香點解仲有人買樓咁on9

324 回覆
562 Like 194 Dislike
睇樓邊會知咁多
咁啱住你隔離樓上放租嘅 租客係點都控制唔到
但租樓最多忍一年死約即搬
樓識跌
你啲收息股就一世咁穩定
Assume 30年都咁高息,仲要租金唔會升
你咁樣條數係人都識計,但唔實際
唔係打得多字就係啱
長篇大論去計啲一睇就知唔實際既數
差價幾多?
香港私樓服務質素每下越況
啲看更惡L過客
搵佢地睇門口真係好唔安心
租樓好過買樓
請問你頭三句同最尾果句有咩關聯?
定係你指你租公屋居屋?
呢個價位 起碼可以收到13-15k不等
舊樓呎數夠大 小紅書放租
租俾兩個大陸生 起碼收到6-8k每個月差價
租樓可以換地方
首要睇升降機落樓速度,看更嘴臉,鄰近食肆,交通便利
然後先睇層樓
香港情況特殊,全世界樓股都升,係得香港跌
你講呢幾點我買樓前睇多幾次樓都睇到

同意有啲野例如白卡鄰居係要住左入去先知

不過你租樓都要等一年先走得

同埋咁講法無論樓市係點個個都唔應該買樓啦
無錯,香港呢啲地方服務業無乜操守,真係唔適合買樓
邏輯出色
Ikea你估平呀
無要求咁執都要1萬啦
點都計到租賺😂
你接受到咩生活就得
500萬樓1萬租有既
唐樓個堆

唔係話租唔好 但都要make sense
但老實 有地方俾我租到走 我同意會租
快撚啲走啦
傻9
讀完書拆爛你間屋拍拍囉柚走咗
自己硬食
原過我一路都唔明
得樓先會俾人講買係on9 租係叻 或調轉
又唔見買電話會咁講 唔租電話用?
反正年年換
唔夠錢就咪買 俾多首期先買
你會買一樣售後service好差嘅東西?
反正我都係租番黎賺差價
怕咩??收足兩個月上期+一年租金
佢咪慢慢破壞囉
有幾多個買樓可以fullpay呀
攞iPhone比笑死人
好多人都會覺得個單位供完就是自己的,咁想本身是事實,只係都要好好地想下個過程點樣迴避到中間長的話幾十年的風險,最主要是財務風險,例如你是做政府工的,又或者一家幾口都做緊嘢的,相對穩陣,講返供樓最緊要是咩?是有錢繼續供樓!樓價有高有低,大環境亦係你控制唔到的,問題是如果你駕馭唔到個風險,會好大機會跌落債務陷阱,香港慢慢會多呢D,你再向北望下,大陸有幾多斷供個案
1萬真係好冇要求 唔講質素 間屋好細先得
搬一次屋又要買過曬啲野
錢都係有限錢 煩果下攞命
咁樓價同租金嘅升幅都唔會差好遠嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞