香點解仲有人買樓咁on9

324 回覆
562 Like 194 Dislike
有錢咪買,問得出係咪你冇錢買呀?
樓價呢樣嘢唔係你計得到,十年之後咩價冇人知,供得起你肯定人蝕?
有個自己鍾意嘅地方住,舒服唔使逼住搬,會日日走去睇值幾多錢?
倒退10年8年你買樓 最多係唔好彩 因為大家都冇水晶球
但而家仲討論買唔買樓根本憨尻 個社會環境同經濟咁撚樣仲有某的唔比講既原因 你仲敢買 我只能話祝你好運
連登樓淡就係覺得租金幾十年都唔會加
如果係30-40年樓
30年後一堆問題

到時銀行肯定唔批30年
咁肯定少好多後生入市

住多20-30年左右
你話自住就得
美x花園爸爸當年同你諗法一樣 佢賭輸左20 年
追完post,知道樓主係傻鳩,講樓有折舊笑到停唔到,佢講完自己唔笑。有折舊,樓主麻煩揾下全世界(不限香港),邊度有樓係會愈來愈平…
300幾13k不如你做aa我比佣你幫我搵盤啦

99%都係15k up
買樓仲要勁撚多雜費支出
唔係淨係供款咁簡單
管理費,差餉,地租,水電煤,上網,折舊,維修
呢度每個月都一萬幾千
樓價整體向下成交萎縮情況底下
諗清楚先買樓
到你頂唔順想賣都未必賣到
你不如俾條link出嚟睇睇?一間都見唔到🤣
搵都搵現價,唔會講史價掛
睇你留言我都笑到停唔到
月供9000有找的路過
牛三特徵
笑撚死
有居住需要又供得起就買㗎啦,2047都講緊永續。

你有本事嘅咪移民,唔使對住呢個香港咁眼冤
唔使勞心勞力睇租盤?

跌市啱價,自己有能力咪去買,銀行又批按揭。而家二人世界住得幾開心,唔使下下諗幾時搬,搬去邊
你租緊幾錢幾尺? 咩區? 租左幾多年?
首先,邊撚到有500萬樓租一萬,第二,30年後仲係一萬蚊租?唔使計通漲?
師傅,又唔計利息,800萬樓利息都唔止300粒啦
日本以前有終生僱用制,你有?
屌ive 仔
宜家咁撚多學位 Dse 咁撚易考都要ive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞