佛牌討論 正牌(23)

912 回覆
3 Like 12 Dislike
呢個主要係因為漢傳嘅傳播方式,係幾儒家,幾著重入世,好強調做好事,積功德,一係就好儀式化,呢個台灣方面都幾嚴重,一係就搞好多慈善活動,同時都好著重招募、擴張、宣傳,而呢幾樣對我嚟講,唔係不必要,就係帶嚟煩惱

喺咁嘅時候,要做到清靜就好難,而我去過嘅佛堂,好多時啲人都係計數咁,做乜就加幾多功德,我拜佛就會有乜乜乜,對人好就點點點

就算高少少層次,都係講點樣保持清靜,就可以同佛更近,但咁多不必要嘅活動,我唔知可以點靜落嚟,同時如果咁簡單就同佛咁近,咁以前耕田嘅個個成佛啦

我覺得密宗一啲傳授嘅儀軌係重要,反而呢部分,漢傳睇得幾輕
終點一樣 但每個人始終唔同 所需要法門都唔同 選一個岩自己行得都會順d 相信呢d都要緣份 至於皈依我覺得係必須 至起碼我覺得皈依左 會更加留意自己所有的行為 從而起到警惕作用 至於戒 我覺得首先要明白點解要有呢條戒 明白左原來係咁 所以有呢條戒 會比較好 亦會比單純咁守來得更好
好似經書咁 好多人識背 識念 但我覺得要理解明白當中講咩先最重要 否則同背書無分別
當功德就=佛牌d功效咁 係吸引人做好事的理由 起碼你想做唔好的事前 你會諗一諗先 但任何一件事過於沈迷都唔係一件好事 反而會更執著
師兄可以試下打坐 雖然我都唔識 但最近都想試下係點做到 又可以比自己靜落黎 又唔洗參加咁多不必要活動 中哂你想要的野
以上意見個人意見 可能有錯都唔奇 希望5月皈依左可以學到更加多
https://youtu.be/ufWyLc7Y_3o?si=sMaQjR__6c0U9yc8

https://youtu.be/bdPVhcfzBlo?si=0EHLtqBBAIm17WL7

每個人打坐靜觀或者冥想嘅方法都唔同,我每日都會跟住呢兩個其中一個去打坐
可以參考下
感謝 睇下先
真,我昄依咗成個人都變咗,本身會成日發屋企人髀氣同覺得佢地煩變到而家好愛家人,同埋真係會好主動去幫人,可唔可以即生成佛都好,起碼令自己做到一個好人,都經已係好事
十家有冇睇元音老人啲書
https://www.facebook.com/share/Agp1HMXyoKsbX4wK/?mibextid=WC7FNe

所以我好期待黎緊佛誕呢個皈依法會 如果大家有興趣 可以一齊參加
我都有打坐,而且個領會係,你仲係一個人,根本唔可能冇雜念,冇感覺,所以第一步唔係排除,抗拒,而係先共存
念係唔會停到,禪修就係要你唔好去追念嘅相續,唔同宗派有唔同方法,試過最易係南傳觀呼吸,密宗要念咒要觀想,其實幾難
你錯咗方向,追求冇雜念冇感覺係空無,佛經唔係教你呢樣嘢,或者你試下睇元音老人本恒河大手印,會幫到你
依加試緊龍婆術法門,相對易,大把書同youtube教
多謝,其實都係入門階段,我會不斷試,始終自己邊種最體會到要試
最終都係回歸本覺
師兄分享吓
我都有睇下面條片
手串嗰啲咋,雷擊木都好正
師兄可唔可以喺度share YouTube嗰條片?
近期好無慾無求
我都係 完全無野想請
加油 努力 相信會搵方法等
咁咪好
龍婆術個法門叫達瑪卡亞,中文嘅資料極少,基本上你search到嘅,已經係嗰個方法。

如果要背後原理,對應佛理,以及一啲打坐技巧,咁就要睇英文,搵dhammakaya meditation,YouTube同Google Books海量
佛牌幫唔幫到脫輸迴
唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞