佛牌討論 正牌(23)

912 回覆
3 Like 12 Dislike
唔會因為帶聖物影響到因果 如果因果係注定要發生 姐係帶同唔帶其實對結果無分別 反而追求聖物會助長三毒可能呢種都係過程 慢慢會變返完全唔需要帶
我覺得係因果係注定會發生嘅
神通不敵業力,有啲劫難係必須要經歷
但係你帶住牌,師傅會幫助你將個劫難又大變做細
我個人覺得係咁樣
又比丘戒律中的「過人法」,原則上是規範有神通的比丘或比丘尼,欲以神通來炫惑世人,博取名利及供養,一如提婆達多蠱惑阿闍世王。但若是以神通來救人,則屬例外,並不犯戒,一如本文中的畢陵伽婆蹉尊者以神通救出被綁架的小孩。

佛陀並不鼓勵比丘以神通救人,通常經文中出現佛陀或大長老以神通助人避難的例子,也是這名眾生本身即具遇難呈祥的善業與福報。換言之,就算佛及大長老不以神通出手救人,有福的眾生也自有善業可自我庇蔭,可趨吉避凶。

由以上可以看到 就算唔帶牌 其實依靠自身福報都可化險為夷 我相信帶牌係可以加強自己對三寶的信心 從而對修行有益處 當內心足夠強大 佛牌就算唔帶 都唔會再影響到任何野
我諗帶佛牌之後發生的好或壞事 只不過因果成熟咁岩出現 我地無神通 觀察唔到件事因何而生 所以有美麗的誤會並造成錯覺
http://www.charity.idv.tw/

呢個網頁我覺得各位可以睇下 大家帶得佛牌應該都相信佛 相信佛應該會相信佛的教法 網頁入面有好多佛經 大家有時間可以睇下
戴牌係方便法門,等多啲人認識佛法,信徒有正信對象
岩 始終踏入左第一步先最緊要 但好多時個信字係功效
要遇到的人 其實始終都會遇到 塊牌係一件可以增強你信心 當你帶左 自然自信左 放膽左 咁個人睇落自信 自然吸引力大左 相反你唔帶 覺得硬係差d野 自然影響你吸引力
所以塊牌只係一件工具 你鐘意可以噴香水 古龍水 相信效果一樣 我暫時睇法係咁
所以點解咁多坤平都係灣料,以前唔包殼咪好似香囊咁
森林派唔係點做佛牌,亦唔會有太複雜嘅法相,所以點解我如果當龍婆烏東薩,係龍婆滿嘅代表,係錯誤嘅諗法
有冇人有請龍婆通今期嗰三尊聖物?
好似係老死嘅馬騮同老虎骨,我請嗰尊得啲小骨粒
好似係老死嘅馬騮同老虎骨,我請嗰尊得啲小骨粒
骨粒就模,披魯冇研究,罌有浸冷問派,按牌商宣傳,可以推斷係行披,陰法無誤,賓博唔係行鬼靈,可以當係地仙之類,但有骨粒,是否陰就個人判斷啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞