遊客抱怨東京酒店唔容許帶朋友上房

390 回覆
18 Like 322 Dislike
洗唔洗吹到咁大呀
邊個講過要十幾人係間房呀
用下腦啦,十幾人就有十幾個人嘅做法啦
咁照你意思
cafe係食野飲野地方
傾咩計?
全部唔准講野唔准玩手機唔准影相,食完飲完好走啦
咁照你意思
cafe係食野飲野地方
傾咩計?間間starbuck都有人坐完做其他野
全部唔准講野唔准玩手機唔准影相,食完飲完好走啦
諗起細個同屋企人係澳門酒店 6-7個人一間房

個陣唔知咩叫屈蛇 但係咁多人一間房都幾開心
而家日本酒店果啲人態度係真係幾差 尤其係東京
照乜鳩我意思 你自己亂咁滑坡關我撚事 cafe allow呢啲嘢 同酒店容唔容許非住客上樓有咩關係?

嗱你自己講起cafe 又真係大把cafe都要每人最少叫一杯飲品/小食 你霸得佢張枱就要計人頭消費 你又係咪逐間批鬥佢地阻你傾生意?
一 你cap下面d圖之前係咪真係自己睇過?問問題果個係一人住二人房 問可唔可以帶女朋友上黎 同呢度原po既設定已經唔同 當然我都見到有人接受extra guest 事實亦係如此 有人接受 但唔代表唔接受=錯

二 你講得合理:最好嘅制度應該用最少嘅規則維持運作 所以有酒店就用一條rule唔比人帶訪客上房處理咗 反而係接受多於房間人數嘅訪客上房必然會牽涉更多規則 例如每次最多帶幾多?非住客可以逗留幾耐?如果凌晨3-5點短暫停留兩個鐘又計唔計屈蛇?呢度已經衍生緊新嘅規則 明顯同你嘅諗法係違背 ok當然你可以話咩規範都唔好set 大家自由出入咪算 咁即係要酒店去承受返個風險 問題係有得揀點解要受?

三 你講3P嘅例子亦係搞笑 你有咁嘅需要 你咪搵間肯安排extra guest上房嘅酒店囉 呢度冇人逼使所有酒店都要跟返同一set rule 如果酒店認為寬鬆係最好 佢地即管可以繼續 但唔影響相反方嘅合理性架喎

四 如果你係有心想理性討論嘅 就無謂標籤人都係因為中國VS日本/為咗奶日本所以盲目支持 前幾頁都有人分享上海有酒店都係咁嘅做法 難道我有話日本咁做好合理 上海做就正仆街?我自己去日本都覺得佢地英文差好難同國際完全接軌 但以事論事 我只係覺得呢種做法ok 就因為呢份認同所以我係「起晒槓」?得啖笑
吹水有common,傾生意有會議室/餐廳,廁所大堂/餐廳有。
你#375塞十幾個人咪就係滑坡囉
同啲崇日撚講經咩
唔用腦淨係識奶日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞