陳蕾 Panther Chan 討論區 (7) | 仙女世一| 陳蕾演唱會2024《念》

552 回覆
29 Like 162 Dislike
唔覺得仙女9up嘅能力下跌咗
睇演唱會就知

不過ig live冇咁放就真嘅
始終多咗咁多人睇
之前佢齋打機由幾百變過千人睇
又無啦啦有其他藝人亂入
講嘢一定小心咗

所以話佢冷血、無同理心咩唔理fans我並不認同
蕾b 今日點
就算蕾老師畀Nathan中出過
我都一樣咁支持佢
支持管浩鳴
陳蕾唔好再講咁多人生導師說話喇
人地問你係咪害咗佢
你咪答呢個我都反思緊
答埋呢啲嘢真係

天生一對
終於有時間消化件事啦佢
https://www.instagram.com/p/C5DxaI8P4yv/
Haters收貨未
從來都唔覺得蕾係認同佢行為
再且身為朋友 甚至教過佢
條仆街仔想死唔去面對責任 阻止有咩問題
應該可以告一段落啦

我覺得今次回應得好清楚喇
最重要係唔好再公開講Nathan
Hater永遠唔會收貨
不過希望呢件事可以告一段落啦
唔會
你見佢地啲言語就知
佢地從來攻擊嘅都唔係NATHAN呢件事
咩廣州豹咩馬蹄露
Nathan只係佢地嘅手段
為佢心痛
唔覺得佢嘅行為同言語要承受咁多
成日屌香港樂壇多情歌多K歌
佢啲歌極少情歌,歌詞貼地
又屌佢唱得唔完美
咩都屌
香港樂壇真係咩人紅就屌邊個
往死裡打 屌你老母臭閪死臭雞
出去寫垃圾故啦屌你老母
冇撚腦垃圾支那狗學做 人之患
收皮啦 樂壇社工
仆街含撚死啦陳蕾
淨係識得負評
冇撚用架
出去幫手洗地啦 你班賤種
我宣布正式原諒陳蕾
樂壇管浩鳴!!!
支持樂壇管牧師
你咁樣喺現實生活會過得開心d嗎?
佢呢啲咪網上毓民網下碌撚
睇完佢個回應,我覺得陳蕾人格真係無咩問題喎。佢最唔好彩嘅係成為咗一部分負能量爆燈嘅香港人,當下最容易觸及到嘅發洩渠道同出氣袋。嗰啲人身攻擊嘅comment基本上可以無視,仲有一啲係因為佢係大陸出身而攻擊佢,呢種都係可以唔洗理

你問一般路人,佢哋對件事嘅認知就係:nathan係個賤男,為咗成名當條女係atm,仲要飛咗佢,搞到條女自殺,而陳蕾竟然支持佢,幫佢喺娛樂圈上位。nathan嗰part相信都係大部分人選擇相信嘅“事實”,但陳蕾嗰part除咗邀請咗佢上台打鼓係事實之外,剩低嘅就係大家嘅“自行想像”,去推測陳蕾嘅動機同意圖

喺呢個認知之下,好多人嘅comment就係覺得陳蕾無道德,扮大愛,然後無限上綱。但有幾多人真係由頭追晒成件事,睇晒陳蕾嘅訪問同回應,而唔係淨係睇媒體嘅juicy標題同“節錄”(甚或淨係睇連登啲post同回覆)就選擇立場同將意見當係事實?

我嘅認知同理解係nathan係個賤男,佢嘅行為值得社會性死亡嘅懲罰,但真係需要去到要自殺謝罪先得咁嚴重咩?自從nathan疑似自殺嗰單新聞,睇到有啲人留言話要人死,我就真心覺得呢啲人先係佢哋口中無人性嘅人

而睇返陳蕾真正做過嘅嘢(按佢自己說法)就係“兌現承諾”,邀請返拍佢首歌mv嘅原班人馬,喺屬於佢自己嘅演唱會入面表演一首歌嘅instrumental。成件事聽落真係無咩問題喎,又無公開宣傳佢,又無隆重歡迎佢,聽講連介紹出場都無?唔係件事煲到咁大真係唔識邊位nathan,更加無人識其餘同樣受邀請上去表演首歌嘅其他人,有無人噏得出名?乜有人真係care演唱會後面隊band?有人話佢唔邀請nathan,淨係邀請其餘嘅人咪得囉!呢個comment仲搞笑,事後諸葛到。都係嗰句,唔係有人特登提,又有一堆人附和,根本無人想知。有啲人一邊話陳蕾咁樣做係二次傷害死者家屬,但另一邊就一直提一直煲大件事,又何嘗唔係喺度傷害家屬,甚至要死咗嘅人不得安寧?而陳蕾個回應提到話nathan一早有自殺傾向(都好合理,俾著我係佢,又名譽掃地又俾人話害死女朋友,人生無晒希望我都想死咗佢算),想俾返啲安慰佢,都好合理呀?救人一命勝造七級浮屠,仲要佢哋自覺有“師徒”關係,唔幫佢先係無人性下話?

作為香港人,我都鐘意睇人仆街。睇人仆街最開心啦,我網上打幾隻字,就可以令一個出名嘅人收皮,不知幾爽。但如果真係心存善念嘅人,就唔該適可而止啦。

有啲fans都好搞笑,叫陳蕾應該點點點,唔應該點點點。當中最多人就係叫陳蕾同nathan撇清關係,仲要向公眾道歉,目的就係想自己偶像甩身。如果陳蕾為咗自保而咁做,先真正令人睇唔起佢,同佢自己啲歌嘅理念背道而馳。

最後就係由呢件事我覺得陳蕾係唔適宜太紅太受歡迎。要成為大眾都喜愛嘅明星,就要做一個夠“大眾”嘅藝(偽)人,唔可以太有個人思想,或者只可以向大眾呈現“大眾思想”。但偏偏陳蕾獨特之處就係佢嘅作品唔係隨波逐流,如果要佢服從主流,反而就唔再吸引了。

以上純個人睇法,你可以同我價值觀唔同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞