一集既三、四倍,加上我唔係真係全職寫故,有工返、放工又要湊小朋友,再加上本身已經響Penana寫緊三個故,大家可以體諒下我既進度。

呢個結局雖然係作為訂閱福利,由訂閱讀者最後投票選出黎睇下Jonathan點死,但其實我本身心目中最初預設既都係呢個結局。當然喇,其實除咗佢坐監之外,我自己都想像過幾個結局比佢,例如最後佢比Rebecca還手打死或者打到重傷。

Jonathan係一個好撚仆街既人,如果就咁死咗都叫便宜咗佢,而家叫佢坐一世監,等佢響監獄之中受住良心責備,睇住楊小蘭呢個心愛既女人遲啲響出面嫁人,睇住一路以黎愛錫自己既父母響外面為自己奔波憔悴,即使到最尾佢已經立下決心要贖罪,但呢啲罪惡感、內疚、後悔會跟佢一世。

成個故最可惜既係Rebecca,佢一路以黎都對Jonathan言聽計從,就係因為鍾意咗呢個仆街仔。雖然佢用咗啲小手段去令楊小蘭離開Jonathan,但咁都只係因為佢太愛Jonathan,罪不致死。不過為咗突出Jonathan既罪同魯莽,佢既死亡都係無可奈何,佢就咁比作者送咗上斷頭台。老實講,其實我寫死佢既時候,我個心都有啲唔係幾舒服。

唔知大家對於Jonathan呢個大姐姐故入面既大反派有咁既結局滿唔滿意呢?

好喇,後記都講完,我哋響其他故繼續見。
感謝
多謝葉開兄🤟
呢個故好睇
見到呢條仆街有咁嘅收場都幾安樂
同時亦都有各自嘅成長弧光

多謝葉開兄寫咗呢個故出嚟
呢個故舒服好多
冇大姐姐個故咁拖,幾好
點解呢個故入便寫到嗰大姐姐咁白痴冇腦,可以俾John...咀過抄埋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞