香點解仲有人買樓咁on9

324 回覆
562 Like 194 Dislike
雙租族??雙腦族就真啦
大把淘大單位成交都停留緊200x年
一早供斷製造緊純現金流
你住得遠先覺得淘大高層叫好啫
我個frd唔走 條女叫佢買樓

早兩年我同佢講 你唔差在等多十年八載

拆左關 拎五十萬 大灣區任你揀啦

而家睇怕都唔洗等十年
係係係,起下我底,我做邊行再講啦傻閪
一年都搵多過你隻 aa狗 幾倍
點解可口可樂保證每年回報5%? 先唔講30年後果日唔知會唔會股災,求期一脫勾你的錢只係夠買麵包,仲要無人租樓比你,事後孔明有柒用咩,你覺得on9咪沽爆香港地產股囉
租金都一樣跌緊,做租租冇得輸
你咁講出嚟點得架,你都賺夠,都想比人賺下

27歲細路 早啲瞓 準時交租啦
我就係果個on9

兩個細路一家四口 加一個工人
買個850呎950萬既4房單位
今次換左層樓就諗住住到老
借6.5M總利息支出4.8M

同型單位月租23K 30年就8.2M

當然買樓裝修仲有好多支出
但我又唔覺得買同租之間差別大到買就係on9

30年後既樓價冇人可以預計到
所以我覺得計得咁精細有啲多餘
有呢個需要 收入又負擔到 唔係格硬供咪買

租樓冇得大裝 幾時要搬屋唔到自己話事
帶住兩個細路搬一次屋係好撚煩
呢個真係可以話係租樓最大嘅好處
有問題最多輸按金/等完約
咪係想del po
總之你就係唔識理財
唔跟佢地買美股係你既損失
佢地個個憑住買美股既精神
個個買到住公屋
差估署:12月租金指數連升11個月 去年全年累漲約6.6%
https://lih.kg/3613060
無人買樓咁點租比你幫人供樓呀 on9?
自己睇歷史數據啦on9
可口可樂其中一個保守例子啫
次次股災都升得高過之前
聽到都想住
上少d連登 你就明 點解咁多人
生仔結婚買樓
凱逸豪園都係12-13k有交易
租嘅case:
兩公婆搵8萬
生活費連租3萬
每個月慳5萬仲有30年退休
因為要同買樓做比較 所以要假設有240萬存款
拎黎做30年定期or 美國債券 有4.5厘

5*12*30=1800萬淨收入+240萬存款+ 440萬利息
總資產=2480萬
到時拎埋mpf 去外國退休

如果係買樓情況
無錢full pay, 俾240萬首期
借560萬,每個月供兩萬七
壓測要5萬6
如果其中一人被炒會搞唔掂
又或者另一半有意外死左
得返4萬月入嘔兩萬七仲要生活
仲要驚樓價跌變負資產

8萬-2萬7-1萬5生活費=3萬8
38000*12*30年=淨收入1368萬
但會多左現價800萬又殘又舊嘅樓
如果唔升唔跌總資產係 2168萬

結論:
1.租租30後資產會多過買樓312萬
2.買樓但壓力同風險好大
3. 驚另一半死同失業
4. 要即刻嘔到240萬首期
5. 弱智先借錢買樓,full pay 另計
就係好彩有班on9出糧俾銀行我先有得租不過呢啲人都唔上連登
唔準既,佢係計平均租金 / 應課稅差餉租值 睇中原租金指數比較準
香港樓而家每年平均跌一成多啲,買樓就等於每年唔見70一100萬
比完訂之後即撻訂就真係r晒頭
冇啦啦冇幾十萬
唔係有決心先買架咩
我都成日笑人買咁撚大間屋做乜,但我買唔撚起
30年 通漲都幾倍啦,就算港元收皮
到時印銀紙一樣通漲升
你唔係連登仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞