香點解仲有人買樓咁on9

324 回覆
562 Like 194 Dislike
但係根據過往 有無邊個地方 30年嘅樓價都係不升不跌?
Sub lease直接終止合約,沒收你按金
冇錢你租樓買樓都仆街架啦

小朋友就話搬埋去同媽咪住姐
因為呢度啲人特別鍾情去外國退休
覺得係人生目標咁
但現實你估個個都鐘意退休成70歲走去搞移民咩
所以有買樓嘅必要
唔會啊所以我訓天橋底
次次呢啲分析都好低質
簡單一句咪就係投資樓市定股市回報大啲

股市你識用當年黎比 但樓又唔會喎
你實贏晒啦
你不如果話幾年做孖展all in tesla,唔只800萬,8000萬都有添
都未租可以傾合約既啫
大把劏房都唔係業主親自經營
因為幾十年黎買樓都會致富
無錢講經,都是仆硬街,睇年紀,年輕時貧窮一般會令人奮起向上
兩樣野唔係掛勾,樓價睇預期,租金睇收入
香港過往已經唔係,所以將來都唔應該係
普遍樓價係97幾倍,租金兩倍都未有
500萬樓最少13-14k租
過往廿年樓價扭曲﹐令大家覺得幾百萬買落嘅新樓﹐幾十年後賣係可以高過當年嘅價

其實任何嘢會折舊先係正常
你啲回覆仲低質
起碼人哋都會攞下啲數據駁我
低過供
你岩 我話當年如果做孖展all in tesla已經發左達
同講既野一樣咁低質
以前香港樓計埋折舊都係會升,不過未來廿年就會調返轉
呢幾年美股唔止5%

你敢唔敢allin
你係咪出去開個po睇吓你上唔上到熱門囉傻仔

本身居屋真係On9

買同賣本身又諸多限制 假如將來想出租又一定要補地價 但補地價又要跟市價 咁跟市價 我直接買私樓喇

再者 佢又唔似得公屋咁公家地方有咩維修係房署搞
居屋要業主硬食

依家又話賣居屋賺咗嘅錢要嘔返俾政府
仲可能會追究刑事

真係睇唔到有咩嘢吸引去買居屋
我相信有少部份人的確有能力買樓而選擇唔買,將錢投資係其他回報更高地方
但大部份人都只係自己冇能力選擇 而係到自我安慰
上到熱門 = 唔低質
出面一堆傻鳩post
依家你見跌就梗係咁講
果d 人經歷過10年升左幾倍既年代
英國古董樓不斷復修咁玩百年以上﹐咁樣會升好正常
但香港啲樓得七八十年壽命﹐幾十年後都差唔到拆﹐就算升咗買嚟都係on9
上到熱門只因個post啱兒登仔口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞