遊客抱怨東京酒店唔容許帶朋友上房

390 回覆
18 Like 322 Dislike
咪就係講佢規矩冇彈性囉
需唔需求係個客嘅事,唔洗酒店方去諗
講咁耐即係冇資源先唔做啫,如果有資源就會做?
關pr同茶記咩事?即係人手不足?人手足就會做?
過時唔見人咪信用卡自動轉帳囉。

睇怕俾幾多人手幾多資源日本酒店都係唔改規矩死跟
就係有呢個都市傳說所以日本人自己都接受呢個條款
先有前面講出差叫左雞跟住擔心間酒店會告佢的問題

所以無咩好講
幾樓講叫雞
就點?
無朋友無係到住喎

出去租層樓住,都唔會禁止親朋戚友上嚟啦
如果你話計12點為止當過夜,我ok呀

唔通朋友下午2、3點上去,傾到6、7點出去出飯就走
又當住咩?
有酒店係憑住戶證入去的
要執行一定有方法
問題係酒店想點處理
正如有酒店係分包早餐客房同唔包早餐客房
咪一樣照分到
唔係一句攪唔到就算

一家四五口住客,隨時嘈過一個住客+一個朋友
要嘈,咩人都可以嘈,根本唔關住唔住客事
你仲停留係俾舊錢租左間酒店房既concept真係唔洗傾落去酒店一個人同兩個人住同一間房兩個價錢喎
你租樓幾多人個租金唔同呀柒頭?
好多酒店(唔計D平價賓館/膠囊酒店)都有mini bar,最低限度都提供免費樽裝水,呢D係serve客啦?電視、廁所、沖涼水都係serve客啦,無錯啦?

咁我分我支水俾朋友飲,無額外要求多一支水,咁我飲左同我朋友飲左,分別係邊?我睇電視同我朋友睇電視分別係邊?

租酒店就係連埋所有間房一切(另外收費除外)的東西俾你使用,只要無破壞,點用係你的事
規矩

好笑
令我諗起香港一個好好笑的「規矩」

香港最大面額法定流通紙幣係一千蚊
但自2002定2003年咁上下,市面出現左假一千蚊,甚至500/100蚊後,好多商舖都標明拒絕收一千蚊紙,而係法例下,商戶的確有權決定

而假鈔事件好快平息左,亦換左一批更防偽的新鈔,但市面上依然大部份商戶都唔收一千蚊,得返D百貨公司、連鎖大公司先收

而家香港的一千蚊紙就好似有「莫須有」的罪名
明明張鈔票無罪,擁有的人無罪,銀行無罪,但去到商戶手上就變左有罪咁,要去到百貨公司呢D先變左正當

有一部份人用過假鈔,就將無關的人限制,依然繼續一條「規矩」
咁租酒店就係租整間房,唔通租到半間?

而你地永遠攪唔清咩係「住」喎
咁都好拗
屈蛇窮人先做
只要冇破壞就得嘅話 book間二人房然後約成村朋友上樓開party囉 唔過夜就大撚晒嘛 做酒店做到仲cheap過觀塘party room 你真識計
酒店不嬲計人頭
cheap精唔好失禮人啦
大種乞衣真係好撚煩 嘈到而家都仲問緊帶多個朋友有咩問題 最大問題咪就係你啲乞衣嚟住 咪少咗間房比啲真係會比足人頭錢嘅正常客囉
屌你老母 中國人去乜撚嘢日本 莫忘國恥
係未有party room之前, 酒店一向都做呢d角色
甚至乎大丈夫都拍埋, 開波波party
你講到咁多人屈係間房到, 酒店就會蝕到破產咁
但事實上根本無乜分別, 有餐飲的酒店仲歡迎添,
一個人叫極幾野姐食, 一班人可以叫幾十樣野食
room service先賺得多, 你望下d物品表, 洗套衫又一百幾十, mini bar又一百幾十, 你用得越多, 酒店賺得越多
我覺得生意應該私下傾
話公開傾無問題果個係另一個人, 唔係我
有咩問題你搵返佢
仲有
唔係間間房都係得張床

大把酒店房有床, 有書枱, 有梳化, 有餐枱, 有露台
唔係下下都係劏房咁
傾床單呀
講到尾都係日本人腦袋唔識轉死跟規矩
酒店唔俾咪就係唔識彈性處理囉,講呢樣咋嘛。酒店當然有權可以加大把規矩啦。
依家唔俾得人話冇彈性唔識變通架?
邊個講緊要屈蛇呀?
你屈人就最叻啦

不過你都講到有啲邏輯問題
如果人地真係屈蛇,咪用少啲房囉,咁又點會少左房俾啲俾足人頭錢嘅客呀
咁計香港啲酒店真係好cheap
講撚到我未住過酒店咁 問題呢啲嘢本身就係唔係cater你傾計傾生意 咁大模廝樣不如全公司十幾人一齊逼入老細間雙人房開會啦 搞到成個住客層夠晒熱鬧就最好係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞