前置式洗衣乾衣機邊個牌子好? 2

524 回覆
0 Like 3 Dislike
oh... 明白了,但你果部買唔到了。真係一代不如一代
基本上大部野都係.
所以我話唔知w2 會點
初代W1,即係我老豆老母嗰部都無咁差
睇o左五十幾頁post, 綜合結論係大部份洗衣機牌子都係垃圾...
收集埋其他forum意見如下:

LG 2年內無得頂, 2年後無得整, C9都話命不過5年
Samsung 電路板D野易壞, 越多花神越多野壞, 韓仔靠唔住
Pan - 愛衫號又嘈, 洗衫又刮出粉末, 今時不同往日, 愛妻號用20年
Whirlpool - 若要生活好, 勿....case多不聲數
西門子 - 用幾年後就打摏咁嘈, 門重易壞, 唔識fing
Zanussi - 依家都係大陸Cheap野, 不出5年內各種花式壞機
Toshiba - 原來生活可以咁美的, 傳說係Non-stainless steel screw...好可怕
Candy - 大陸Cheap野, un-balance 震,嘈
PHILCO - 大陸Cheap野, 用咗14個月,度門爛咗三次, 好多<3年case
Brandt - 以前元老, 今非昔比了...都係掛牌機
Electrolux - 以前好有實力, 10年閒閒地, 今非普比, 越來越差, 勝在有3年保養, 可以玩5年貨仔
Miele - 高檔貨, 不過上面好多頁話品質越來越唔掂. 全世界都玩Cost down嘛...
Indesit - W記O既土耳其兄弟? 英國見到o既cheap雞品牌. 但睇完上面youtube pk片會考慮下. 機械扭製似乎仲靠得住, 少花神野
凶宅牌 - 哩度最少人插O既品牌, 直頭無負評...應該只係無人用O既原因掛...

另外二手網, 最多出現品牌, 1. LG, 2. Simens 3. Zanussi, 自己參詳乜料

結論, 我搬唐樓, 櫃底50cm, 要纖薄耐用.....到底買乜好呀?
剛行過homesquare見到Miele 擺街站,問咗665而家做緊 $134xx,想問係唔係已經好平?
865就 $16xxx ,大家會推薦邊部多啲,其實我驚屋企人唔會轉模式洗衫,佢哋應該只係㩒開機制,咁係唔係665就夠用?

舊仲爽,press on and start 唔駛扭.
865咁平? 不過如果唔係好講究既話其實665可以好夠。如果唔用twindos就揀365,有powerwash。
而家越嚟越電子化,冇辦法。
Twindos想試吓,咁我都係考慮665算,唔該晒。
另外,保養大家會唔會買?
聽sales講,本身二年保,可以加多八年,共十年,好似係加多 $5xxx。
有冇人試過,冇咗保養但又搵原廠整,會唔會係天價呢?
淨人工都7百幾
咁都唔算太離譜😅
懐疑佢貴機,中價機,平機嘅保養都係同一收費,
如果係真,咁貴機加保養感覺上會抵好多,中下價機要再諗諗🤦‍♂️
miele extend warranty抵買的
離題問下
有冇師兄將洗衣機放喺露台? 用個櫃裝住咁
去水都易處理 來水真係難搞啲
但好想慳位 廚房放多啲野
想做個統計同埋請教吓巴打,如果要洗衣乾衣乾,LG係咪都係一個好選擇?還是有其他牌子?
Miele
二合一都有平,但我target唔係二合一所以冇問。

L除膠筒外,外筒內還有凹位難洗.
條邊靚仔好多,攪到我覺得我部機都好闊
相,濶唔濶關上內筒事,唔太關門膠.
近排去咗睇,2合1 WTR 860 22980再9折,WTD 160 17980再9折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞