香點解仲有人買樓咁on9

324 回覆
562 Like 194 Dislike
B仔叻叻豬喎
都係住公屋好
唔係連登女嚟
再理想啲嘅情況就係只要舊錢去就啱啱cover到每個月派三萬就可以直接退休
相反買樓有排都搞唔掂
係30年後美債價值6000萬
30年後樓免費

咩擔心失業另一半完全係廢話
租樓唔驚失業??

都係嗰句啦 高息週期你講咩都啱
美債咁好賺 2014已經要開始買啦
美債個%係30年都咁高就係
30幾歲個代可能仲會 20幾歲就好少聽
歷史經驗
岩岩完左生約就加租

依30年好彩既話 你搬20次屋就搞掂
240萬俾盡你乘3都唔過10mil喎
6千幾萬係yen
咁又唔會三十年咁高息嘅
未試過一年要走
你講得咁輕鬆只係因為你未擁有呢筆錢
或者只係網上9up下

到你真係辛苦儲左十年八年錢
叫你all in三四球去買咩可樂?買美債?
30年每年5%?
我睬你都on9
祝你贏多啲
咁咪同幾年前買樓睇過往數據一樣,你咁有信心一樣可以買兩年後現價期權,都係10%,到時一年到價你最少都20%,咁你敢唔敢買?講到話人on9, 如果你早知你響香港超低息果陣你借盡買左可口可樂啦,仲使留響香港租樓咩,好多地方租樓比要年租有9折,平均慳左8厘以上、咁有幾多人租樓有折比左一年租?大家心照唔使講個個租客都講燃到好自由,實際上想揼一口釘都要諗業主感受
公屋由頭贏到尾
你on9?

美債risk free加真係每年5%
大陸有個term叫"宏觀敘事"
有班人就係好沉宏觀敘事鐘意指點江山,
咩咩國際環境, 高息環境, 走資, 中美對抗
將個體既高度企咗係國家層面上睇, 所以做事永遠都成唔倒事.

買唔買樓係基於自身能力同需要,
而唔係你口中既"宏觀敘事",
唔通你睇完啲新聞, 預計到樓價會跌就永遠係到"等等先", 咁訓街呀?
係呀係呀, 唔買又賺咗啦

不如多啲關心自己, 提升自己既能力啦.
真係巴菲特都要俾你笑
嘩咁個個隊5M落去
每月穩陣收20K
咪即係美國幫我交租
咁仲買乜撚野樓
多謝師兄提供財自密碼
你今日住得嘅樓 到時就變咗而家嘅唐樓啦
全世界投資銀行都係咁㗎啦人哋幾百億上落添
你咪跟人all in囉ibanker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞