有錢仔與公屋妹

75 回覆
48 Like 21 Dislike

「老細,黎見工既楊小姐黎咗喇。」我既秘書,一頭啡色長髮既Rebecca走埋黎我旁邊向我說道。

「唔該晒。」我捉住Rebecca隻手,捉佢埋黎響佢咀唇錫咗一啖,然後先至放佢走,笑道︰「叫佢入黎吖。」

「老細,出面有人架!」Rebecca裝出一副嬲既表情,但佢失敗咗,因為佢眼神之中全部都係笑意。

「放心喎,出面果啲全部都係媽咪請返黎既人,自己人黎既,駛乜驚啊?」我笑笑。

「咁先驚啊,你唔驚佢哋向你媽咪打小報告咩?」Rebecca輕輕掙脫我隻手。

「我先唔驚啊。」我自信地道︰「我先係公司老闆,佢哋唔識分莊閒既就唔好怪我對佢哋唔客氣。」

「你好Man啊。」Rebecca一路行出我間房,臨出去之前仲要我抛一個媚眼︰「我鍾意啲咁有自信既男人。」

佢把口係咁講,但係心入面係唔係咁諗…我唔知。

「基本嘢黎架啫。」我故作輕鬆地道。

講起黎,我出世以黎,都真係樣樣事都順風順水,大部份事都盡在掌握之中。

就算有啲事我一開始係蝕底咗少少既,我都唔會就咁算數,一定要件事既結果令到我滿意為止。

我叫做張思任,英文名叫做Jonathan,Daddy係一間好出名既私人醫院既醫生,同時都係醫管局既高層;而媽咪就係響一間中資銀行既董事會成員,響商界都赫赫有名。

我自幼既成績都非常出眾,由細到大都係讀名校,成績仲要好好,本身Daddy想送我去外國讀醫既,但我最後因為唔想做醫生就去咗英國一間幾出名既大學讀Econ,畢業之後就回流香港。

雖然Daddy想為我鋪路做醫生,但係佢同媽咪都好錫我,知我唔鍾意讀醫都冇勉強我。我響英國返黎之後,媽咪通過佢既關係,短短一年間安排咗我去好多唔同既大公司實習,最後仲響中環租咗半層寫字樓比我開公司做投資生意,然後為咗輔助我,再用佢既人脈關係,請咗好多好能幹既手下返黎。

所以…我由英國回流返黎冇幾耐,就真係自己做老闆嘞。

其實除咗幫我響商場累積經驗之外,我自己開公司仲可以安排媽咪既朋友,即係我啲世叔伯既仔女或者孫仔孫女黎呢度做嘢,而我既秘書Rebecca其實都係其中一個Uncle既女,佢不學無術,終日遊手好閒,所以Uncle先會託媽咪響呢間公司安排呢個位比佢。

Rebecca最初都唔願意架,但我向佢耍咗少少「小手段」,佢而家咪乖乖地變咗我隻貓仔囉。

千其唔好誤會,我哋之間只係玩玩下既關係,絕對唔係啲乜嘢情侶黎,大家都係呢個上流社會既年輕一份子,大家都知遊戲規則既。

不過雖然我係名義上既老闆,但實際上媽咪先係真正既幕後老細,我啲下屬除咗會向我匯報之外,其實最主要反而係向媽咪匯報公司既情況,然後媽咪會再另外搵時間同我傾,再叫我好好咁跟班經驗老到既下屬學嘢。

班下屬對我好似恭恭敬敬咁,其實咪又係比面媽咪?我唔覺得佢哋會傾盡全力去教我嘢囉,有啲嘢我feel到、我其實係知架。

不過咁樣有咁樣既好,我就索性淨係做老細,間公司既日常營運咪交晒比佢哋囉。反正點都好,佢哋都要比面媽咪,而媽咪又會睇住盤數,量佢哋都唔敢對間公司亂黎,我可以放心。

咁我有咩做?我咁多錢,想做乜都得喇。

諗返以前我想追過條女,我又出錢又出力再出埋心計,點知佢竟然都唔受媾,我咪一樣可以用錢搵偵探玩到佢同個男仔謝晒?

錢,未必係萬能,但冇錢,就萬萬不能。

呢個係我中學時期已經學識既道理。

講返而家既我先,雖然呢間公司既幕後老闆係媽咪,但係如果請啲初級員工既時候,我都有自主權,唔需要問準媽咪既。

既然係要我攞經驗既,咁其實適當既放權當然少不了,所以我就憑我自己既喜好,招聘咗唔少初級員工入黎做,仲要全部都係fresh grad既後生女仔,我對佢哋樣貌既要求,都有一定既要求,然後覺得啱feel既,就會向佢哋出手,用錢係俘擄佢哋既心,上完床之後,如果啱玩既,咪keep住做SP,唔啱玩既,我都唔理妳,比咗舊錢妳封口,由妳自生自滅,我都唔會炒妳,但如果妳諗住響公司啲新女同事面前唱我既話,我都會對佢哋唔客氣,反正有錢使得鬼推磨,錢多起上黎,做乜都得。而多數呢啲女自己都冇癮,會自己辭職。

今日我要請既呢個職位空缺,都係條女以為我真心想佢做我女朋友,點知我同佢上完床之後就話同佢分手,佢自己受唔住,所以先自己辭職。

嘿,妳以為自己係邊個?

咁容易就可以嫁入豪門啊?

呢個時候,房門傳來敲門聲,Rebecca既聲音傳過黎,道︰「Mr. Cheung,我帶咗楊小姐黎喇。」

(待續)
冇錯,睇故名可能未必第一時間聯想到,但呢個其實係大姐姐故入面個有錢仔Jonathan既故黎。

其實本身諗住完咗大姐姐故先寫呢個故,當係一個小故事,交待返佢發生咩事,預計二十集左右喇,用黎鋪排我既正傳世界觀既宇宙,不過既然大姐姐故上個Po大家都覺得應該提前寫、唔應該再賣關子賣落去既,咁我就提早少少寫出黎喇。由於本身大姐姐故都係得返十集左右,呢個故既大綱都已經度計,所以提早寫都冇乜問題,不過係寫得急啲,所以如果中間發現有啲乜嘢寫得唔好甚至有bugs,請多多包涵。當然我打定底啫,我出之前都會翻check一次既,希望寫得OK,大家會鍾意(講緊個故,唔係角色,哈哈)。

可能有讀者係由呢個故開始接觸我既作品既,而我都希望做到我每一個故都可以獨立睇,所以我都唔提入面啲角色背景同關係喇。

由於呢個故真係啱啱落筆,一啲存稿都冇,所以我唔講定幾時更新喇,不過我可保證一個星期至少一更,亦都希望做到一個星期兩更以上。亦都係基於呢個原因,所以今次呢個故Penana係同連登完全同步既。

希望大家鍾意。
lm
廣告時間:

如果覺得樓主寫野ok既,又或者想睇下樓主平時會寫埋啲咩戇鳩野既,不妨follow下樓主既IG或者個人網站、like下facebook page~

個人網站: leafopenleafopen.com
Penana(駐站作家): penana.com/user/52938
方格子(專欄): https://vocus.cc/salon/65ad3df2fd89780001a0ee1f

ig: leafopen3
instagram.com/leafopen3
fb: leafopenleafopen
facebook.com/leafopenleafopen

有興趣睇舊故,不妨click入去睇下:

1.《我和一個o camp女女的故事》(愛情/少甜/正傳世界觀)
www.leafopenleafopen.com/ocamp-content
https://www.penana.com/story/92592/

2.《我響婚宴酒樓遇到一個教堂妖精,佢話可以幫我回到過去…》(愛情/少甜/妖精世界觀)
https://www.leafopenleafopen.com/i0yv91e2/-%E6%88%91%E9%9F%BF%E5%A9%9A%E5%AE%B4%E9%85%92%E6%A8%93%E9%81%87%E5%88%B0%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%95%99%E5%A0%82%E5%A6%96%E7%B2%BE%EF%BC%8C%E4%BD%A2%E8%A9%B1%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%B9%AB%E6%88%91%E5%9B%9E%E5%88%B0%E9%81%8E%E5%8E%BB%E2%80%A6

3.《我個仔被老屈藏有炸藥》(親情/社會/正傳世界觀)
penana.com/story/50939

4. 《如果蜘蛛俠係香港人…》(同人/英雄/Marvel同人世界觀)
penana.com/story/54279

5.《我和鄰居大姐姐的故事》(愛情/少甜/正傳世界觀)
penana.com/story/69120

6.《美女偵探和她的助手們》(冒險/甜/正傳世界觀) (Penana訂閱讀者優先故)
penana.com/story/95890/

7. 《隻戇鳩妖精將我變左做女仔》(奇幻/少甜/妖精世界觀)
penana.com/story/111260

8. 《我和靚女Miss的故事》(愛情/極微甜/正傳世界觀)
https://www.penana.com/story/148860/

9. 《有錢仔與公屋妹》(愛情/甜/正傳世界觀)
https://www.penana.com/story/150792/
時間返到去2021年年尾既時候,多謝Penana咁睇得起小弟,邀請左我做駐站作家,兼且長駐Penana寫故,推出左訂閱計劃,詳情下面都會講講。

當然,我係響連登起家,唔會唔記得連登既巴絲,所有既故事作品(包括讀者優先故,不過附上插圖專欄入面既外傳小故事或者注明只限訂閱讀者既內容就唔包括在內)到最後我都一定會放返上lihkg,只係有啲新既小說作品會響Penana優先連載咁解。

我哋既合作計劃響下面有詳細資料,簡單嚟講你可以課金一下子追多三個唔同既故最多二百四十幾集同每月額外更新,仲有啲新故優先睇,但唔課金都可以維持現有進度,而訂閱詳情就係如下:

Tier 0

純支持同可以加入訂閱讀者專用TG頻道

Tier 1

1. 以下為恒常出文時間 (每章約1000至1500字):
(a) 逢星期一、三、五更新一章《一、三、五系列故事》
(b) 逢星期二、四更新一章《二、四系列故事》
(c) 逢星期六更新一章《訂閱讀者優先故》

2. Tier 1讀者專享差別連載如下:
(a)《我和鄰居大姐姐的故事》:Tier 1訂閱讀者優先閱讀多108章,每個月至少加更一篇,另加不定期訂閱讀者優先更新
(b)《隻戇鳩妖精將我變左做女仔》:Tier 1訂閱讀者優先閱讀多60章,每個月至少加更一篇,另加不定期訂閱讀者優先更新
(c)《我和靚女Miss的故事》:Tier 1訂閱讀者優先閱讀多7章,每個月至少加更一篇,另加不定期訂閱讀者優先更新

3. Tier 1讀者專享訂閱讀者優先故如下:
(a)《美女偵探和她的助手們》:第1至第76集,另加不定期訂閱讀者優先更新

4. 可加入訂閱讀者專用TG頻道

Tier 2

2. Tier 2讀者專享差別連載如下:
(a) 《我和鄰居大姐姐的故事》:Tier 2訂閱讀者優先閱讀多142章,每個月至少加更兩篇,另加不定期訂閱讀者優先更新
(b) 《隻戇鳩妖精將我變左做女仔》:Tier 2訂閱讀者優先閱讀多84章,每個月至少加更兩篇,另加不定期訂閱讀者優先更新
(c) 《我和靚女Miss的故事》:Tier 2訂閱讀者優先閱讀多11章,每個月至少加更兩篇,另加不定期訂閱讀者優先更新

3. Tier 2讀者專享訂閱讀者優先故如下:
(a) 《美女偵探和她的助手們》:第1至第111集,另加不定期訂閱讀者優先更新

4. Tier 2讀者專享內容如下:
(a) 《葉開葉開隨口8+1 up》:作者網誌,乜都講一餐 (不定期更新)

5. 可加入訂閱讀者專用TG頻道

Tier 3

2. Tier 3讀者專享差別連載如下:
(a) 《我和鄰居大姐姐的故事》:Tier 3訂閱讀者優先閱讀多169章,每個月至少加更三篇,另加不定期訂閱讀者優先更新
(b) 《隻戇鳩妖精將我變左做女仔》:Tier 3訂閱讀者優先閱讀全集
(c) 《我和靚女Miss的故事》:Tier 3訂閱讀者優先閱讀多15章,每個月至少加更三篇,另加不定期訂閱讀者優先更新

3. Tier 3讀者專享訂閱讀者優先故如下:
(a) 《美女偵探和她的助手們》:第1至第148集 (最新一集),另加不定期訂閱讀者優先更新

4. Tier 3讀者專享內容如下:
(a) 《葉開葉開隨口8+1 up》:作者網誌,乜都講一餐 (不定期更新)
(b) 《亂七八糟鳩畫的插圖》:主要是外傳小故事、故事插圖或預告 (不定期更新)

5. 可加入訂閱讀者專用TG頻道

價錢方面分別會係8、38、58同98港幣,而每有25個讀者訂閱,我都會響Penana加更一篇,純支持都可以參加每個月8蚊既Tier 0請我飲杯咖啡。

其實所有小說作品,到最尾連登一定有得睇架,但如果真係覺得細佬成日比屋企隻小魔怪撚化都儘量寫既嘢係值得睇嘅,都可以訂閱我嘅Penana計劃等我賺幾個奶粉尿片錢,我都會非常開心架。

無論訂唔訂都好,我好多謝一路以黎支持我嘅讀者們,冇左你哋嘅支持,我甚麽也不是。多謝~多謝!!!
我開左個Telegram既吹水group喇,歡迎所有讀者加入!我自己都會響入面,有時間既話都會同大家傾下計,有咩意見或者問題請隨便響個Group入面講架,就算我未必即時回應到我都會睇下~

條link在此:
https://t.me/+u95euQRLvyozZjhl

除左大Group之外,仲有另一個係所有訂閱左我既讀者(包括Tier 0至3)都可以加入~可能會有多啲未發佈既資料爆架~條 link我會再PM比訂閱左既大家,如果有興趣既歡迎加入。
加甜唔該
睇吓條仆街仔點仆街
lm
支持
Lm
Lm 加甜
lm
支持聆聽讀者民意
G持
留名先!係Jonathan個故呀!
加油
咩係正傳世界觀同妖精世界觀
我推牙爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞