有錢仔與公屋妹

110 回覆
53 Like 26 Dislike
蘭姐好似啲清潔阿嬸咁
(九)

我收攝一下心神,繼續我既台詞︰「妳仲係緊張既話,我比啲勇氣妳,好唔好?」

楊小蘭終於抬起頭望住我,然後好怕醜咁開口︰「Re...Rebecca係咪你女朋友啊?」

啊,我真係估唔到佢係問我呢樣嘢,搞到我啼笑皆非,縮返開,我仲以為楊小蘭問既會係啲關於我同佢兩個關係既嘢添。

不過我轉念一想,又諗到楊小蘭紅住面咁問得出呢句,其實即係在意我同Rebecca既關係先會問,所以又印證咗我既推測︰楊小蘭對我已經心生好感。

我心入面暗喜,但當然唔會表露出黎,只係裝出咗一個驚訝既表情,扮到失笑咁問︰「唔係啊,點解妳會咁問?」

「因為…因為…我聽到啲同事咁樣講…」楊小蘭怕醜地道︰「而且…而且…我見佢…佢成日都入你間房…」

「咁佢係我秘書,佢會成日入我房都好正常啫。」我笑咗一笑,道︰「放心喎,佢唔係我女朋友,而我而家都冇女朋友。」究竟係邊個夠膽響我背後講我,比我查到我一定會要佢承受返後果。

然後意有所指咁向佢笑咗一笑。

楊小蘭好似突然意識到自己啱啱既問題同對話隱約咁透露咗自己既心意,於是本身已經面紅既臉頰更加紅到好似一個紅蘋果咁。

「妳做完嘢未?」我突然問。

「我…我…我…返出去做嘢先…」楊小蘭答非所問。

我拉住佢隻手,問︰「我唔係問妳呢樣嘢啊,我係問…妳做完嘢未啊。」

「我…我…」

我由Pantry望返出去office,見office好似已經冇晒人,於是笑道︰「唔好"我…我…",妳睇出面,啲同事都走晒喇,時間都唔早,如果有嘢做既話,聽日先返黎做,好唔好?如果有人問起既,妳話我叫妳收工既。」我既語氣之中透露出一絲絲既關懷,令到楊小蘭更加感受到我對佢既關心。

楊小蘭仲係好似好怕醜咁︰「我…我…」

「一齊食飯?」我笑道︰「我請?」

「我…我…」楊小蘭呢個時候先有第二句,道︰「咁…咁唔係幾好既…我…我…平時做嘢…做嘢都做得唔好…點…點好意思…再要Jonathan你請我食飯啊…仲有…我…我同…你?」

「係啊,我同妳。」我柔聲說道︰「妳加入咗我哋既大家庭之後咁耐我都未請過妳食飯,妳就賞面一次同我一齊食?」

「你…你…你…係咪…係咪…」楊小蘭好似想講又唔想講咁,漲紅既臉蛋真係好可愛。

「啱啱先講過,妳想問啲咩即管隨便問喇。」趁住呢個機會難逢,有啲曖昧既氣氛,我又借勢捉起楊小蘭隻手,道︰「我會比信心妳。」

呢招老土,但對住楊小蘭好似好有效。

當然大前提你要係個事業有成既青年才俊,咁樣就算啲女人對你冇好感,都唔會縮手同埋大叫非禮。

不過對於楊小蘭呢種女人仔,我覺得佢係對我有好感我先會咁做。

果然,佢好怕醜咁微微想縮開手,但係我出咗小小力,唔比佢縮,又笑道︰「妳唔會連信心都唔想要架?」

楊小蘭冇再縮手,不過頭仍然dup得好低。

「好喇,我比咗信心妳喇,妳有咩想問我?」我笑問。

「你…係咪對個個…新入黎既女同事…都係咁架?」楊小蘭終於問咗出黎。

又係有人爆出黎既?

「梗係唔係喇。」我即時柔聲道︰「妳同佢哋又點同?」

「係咪真架…?」楊小蘭問。

「係啊。」我笑道︰「咁…我哋而家去食飯?我車妳。」

「…嗯。」

我其實真係冇呃佢,之前我要追公司其他女同事或者要整佢哋上床,邊駛咁花心機啊?

不過楊小蘭…佢既樣貌、身材、處子之身…值得我咁做。

而且…我覺得佢既性格都非常唔錯,成日怕怕醜醜咁又有另一種我見慣既女人所冇既吸引力。

有一種好奇特既感覺…

初戀既感覺?

呢餐飯雖然楊小蘭冇乜主動講嘢,佢好似仲係身處響夢幻之中咁,但我就食得好高興,覺得同楊小蘭既關係好似進咗一大步咁。

「妳咪問我有冇女朋友既?」食完飯我車楊小蘭返屋企,佢臨落車既時候我對佢意有所指咁講︰「而家我就冇女朋友,唔知遲啲有冇呢?希望有喇。」再向佢笑咗一笑,而佢就面都紅晒咁,相信都估到我暗示既係乜嘢。

(待續)
呢邊進展仲快過本傳
.
咁本身係諗住只係一個小外傳二十集左右
(十)

經過果一晚之後,我同楊小蘭既關係真係一日千里,不過當然未咁快可以同到佢上床喇,但係先唔好咁快跳到去上床先(雖然呢個係我既終極目標),至少我覺得距離將佢追到手既日子應該不遠矣。

呢種女仔有樣嘢都唔知係好定唔好,楊小蘭同其他女仔最唔同既地方,就係佢唔拜金,反而要用時間同埋關心去培養關係同感情,所以我除咗帶佢去啲高級餐廳食飯之外,都冇乜送過乜嘢奢侈品比佢。

最可愛既係,有時佢仲會要我唔好去啲咁貴既地方,想同我去平價既茶餐廳。

雖然我唔鍾意果啲地方,但為咗氹楊小蘭開心,我都勉為其難咁跟佢一齊去,而我發覺佢介紹既食物雖然平民化,賣相又未必好好,但味道真係好唔錯,意外地我自己都食得幾高興。

其實以我既財力黎講,話唔定可以用金錢去解決既問題,其實仲簡單。

不過…或者就係因為楊小蘭呢種純真,我先至會一開始就mark定咗佢黎追啩。

講起黎…我最近好似真係有啲不自覺咁對楊小蘭既事越黎越上心。

唔得唔得,逢場作戲既嘢,唔可以投入得太多,如果唔係輸既就會係自己。

*

我雖然唔係冇女不歡既果種男人,但我當然係會有性慾架喇,既然我仲未可以食到楊小蘭住既,我自自然就會向最易搞果個Rebecca埋手。

經過上次調教Rebecca既事件之後,佢對我既態度有微妙既變化,響公司入面佢都係果個同老闆好親密既秘書,但響床上面,佢就好似變咗一個女奴咁。

冇錯,由以前關係對等既SP,變成任我凌辱、任我擺佈都唔敢出聲既女奴。

哼,就憑Rebecca果次不經意露出黎既眼神,我就知佢一直以黎,心入面都係睇我唔起,覺得我係因為媽咪,所以先會有今日。

憑妳呢個冇用、好食懶做既富二代有咩資格睇我唔起?

有時同Rebecca做做下愛一諗到呢度,我就會無名火起,然後就拎啲唔同既道具出黎對佢百般凌辱,而佢為咗討好我,加上我手上面有佢啲羞恥照片同埋片段,都唯有扮出一副樂在其中既模樣。

見到佢痛苦既樣,我就好滿足。

不過當然喇,有時我都會好似前咁只係普普通通咁同佢做個愛,然後再響床上面交流下既。

「老闆啊…你同楊小蘭點啊?」

呢個時候我都會正經咁好似以前一樣咁答佢嘢︰「都係咁,冇乜特別。」

其實當然係好大既進展,但我覺得完全冇需要同呢個女人交待。

「老闆…如果…我係話如果,你追到楊小蘭既話,仲會唔會咁同我玩?」

「我以前有女朋友果陣有冇同妳玩吖?」我反問。

「有…」Rebecca合埋雙眼,然後慢慢地道︰「我都係問下啫。」

我諗佢考慮既係,如果我掛住同楊小蘭拍拖上床既話,佢就唔再需要好似而家咁,響我興起既時候受到我佢做出既性凌辱、懲罰。

嘿,妳就想啊。

得罪我咁易走得甩?

*

果次Pantry事件冇幾耐之後我就響一次食完飯送佢返屋企既車程上,趁住紅綠燈位停咗車,輕輕咁拖實坐咗響副駕上面既楊小蘭既手。

我唔係第一次掂佢既手,但咁樣十指緊扣拖到實一實就真係第一次。

我擰轉頭,望到楊小蘭紅住面不知所措又唔敢望住我既樣我就覺得好好笑。

呢個女仔真係吖。

最後我車佢去到佢屋企附近停咗車之後,又再拖實佢,佢坐咗響度做乜都唔係,走又唔係,但到咗目的地仲坐響度唔走又唔係。

其實,我諗楊小蘭都感覺得到呢幾個星期以黎,我哋關係上既變化架喇?

距離我可以奪去佢既處子之身,又近咗一大步。

楊小蘭不知所措咁坐咗一陣,先至擰轉頭望住我,雙眼既眼神就好似詢問緊︰「而家即係點?」

所以我就答佢,用好溫柔既語氣講︰「即係…我而家就做妳第一個男朋友,好唔好?」

楊小蘭好似好開心,但係又好羞澀…

真係好可愛、好清純,唔知呢個女人仔響床上又會變成一個點樣既模樣呢…?

唔…我真係好期待。

「Jon...Jonathan…可…唔可以…比…比…少少時間我諗下啊?」

啊?

我有少少意外…呢個回應…係楊小蘭佢拒絕咗我?

老實講,響英國讀大學之後,憑住我既家底、外貌、談吐,我認真要追既女仔好冇乜試過失手…

冇可能架喎。

經過我細心既觀察同埋同女人相處既經驗,楊小蘭唔鍾意我呢個可能性應該係唔存在架喎。

唔通佢都係拜金女?

其實佢響我追求既過程之中已經sense到我想追佢,但認為我冇出錢買啲奢侈品比佢,所以佢唔高興?

但係…以我一路以黎同既相處所下既判斷,佢又唔會係呢種人喎。

「妳唔鍾意我?」我微微愕然之後問佢。

楊小蘭急忙咁搖搖頭。

我心稍為一寬,於是又問︰「咁點解妳唔接受我啊?妳唔想我做妳男朋友咩?」

楊小蘭好怕醜咁搖搖頭,然後又急忙點點頭。

即係點?

不過呢啲時候切忌操之過急,所以我柔聲道︰「妳慢慢黎,妳又搖頭又點頭咁,我點知妳諗乜啫,係咪?」然後笑咗起黎。

「我…我…我…」

我向住佢微笑,靜待佢講出原因。

(待續)
睇到個戇鳩Jonathan一步步幫自己挖墳墓好舒暢
(十一)

當然,我雖然面帶微笑,但實際上內心竟然有啲緊張起黎。

老實講,雖然我有錢、有家世、又靚仔,但我總冇可能次次追女仔都成功,之前都講過,我雖然係極少失手,但唔代表我唔會失手。

之前失手既我好似都唔會點care,甚至有時如果個女仔態度係差劣既話,我事後仲會向佢暗地裡「做少少嘢」,令到佢哋既日子冇咁好過,但真係一啲都唔會上心,最多係覺得有啲麻煩,因為又要另外搵過個獵物。

點解我而家竟然會有啲緊張起黎?

我好在意楊小蘭既答案?

「我…我…我…」吞吞吐吐咁講咗好多個「我」字,楊小蘭先至好似下定決心咁講出黎︰「我…覺得…你…你咁好條件…點會有可能睇得上我呢?」

「哦?」楊小蘭比咗個幾意外既答案我。

啲草根階層既女仔,唔係應該好想把握機會飛上枝頭變鳳凰架咩?楊小蘭響有呢啲咁既機會既時候,竟然猶豫起黎,仲好似想拒絕我咁?

呢個女仔…真係好特別。

不過…如果係因為呢個原因既話…

「傻小蘭,邊個話我冇可能睇得上妳架?」我柔聲說道,再輕輕咁摸一下楊小蘭既秀髮。

「我…我…屋企…我只係住公屋…而且…而且…響工作上面又一無是處,淨係識得帶麻煩比各位…我…我…根本…根本…」楊小蘭一口氣將無數個佢自己認為係既缺點講晒出黎。

我將撫摸楊小蘭頭髮既手輕輕咁移至佢面頰上再輕輕撫摸,然後柔聲說道︰「妳實在太冇自信喇,妳點會冇優點啊?」

「我…我邊有…」

「妳雖然唔識講嘢,職場上面既待人接物技巧都有待改進,但係咁先顯得出妳係待人真誠,一啲都唔造作,我已經好耐都冇見過妳啲咁既女仔。」我嘆咗口氣,又道︰「妳知唔知,以前靠近我既女仔,好多都淨係貪我既錢,要我買呢樣買果樣送比佢哋…但妳唔同,妳一啲都冇咁既要求。仲有,妳雖然工作能力暫時唔係幾好,但妳有自知之明、好勤力,肯學肯做…」

我一口氣講咗無數咁多個關於楊小蘭既優點,講到我自己都有啲驚訝…

順帶一提,我話好多女仔係貪我錢先埋我身呢樣嘢係真,當然亦都有唔少係我用錢去埋佢哋身,但實際上無論係邊一種女仔,我都唔放在心上。

「我…我邊有你講既咁多優點喎…」

「妳有,妳唔知啫。」我向楊小蘭微微一笑,道︰「妳返上去先喇,至於做唔做我女朋友既事,妳慢慢諗、慢慢考慮,我唔會逼妳。」

「啊…?」楊小蘭有啲驚訝我唔再追問落去叫佢走,但同時都露出咗少許感激既眼神。

冇錯,我覺得呢個唔係逼楊小蘭答應既好時機。

佢會答得出要「諗下」,即係佢本身有考慮過如果我表白既時候佢點答,證明佢個人雖然係蠢,但其實並唔係一啲嘢都唔會諗。

而且…難聽啲講係蠢,但我覺得只係佢工作上唔識變通啫。係蠢既,又點會入到港大?

同楊小蘭分別咗之後,我有啲惆悵咁坐響車上面,整理下自己既心情。

好似有一種既緊張又有啲落寞既心情。

明明楊小蘭唔係拒絕咗我。

明明我先係獵人。

明明我唔應該對女人咁上心。

我都唔知點解會咁。

為咗解決呢種複雜既心情,我決定打電話比Rebecca,將呢啲心情發洩響佢身上,於是我拎咗個電話出黎打比佢。

「老闆?咩事咁夜打比我啊?」Rebecca問。

「妳即刻去我屋企,響樓下等。盡快黎。」

「咁急既…」

「妳唔需要理,總之要妳黎就黎。」我都唔再等Rebecca答應就匆匆收線,然後發動自己既私家車,拿拿淋趕返屋企。

不過我有啲意外既係,Rebecca竟然一早已經企咗響我屋企樓下。

我笑一笑,道︰「妳真係幾快。」

Rebecca笑咗一笑,道︰「老闆叫到,冇辦法喇,唔驚比你炒魷魚咩?」

妳驚我辭退咗妳,係驚自己冇辦法向妳媽咪交待啫,不過呢啲都係其次…我諗真正令到佢驚既,應該係我手上面有佢比調教既相同影片。

「行喇,等我好好咁教訓下妳。」我由得Rebecca撟住我手臂,同佢一齊入去大堂。

哼,妳而家撟得咁開心吖嗱,一陣間妳就知味道。

果一晚,我唔止將我身上既精力、屈悶全部發洩響Rebecca身上,而且更加響佢身上面試用咗唔同既道具,將佢人體固定咗成晚,搞到佢第二朝起身既時候,話周身啲關節都好酸痛。

(待續)
最聰明嘅獵人永遠睇落都好似獵物咁
係個傻仔將自己變咗獵物啫
(十二)

楊小蘭返工既時候離遠望到我已經面都紅晒。

我冇急著問佢答案,不過佢我放工既時候一樣會搵機會製造兩個人獨處既機會,大家傾下閒計咁。而楊小蘭,除咗睇落再怕醜再啲之外,並冇刻意咁避開我既意圖。

我哋就好似咩事都冇發生過咁。

你哋問我心入面著唔著急?

其實有少少架。

我用咗咁多時間同心機,梗係想盡快將呢個樣貌身材都咁正既女仔氹上床喇。

但追女仔要維持上風同優勢,就切忌心浮氣躁,要好似胸有成竹咁先得,如果你顯露出太過著緊既態度,咁你就已經輸咗。

主導權呢樣,唔可以失。

而且最重要既係,我係感覺到楊小蘭對我既感情係點既。

最後,果然唔駛我開口,而係有一晚我照舊帶楊小蘭去佢挑選大排檔食晚飯既時候,佢忍唔住開口問︰「Jonathan…點解…點解…你唔問我…考慮成點既?」

我微微一笑,柔聲道︰「我話過比時間妳慢慢考慮架嘛,我又點會逼妳答我呢?」

「但…你唔提既話…你…你唔驚我特登唔答你,等你冇咗件事架咩?」楊小蘭問。

我繼續保持面上既微笑,道︰「咁係妳既決定,我會尊重妳。」

但係我打從心底裡面唔希望楊小蘭拒絕我。

呢一點…好似同我以前追女仔、搵SP既心態有啲唔同…

我以前好似冇咁上心。

「你…你…講既嘢仲算唔算數架?」楊小蘭咬一咬唇,開始有啲面紅咁問。

「算,妳想答我既話,幾時都算數。」我柔聲道。

「嗯…你…你…唔嫌棄我?」

「傻妹,我點會嫌棄妳呢?」我知道楊小蘭咁問係乜嘢意思,呢個時候我已經伸出手,輕輕咁拖住對面楊小蘭放響餐枱上面既手。

好似有啲凍。

我忍唔住響佢手上面搓咗兩搓。

「我…我仲係覺得…好唔現實…」楊小蘭細細聲道。

我捉住楊小蘭既手加咗少少力,笑問︰「咁樣會唔會實在小小?」

楊小蘭居然真係點點頭,道︰「會啊。」

「咁,妳就係我既女朋友架喇喎。」

就係咁,我同楊小蘭就確立咗關係。

「你…我…我咁差…你…你會唔會有一日發覺我原來有咁多缺點,所以唔要我架?」楊小蘭係一個好冇安全感、缺極自信既人,響一齊初期既時候,我個腦仲諗緊應該點樣氹佢上床既時候,佢就係問埋呢啲咁大煞風景既問題。

「唔會啊,妳放心喇。」

我答係咁答,但其實…我由追求佢既果一刻開始,我就係諗緊點樣同佢上床…

之後?

依照我以前既行事風格,玩厭咗就會分手搵第二個。

雖然我係咁答,但楊小蘭點依然係三不五時就會問呢個問題,唔通…佢係識讀心?知道我玩完就會同佢分手?

不過後尾我終於知道點解楊小蘭咁冇自信既原因。

拍咗拖冇幾耐既時候(果陣我哋仲未接過吻),有一次,我同佢拍完拖之後揸車送佢返屋企,佢叫我留響度等佢一陣,於是我就坐咗響車入面等佢。

過咗十分鐘左右,佢拎咗一大疊相簿落黎。

我失笑道︰「妳拎呢啲嘢落黎做咩啊?」

楊小蘭紅住面,有啲忸怩地道︰「你睇咗先…呢啲係我細個時候既相黎…」

「哦?咁我就要睇下妳細個果陣係乜嘢樣喇。」我笑笑道。

「你...唔準笑...」楊小蘭怕醜得黎語氣又帶啲認真。

我笑住點點頭,然後再掲開相簿。

「係妳黎既?」我有啲驚訝咁望住楊小蘭。

「你…你應承過我…你話唔笑架…!」楊小蘭急道。

「我都冇笑。」我微笑咁答佢。

「你…你…你而家咪笑緊囉!」我知道大部份女人都係唔講理,但估唔到楊小蘭都有呢一面。

但當然喇,呢個情況之下佢咁樣唔講理都幾可愛。

講返本相簿,正如楊小蘭所講,呢本係佢細個既時候所影既相既相簿,不過…入面既佢同而家好似有啲唔係幾同…

而我都知道點解佢個人咁冇自信。

因為細細個既小小楊小蘭,係一個又肥、外貌又土裡土氣、一點都唔可愛既肥妹仔。

我哋細個讀書,無論係讀咩學校,都會有肥仔或者肥妹。

肥仔通常係啲蝦蝦霸霸既校園小惡霸,但肥妹呢,就多數都係好冇信心縮埋一面唔敢出聲果啲。

而楊小蘭就好明顯係屬於後一種。

「妳細個果陣咁可愛,點可以忍得住唔笑啊?」我保持住面上既微笑。

「你…你即係笑人…」

我輕輕咁拖一拖楊小蘭隻手,道︰「唔笑喇,唔笑喇。講喇,點解妳驚我笑妳,但係妳又拎呢啲相比我睇啊?」

「你…平時係咪覺得我係咁問你會唔會有一日唔要我…咁樣好煩啊?」楊小蘭答非所問。

其實係有啲煩,不過我梗係微笑住答︰「冇事啊,妳鍾意問咪問囉。」

「我…比呢本相簿你睇…係希望你明白我點解成日會咁問…」楊小蘭嘆咗一口氣,又道︰「因為一切都黎得太過突然、太過美好,我覺得自己唔配…你睇下我細果陣…係咪好醜樣啊?」

其實係幾醜樣,如果佢都成年之後都係咁既樣,但我諗唔好話對佢出手,我連請都唔會請佢。

而家真係醜小鴨變做白天鵝喇。

「係醜樣。」我照直講,因為呢個時候讚佢細個靚女會顯得好假︰「但係而家既妳係而家既妳,已經唔同晒喇。」

「唔係架。」楊小蘭道︰「我雖然減咗肥,但我內心依然同以前一樣架。」

(待續)
呢啲滿腦子扑嘢嘅男人真係好撚嘔心
佢諗唔諗扑嘢都好嘔心架喇
(十三)

楊小蘭將佢由細到大既故仔講比我聽。

其實一啲都唔迂迴曲折,只係一個出身草根階層,而且因為外形而自卑既女孩子,一路以黎都被人睇唔起、用言語攻擊,搞到冇晒自信心既故事。

佢童年唯一算係開心既,就係有一對好愛錫自己既父母,寧願自己唔食飯都好,都要將佢哋力所能及既範圍裡面比最好既嘢楊小蘭,或者就係因為咁,加埋楊小蘭細個易肥既體質,楊小蘭屋企雖然窮,但係就養到個女肥肥白白。

父母錫佢係好,但可惜咁樣一黎,變得肥肥白白既楊小蘭,因為身型問題,就更加容易比人欺負。但楊小蘭都總算因為有一對好愛錫自己既父母,就算成日比人蝦都好,佢都好比心機讀書,希望令自己既父母以自己為榮。

雖然有父母既愛錫,但佢既家庭生活都唔係一帆風順。佢父母係啲比較早期典型既中港婚姻,媽媽係新移民,搵嘢做唔易;而爸爸就已經年紀老邁,一樣係好難物色工作,本身都冇咩積蓄,靠綜援同生果金渡日。

就係因為佢父母成日都冇工開,有時候嚴峻啲既時候周圍問人借錢渡日,所以佢細個既時候成日都會見到有人上黎屋企問佢父母還錢追債,而佢父母就好低聲下氣咁求人寬限多啲時間,連帶自己都比人歧視埋。

好彩既係父母算係相愛,佢媽咪唔係落黎呃香港身份證,唔係果種拎咗香港永久性居民身份就同個老男人離婚既女人,而佢爸爸既老來得女,都好痛錫楊小蘭,就算自己冇錢,都要比最好既嘢佢,所以基本上本相簿入面本身已經唔多相,入面仲要冇一幅係佢爸爸既。

楊小蘭雖然唔係好受同學歡迎,但係因為佢好勤力讀書,而響讀書成績方面又好,所以老師都幾錫佢,由小學開始已經拎獎學金拎到手軟。亦都因為咁,佢先可以入到港大繼續讀書。

其實楊小蘭真係唔聰明,但響香港讀書有樣嘢好,就係只要你肯比心機讀書,點都唔會考得太差,不過都係因為咁,先會比人話香港係填鴨式教育,學生出到黎唔識得變通。

之後佢上咗大學之後其實一樣係咁收埋自己,不過好彩咁識咗一個朋友,個朋友比咗好多意見佢,尤其是點樣執靚個樣,又逼佢一齊做運動去減肥,所以先會有而家呢個煥然一新既楊小蘭。

題外話,怪唔之得楊小蘭個胸咁大,原來以前佢發育時期既時候係肥妹仔…

「咁妳真係要多謝呢個朋友喎。」我向楊小蘭笑道。

「你…你會唔會嫌我煩啊…」

「唔會,唔會,」我響佢額頭錫咗啖,搞到佢面都紅晒︰「妳係我女朋友黎架嘛,我點會嫌妳煩呢?」

「其實…其實…係我呢個朋友叫我唔好同你一齊架…」楊小蘭吞吞吐吐地道︰「佢話…佢話…你呢啲有錢人,一定係成日花天酒地玩女人既人…不過…不過…」佢頓了一頓,道︰「我…我最後都冇聽到佢話…」

我心入面不得不佩服楊小蘭呢個朋友,佢連我個樣都未見過,但睇我睇得咁透徹,爭啲比佢搞亂晒我既計劃。

唔怪得當時我表白既時候明明覺得楊小蘭係鍾意我,但係都唔接受我喇,原來背後有個軍師響度搞亂檔。

我柔聲問︰「咁點解妳最後會唔聽佢話既?」

「因為…因為…我覺得你唔係咁既人…」楊小蘭輕聲道,但語氣好堅決。

我心入面暗叫慚愧,因為其實我真係個咁既人。

「所以…所以…我想試下自己揸一次主意…」佢繼續道。

「妳朋友知唔知妳既決定?」我好奇地問。

楊小蘭點點頭,道︰「佢知…我…我乜嘢都會同佢講。」

「咁佢有咩反應?」

「佢…佢…我講咗你唔好嬲啊…」楊小蘭道。

「我點會嬲啊?」我優雅一笑︰「我似啲咁易嬲既人咩?」

楊小蘭搖搖頭︰「佢…佢話我…條路自己揀…仆…仆…仆街唔好喊…」

仆街兩隻字由楊小蘭把口講出黎好格格不入,佢自己講既時候都口窒窒。

曾經有個女明星話佢對住塊鏡講呢兩隻字會打冷震,我本來唔信呢個世界有啲咁既人,而家我信喇。

「你…你…唔會同我分手架呵?」楊小蘭問。

其實問得呢句真係好天真,就算我而家氹住妳話唔會分,但到分手果陣妳又奈得我何咩?

但呢個時候我其實只可以答佢︰「梗係唔會喇,傻妹,唔好亂諗嘢。」

「我…我知我成日問好煩,但…但我真係好驚架…」楊小蘭戰戰兢兢咁講。

佢真係一個好冇自信既人。

「妳咁驚,咁妳又肯應承做我女朋友既?」我忍唔住問。

「因為…因為…我覺得你唔係咁既人…」同樣既答案,同樣堅決既語氣。

我…好似有啲…感動…?

「同埋…同埋…」楊小蘭抬起頭望住我,雖然面紅但語氣都係好堅定︰「我…我鍾意你…我好似…係第一次鍾意人…」

「傻妹,我都鍾意妳,所以妳唔駛驚,知唔知?」我將本相簿放響我大脾上面,捉住楊小蘭雙手,講咗句我自己都唔敢相信既說話。

呢個時候,我諗起我原本既計劃,心入面沒來由咁湧起罪惡感…

(待續)
睇嚟Jonathan會因為呢個朋友出事
睇嚟兩個一齊中伏了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞