【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(10) 一級魔法使考試篇 **劇透請四重加密**

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
主要比魔族屠,唔好忘記芙細個時比魔族屠村
阿叔袋左錢落你袋緊係要拎返d書補數
芙唔係得100年阿,佢係壓完之後show出黎得100年左右既魔力量
阿拉烏就係誤會左以為芙咁撚柒成80年都無再修練過先咁囂張,佢本身係預芙100+80都係得唔夠200年,佢自己係400年大魔族可以屈佢機,點知芙收埋左成千年
好鍾意佢地三個嘅互動同埋小幽默

孫女又膠吓膠吓拎個食到一半嘅donut問利希塔食唔食

孫女:爺爺佢把口係咁架啦你唔好放喺心
利希塔:吓你究竟同鄧肯咩關係架

利希塔:頂!最後乜都冇買過!
鄧肯揀啲書同道具應該係想大叔睇同用
肯定係,但唔領情呢
但芙最出名就係殺大量魔族
即係假如有一日可以見到人地身家幾多
你見到黎生番左5年工
但係身家竟然同5年前一樣唔會覺得奇怪

黎大叔
最奇怪果點反而係,芙係殺魔王既一行人其中一個,應該係魔族都知先岩,但阿拉烏完全當佢無到咁
應該加個小劇場俾佢地
肥倫一諗起要照顧兩個懶懶精靈師傅
就梗係即刻拒絕啦
https://x.com/yuri_kyanon/status/1768689447317721201?s=46&t=E91g7PuDv1BhRwMZd0UKqw
責任全在芙莉蓮
阿烏拉果時俾辛美爾秒速斬左隻手
又睇唔出芙隱藏魔力
覺得芙只係freeride收下頭都好合理
魔族對魔力好自豪,冇諗過精靈會壓抑魔力所以才會低估芙
一向都講文戲先係主菜
打戲只係甜品

24分鐘包含大量訊息
海塔深知芙莉蓮不擅溝通/不解人情既性格會容易引起誤會
所以臨死前叫肥倫多d體諒芙莉蓮

芺莉蓮不擅溝通亦唔會用語言去表達 但其實會默默用自己方式去表達對他人既關懷 (察覺細勇者既不安所以用花田魔法 / 即使覺得肥倫枝法杖無乜價值甚至係垃圾 但又會去搵利希塔修理)

師公屌柒芺莉蓮與其玩抑制魔力 不如去學/練習更有用既魔法
覺得壓抑魔力係無效率但係自己又玩埋一份
重串鳩其他人睇唔穿原來佢一路有抑制魔力
屌還屌 但其實自己又認可呢個方法有用

表面上芺莉蓮同師公睇落關係都幾差
兩個人講野句句有骨 串過馬撚
師公重要專登唔比芺莉蓮合格 (呢個好明顯係單純既惡意 所謂唔認可芺莉蓮實力呢個原因根本係9up

芺莉蓮一早知師公會foul佢 所以從一開頭根本就完全唔在意考試結果
又預知師公會睇唔起肥倫 同師公講肥倫已經超越佢既想像

所有事情既發展/雙方既價值觀都同對方估計既完全吻合
只係兩邊都口硬 師公甚至可以講把口閪撚到震
實際上大家都非常了解對方 直情好似對方條蟲咁

呢套作品文戲帶黎個種淡然又有驚喜既感覺真係好撚正
真係好鍾意呢個pv,個bgm,個剪接

水原老頭
阿伯始終都係話自己完全比唔上芙
最後注定左佢個上限, 真係等老死, 都幾唏噓
細膽既人最後都係突破唔到自己
反而人類要靠白卡同由小朋友開始訓練先有機會贏得過精靈
魔法係想像既世界爺爺覺得佢贏唔到個下已經輸左
如果連登毒撚入咗芙莉蓮世界應該幾勁

因為成日FF
想幫佢洗頭
阿伯本性應該癲過癲雞
有啲似FSR宮本伊織
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞