【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(10) 一級魔法使考試篇 **劇透請四重加密**

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
確實
例如今集芙倫秒拒師祖個邀請
漫畫個表達係超爆笑
呢度反而冇咁有 feel
一拳超人
就算無轉手都會可能出事好似無職咁
啲細細格小幽默
同埋靜態名場面
係原作優勝嘅

Anyway, 睇完漫畫再睇動畫都係頂級享受就是了
不好讓我們諗返呢d可怕的記憶。

可以話各自都發揮出動 / 漫獨有優勢
真心出色
最緊要慢慢整唔好急
如無意外既話而家madhouse應該係整緊下半年出既關於地球的運動

呢套係95%以上都係文戲
要動畫化應該更加難做同複雜 cut劇情會影響細節
節奏上處理做得唔好又可能會好悶

不過madhouse無乜整爛過d原作
所以可以放心期待

如果要好似隔離心危咁即刻出第二季應該難d
估計最快都係下年先有第二季

本身“芺”都唔係出28集 無記錯係中途突然追加上28集
老實講 28集都咁正 我覺得已經賺撚曬
好既劇本+認真既製作團隊+肯放budget落去既老闆 真係可遇不可求
無職第二季之前轉咗監督應該好傷下
走咗去做U149
其實睇得出成班人真係搏老命
正宗可以做既都做晒
一開波就搵 YOASOBI 同 milet 唱 OPED 去刷話題
動作戲就拼命加戲仲要勁好睇
配音 so far 冇聽過任何人屌配得差
bgm 更加唔駛講讚到上天
全程作畫幾乎冇崩過
二創 element 又極豐富
阿烏拉個雌小鬼表情動態席捲成個 sns
ubel 唔駛講啦極度淫賤
連師祖都玩腳趾 dklm

呢條 team 真係有今生冇來世
無可挑剔啦
Pin this 下期開估
咁勇者死後 芙先開始了解感情 喚醒左感情好難接受親人離開 仲要無限壽命
佢哋今集係咪專登畫到肥倫好撚肥 食十串串燒
佢講完嫌です 我expect下句係 And I'm alright
咁大仇口準備bin我c
唯一有崩嘅係第10集
芙師傅同芙行路/樓梯果度
近戰法師
海塔死你有見佢喊到豬頭咁咩
我覺得魔力高唔代表必勝
師祖雖然仲有無數咁多招魔法應對唔同情況
有冇人見到四眼仔就諗起齊木楠雄
出色嘅漫畫能夠遇到出色嘅製作組 真係可遇不可求。
齋藤算唔算上咗位?連續兩套監督都咁超卓
唔似得龍哥,係到指點江山。
淨係唸住點樣表現自己,而唔係理解套漫畫去做好動畫。
唸返起佢啲訪問都覺得好笑
巴打,畀啲信心自己
我覺得你分析得幾好喎

我支持要pin咗佢 等下期開估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞