深圳「全口重建」 蛀牙男子變面癱

238 回覆
317 Like 7 Dislike
香港特別多依d on9
以為睇一睇就知原因
公司醫保有幾千蚊 for dental
呢間係香港人喺大陸開,叫做好過近年嘅診所
但我啲大陸同事只會去呢間洗牙補牙,其他嘢都係去深圳或廣州啲醫院整
有穫氣咪唔幫你做
因為之後有咩手尾變咗佢食曬
日日開fb 都見到個家盈叫人去間奇奇怪怪既野箍牙,扮撚哂野自費去睇拍哂片,再search下舖咩來頭原來係d乜鬼深圳總店
有醫生建議他回到深圳處理。
我唔敢講x-ray 有冇濫照,但係可以肯定的係x-ray/OPG 存在得一定有佢的原因。

牙醫叫你照,你都係相信佢係appropriate
醫生睇完叫你另請高明收返少少診金都俾人屌
其實有咩咁出奇
即係私家醫院refer你去公立做一樣啫
佢道德上同責任上都唔夠原本間牙醫診所黎得大

唔知你同唔同意呢點
如果同之前療程有關咪唔整
佢有照之前冇講佢大陸做過咩野
香港做啊 洗撚返大陸
智商稅
講完等於冇講,屌你老母
即係邊間呀
你文盲定智障
醫療券將納7間大灣區機構 醫衛局:將設培訓和服務保障機制 本地 發佈時間 20.02.2024 10:01最後更新時間 20.02.2024 10:39

政府計劃擴大醫療券在內地使用的範圍,第3季起納入5間綜合醫療機構和2間牙科機構。醫務衛生局副秘書長李力綱表示,衛生署有重要的監管角色,責無旁貸,將設立嚴謹的監管機制,亦會設立培訓和服務保障機制,召集內地監管當局和試點單位的專家小組,檢視質素、病人滿意程度和收費水平等,強調機構不能因為可報銷醫療券,提高收費。如果長者發現違規,可要求衛生署跟進。 李力綱表示,雖然兩地病歷暫時未能互通,但可以以病人自攜的方式,將內地紙本或電子紀錄,帶到香港;政府亦正研究透過「醫健通」,方便病人攜帶病歷到內地。 李力綱又指,不少在內地居住的香港長者,未必熟悉內地的醫療機構,指今次納入計劃的機構都是當局精心選擇,絕大部分都是三甲醫院,其中廣州的中山大學附屬第一醫院,除了是三甲醫院,更是國家14間高質量發展試點醫院其中之一。他又表示,今次計劃有港資機構,他們有香港的管理經驗,明白香港的就診文化,也熟悉醫療券的目的和執行細節。 對於會否影響本地牙醫的生意,李力綱表示,計劃目的是讓長者有多一個選擇,估計鄰近口岸的本港牙醫可能會感到壓力,但本港牙醫專業水平高,有競爭力,相信市民會繼續向心儀的本地牙醫求診。他又表示,如果市場有變化,本港牙醫也會提升服務質素或調整價格。

牙醫學會:納鄰近口岸牙科機構偏離醫療券原意

香港牙醫學會會長陳超余表示,今次計劃與醫療券的原意有偏差,當局選擇鄰近口岸的牙科機構,感覺是鼓勵市民北上用醫療券接受牙科服務,每年將有過億元抽離本港經濟,強調香港是自由市場,以市場導向會較健康。陳超余又表示,恢復通關後,不少市民北上接受牙科服務,業界生意額下跌兩、三成。他歡迎公平競爭,指本港牙醫收費的差距也很大,有牙醫以很相宜的價格服務基層,認為本港牙醫也有競爭力。 對於本地牙醫人手不足,陳超余就指,看不到私營界別有人手短缺的問題,指公營牙科診所就因為移民和退休潮等因素,流失較大。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2521980
之前睇知乎有個人箍牙箍衰左 個醫生走埋佬
又捉到一隻vpn移民傻鳩
https://lih.kg/bGtjhGV
#16 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

但係cctoy寧願移左民都特登返中国香港睇牙wo
而家周圍都係深圳植牙廣告
被削細牙齒及套上樹脂牙套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞