深圳「全口重建」 蛀牙男子變面癱

238 回覆
317 Like 7 Dislike
香港牙醫又貴又唔肯解釋
不嬲返大陸整牙有風險
香港牙醫從來都係唔敢執大陸爛尾
點解你會覺得香港牙醫好care利益
香港仲有咁多有錢人
...
屌 幾時叫班細路去深圳割包皮
又太子站陰謀論
朱咪咪?
無知到照X光都當呃錢

通常全口x光400-500
有d牙醫明明照單隻都可以 但就係唔係都叫人照全口
條友真係低端人口思維
就算普通補牙都要調咬合
全口重建需要更高的水平

不願意為他「執手尾」唔係因為無醫德
而係因為邊個最後接波病人就賴邊個

照完x光知十成伏唔接合理
香港讀牙醫lei 科係世界第一
真心唔明點解會有人上大陸睇牙醫
為左慳嗰d錢, 真係得不償失

我同睇開個牙醫都算熟
剝智慧齒嗰時佢都係叫我搵專科做
咁即係唔存在揀客呢件事啦
而係佢哋真係覺得讓專業的來會比較好
香港牙科呢十幾年都係頭三甲
上去嗰班人又點會知. 最緊要平
覺得整牙好簡單. 上去睇埋啲連大陸排名都冇既牙醫學院出嚟既醫生
其實唔止牙醫唔鐘意執屎. 應該係行行都唔鐘意執人手尾
其實執屎一向麻煩過由0開始
以前幫大學生打字. 叫我執屎. 我同你續隻對字, 我由頭打過仲快
畫圖. 呢道錯, 嗰道錯. 又要搵返個layer 出嚟逐忽改. 我由頭畫過仲快
裝修. 你啲地磚空心, 牆啲批蕩又空心. 我又界又鑿. 我清得一塊地磚啲泥屎. 我都已經砌咗幾十塊磚啦
上面啲嘢自己順手可以由頭做過. 唔通牙醫可以順手扑晒佢啲牙同你再做咩
之前大陸種牙都要七八千一隻,自從上年進行集採之後,種牙只要二千一隻,跟住啲大陸醫生為咗填返條數,原本做一隻屈到做四隻,所以上面嗰case明明蛀牙變咗全口重建,七萬蚊即係種咗28隻

不過佢主要講醫療劵令香港牙醫利益少咗
不過我想講仲有好多人留港睇牙醫
少一個天真嘅都無差
有錢咪睇香港好啲嘅牙醫
睇醫生自己唔揀好唔查好
其實怪唔到邊個
再者香港某啲醫生係有實力嘅
根本唔驚所謂嘅「醫療劵」影響佢利益
無能嘅永遠生意差,都唔會關有冇咩劵事

更何況,
不嬲大陸睇任何醫生都要小心啲,
自己又唔了解情況風險,
返到嚟怪香港牙醫唔執屎?

某啲香港人幾時變得咁賤?
香港都要做足research先
當然 香港好少機會會搞到咁大件事
不過都係睇多幾間聽咗醫生意見先穩陣啲
早幾個月牙痛, 是但Google搵咗間尖沙咀the one 上樓
(見佢買行晒廣告 好似好勁咁)
照完x光同我講有唔知兩隻定三隻要杜牙根
杜完之後要做牙套 要book專科醫生搞
再順勢同我講可以剝埋三隻智慧齒
前前後後好要成7-9萬左右
諗諗下又唔甘心 是但樓下搵咗間屋村牙科睇
結果補牙$2000-$3000幾蚊搞掂咗
後尾先係連登睇到個comment reply
大概係話叫我杜牙根嗰間牙科
喺呢一行都知佢唔好嘅一間
最後 如果要搵佢book專科醫生搞
點解我唔自己直接搵個專科醫生搞?
計過價錢可能差唔多平少少
不過自己搵知道個醫生咩料安心好多
同埋起碼唔使俾佢中間食水都啹啲
死都唔開名講邊間,大佬大家可預防一下丫麻
之前睇過個牙醫. 去過3-4次洗牙. 次次去都叫我剝智慧齒
我最後面有隻牙好似蛀蛀地. 我叫佢補, 佢話唔使補. 話嗰隻牙冇用有得佢蛀,同埋個位補唔到
根住我去搵碩士牙醫睇. 佢話係有小小蛀. 幫我補. 佢話咁小嘢收我檢查費就OK
根住之後. 我都係睇呢個碩士牙醫睇到而家
我都係有四隻智慧齒唔夠位出,問過每年都去個洗牙個牙醫使唔使剝,點知佢話而家個狀態好唔使,要剝都係預防性only
英國22歲男模慳錢到土耳其做牙齒貼片 8個月後一口「鯊魚牙」要全棚剝走
https://lih.kg/3426454

你咁講英國牙醫都會咁
有d嘢風險太大,梗係無人想接手啦,你咪去返原本嗰間跟
一線搜查|74歲伯伯植牙變人生最痛 斷螺絲直插牙床十年 醫療報告全部神秘失蹤 牙醫繼續執業 11萬儲蓄倒落海

以為係深圳,點個原來係香港牙醫 ⋯⋯

https://www.youtube.com/watch?v=iOSSZA8ZCf8
DSE12分暨南大學醫學院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞