遊客抱怨東京酒店唔容許帶朋友上房

390 回覆
18 Like 322 Dislike
俾咗酒店房租
限呢樣限嗰樣,咁好咩?

已經俾咗錢買空間啦喎
因為有租客帶囉
又loop返 阿租客你有咩咁迫切需要帶朋友上去聚會呀?你去日本旅行叫日本朋友嚟你房?唔係日本朋友屋企招呼你?年中有幾多旅客要「帶」朋友上房坐一陣談心仲要guarantee唔過夜呀?
lounge 俾非住客用?你知唔知自己講緊乜?
西客認證 比咗錢就大撚晒嘅mindset
俾咗錢買空間 點解唔可以半夜3-4點喺房大叫 點解唔可以喺幅牆度塗鴉 點解唔可以屙屎落床 點解「比咗錢都要守規矩」嘅概念對你嚟講咁難明
因為你比得未夠
加多幾百就得
問緊你係咪日本法例寫明唔俾呀
你唔滿意香港咪移民囉
睇撚死你咪照做留港撚
商務酒店就只係預你過夜

你要傾生意乜乜柒柒住Marriott Hyatt Hilton 大把設施任你用
咩叫崇x撚
就係果啲唔用腦一味死撐嘅崇拜者
你啲例子都幾九唔搭八 正正因為「道理」之外酒店願意offer更多嘢 所以就有bellboy企門口 大堂廁所都可以俾非住客去 而家你就為咗合理化非住客上樓嘅問題 夾硬發脾氣話不如呢啲offer都取消晒佢

酒店本身就有自由決定提供幾多免費服務比非住客 但唔係你想索取更多就奉旨有囉
咁既 topic 都可以呃到咁耐水吹,仲要吹到舞雷公咁遠。
大叫會騷擾到人
塗鴉會影響下一個人用

但帶多個朋友去酒店傾計會影響啲咩?
定純粹酒店想收人頭費?
hg會特別優待
帶朋友傾計影響酒店咩利?

正如你租樓,係咪唔帶得朋友上你屋企?

私樓有朋友上嚟可以登記嘛
唔通有朋友上你屋企要通知房署/業主?

我知係要守規矩,但規矩合唔合理?

屈蛇會影響酒店權益,但朋友探訪係唔會
咁酒店可以12:00 趕走所有訪客㗎喎
點解唔可以?
你無朋友啫,人哋有唔得㗎?
一個人book 雙人房甚至4人房,帶多個人上去呢?

利申未試過,永遠一個人訓曬
1. 酒店同私樓性質都唔同 甚至業主對租客 vs 酒店對住客嘅法定權責都冇可比性 你攞嚟比較已經係邏輯謬誤

2. 規矩合理與否 呢件事上不如你睇返「帶個人上房坐」係有幾大需求 到底你有咩咁必要帶個非住客上房 令酒店樓層人流變多 同時酒店仲要花資源去mon住邊個未走

3. 已經覆過你 你死要捉住12:00趕人走個point嚟拗都幾戇鳩 酒店本身服務性咁多嘅地方唔係街邊party room 唔係街邊茶記趕人交枱 與其不斷要處理呢類趕人case 點解唔可以自訂規矩 住客agree再嚟住?

4. 你真係要長大 了解下個世界點運作 完
全世界都offer呢樣嘢 呢樣數據你邊度得返嚟?你有幾確定全球只有日本係咁執行?冇support冇討論空間

每間酒店都有佢自己營運模式 人地做嘅嘢唔代表佢要做 佢嘅生意好壞會反映佢呢個安排合唔合理

都係嗰句 請問你去旅行有咩scenario要帶非住客朋友上房?就算係爆房 你book間雙人房都係要比足2人份嘅錢 變相都係計緊兩個住客
https://www.toyoko-inn.com/support/info/
人地有寫明規矩
ご訪問客について
ご訪問のお客様とのご面談につきましては、ロビーにてお願いいたします。

都市傳說係日本的消防法同防止災害法有規定有災害時要預備人名表對人頭同數人頭

同埋同埋樣道理,唔通我租左架車個空間係我,我人車可以坐8個人?點解唔可以坐係行李位?
規矩可以改,如果講規矩咁一開始就唔洗討論落去,唔洗講咩彈唔彈性
行李位比喻錯到離譜,行李位可以放人係唔安全,後面撞實死
如果都市傳說係真就冇野好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞