美國心臟協會: 8 小時限時飲食會使心血管死亡風險增加 91%

218 回覆
123 Like 32 Dislike
D人話食碳水同吸毒一樣
As noted in all American Heart Association scientific meetings news releases, research abstracts are considered preliminary until published in a peer-reviewed scientific journal.
戴哂頭盔,唔好咁認真
People who followed a pattern of eating all of their food across less than 8 hours per day had a 91% higher risk of death due to cardiovascular disease.

會唔會做168呢樣野,本身有病個%都高,因為有病或者肥所以咁做..如果係咁,自然cardiovascular disease 都高啦
咁OMAD果D呢?
健康短命
中醫繼續以形補形,叫你飲暖水
healthy user bias
因為dataset唔同左
連登中學畢業嘅醫學專家

我自己理解 National health and nutrition examination survey 係兩日飲食記錄。National death index係match返subjects嘅死亡紀錄。

呢兩項就咁睇冇咩大問題,我反而覺得奇怪係exclusion criteria 點解卡路里攝取,男超過>8000,女超過>6000,一般人每日攝取都係2000-3000。
以前較話食煙會致癌啦!大把死煙鏟係老嘢,後生仲快啲死
epidemiology report嚟啫,呢啲association證明唔到啲咩
美國係一間公司嚟㗎嘛,你有錢開監獄都得
用%先最呃人
講開又講
我識得有條友好注重健康食個三文治啲料都要係有幾基
50幾歲尾癌症瓜左。識得有個人,唔煮飯餐餐叫外賣, 70幾歲仲好精神
鳩噏定論,冇科學根據
有研究發現:冇食感冒藥嘅人,個感冒會比食咗感冒藥嘅人快啲好。

原因:冇食感冒藥嘅人本身冇感冒
減到肥 但易死啲 制唔制
無計,香港娛樂圈有一個咁出名既例子係度否定佢要好高難度
"survey saids"
但穀物早餐一定早餐食
背你老尾咩 又用呢啲字眼
唔係架

以前買嚟當宵夜食
白兵template?
而家幾重
keep住62,63

之前70
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞