[廣東歌] 香港流行音樂討論 (6)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
http://www.my903.com/903openbox/903Newsongs/post/3258/

呢條假波整容西都出歌

唔係啞就已經可以出歌

https://www.youtube.com/watch?v=PxYElPBLwmk
譚杏藍都唱啦
雖然佢之前係亞洲星光大道比賽過,但有幾多人覺得佢係唱歌 / 唱得

KKBOX LIVE: AGA X Supper Moment - First Date
🎸 12月10日,會展HALL 5FG﹐壓軸登場!

有興趣

一早已拎飛

聽日賣飛了

kkbox話所有門票被秒殺

唔知收埋幾多飛未賣

幾時邊度有公開賣過
http://www.my903.com/903openbox/903Newsongs/post/3258/

呢條假波整容西都出歌

唔係啞就已經可以出歌

https://www.youtube.com/watch?v=PxYElPBLwmk
譚杏藍都唱啦
雖然佢之前係亞洲星光大道比賽過,但有幾多人覺得佢係唱歌 / 唱得

好難聽

Tidal準時00:00上架

華納真係唔同d
Design靚過星夢好多

有興趣

一早已拎飛

聽日賣飛了

唔知收埋幾多飛未賣

幾時邊度有公開賣過

今朝十點kkbox個網

華納真係唔同d

我買左新碟

華納真係唔同d

我買左新碟

下星期又有碟要買

華納真係唔同d

我買左新碟

下星期又有碟要買

點解

有興趣

一早已拎飛

聽日賣飛了

唔知收埋幾多飛未賣

幾時邊度有公開賣過

今朝十點kkbox個網

不要再說了

發夢見到係19moment

KKBOX LIVE: AGA X Supper Moment - First Date
🎸 12月10日,會展HALL 5FG﹐壓軸登場!

有興趣

一早已拎飛

聽日賣飛了

唔知收埋幾多飛未賣

今朝冇撲 下晝收到smartone電話promo
即刻要左兩張飛
衛蘭出國語碟?
有無人有聽 “再不再見”,好好聽

瘋狂單曲循環🔂

超級正

華納真係唔同d

歌曲有質素,不過牙醫唱唔掂

華納真係唔同d

好過大文豪先
港台31做緊07十大中文金曲 首首都識唱 好正

華納真係唔同d

好過大文豪先

如果你覺得牙醫係大文豪之流,咁我就無話可說啦

華納真係唔同d

好過大文豪先

大雄胖虎綜合症好正呀,好岩佢唱

華納真係唔同d

好過大文豪先

大雄胖虎綜合症好正呀,好岩佢唱

利申買左佢新碟
個人覺得大雄最正,之後係原來我可以哭,之後就係根
呢三首最鍾意

華納真係唔同d

好過大文豪先

聽完新碟,佢音樂品味幾好嘅,但部分歌連CD version都唱得唔好聽
期待華納真正接手嗰日
五年前。呢首歌令我既事業180度turn around。

之前既晚晚禮拜六叫好但極不叫座。我被東亞邊緣化成為一個只出single不出碟由佢自生自滅既artist,所以我當時已經聞到味,再唔得就忽得,好驚好大壓力,當時預左呢隻好可能係我收山之作,所以就拼盡力誓必要寫一首保住自己既歌,又或者係就算收山都end on a good note既遺作。

要知道,當年首歌錄好,東亞同事開例會大家聽,負面反應居多,有好幾個高層同事都話,仲舊過晚晚禮拜六唔會work我地唔會出力推。但當條街勁好反應,DJ又好支持,亦正正係呢班同事最快9秒9變臉,話呢首歌真係好好要推下咁囉。

卒之,呢首歌成為我代表作,第一首冠軍歌。亦因爲環球Duncan勁鐘意呢首歌亦周圍講呢首歌係song of the year而約左我出來飲野繼而轉會。

啲野隔左咁耐,真係唔怕講。如果樂壇唱片公司係無政治同山頭主義,呢首歌分分鐘當年橫掃頒獎禮,但而家會識諗,當年贏到獎又如何,首歌留得係人心先係最重要。

Anyways,好多謝大家,尤其是DJ傳媒朋友當年咁俾面自動波去呢首歌,同埋當年所有力撐呢首歌既網民。邊個真心幫我,邊個9秒9變臉,我完全知道who is who,但都多謝你們給我上了人生寶貴一課。

#為執著乾杯
#藍奕邦歸位
#係時候咩都講晒出黎
#別忘掉原是靠堅持醫好每個傷患
#當年我寫完青春頌全東亞都reject添
#呢頭插完首歌OldSchool過兩日又讚隻歌勁感動
#變臉大法
#大開眼界
#敵不過政治
#鬼叫你唔埋堆唔擦鞋咩
#唔係我bitter而係呢個世界堅多仆街
#無論如何呢首真係GenuineHitSong

真係hit咩
反而覺得 你倫敦我紐約 係多咗人聽既
頂多咪叫好,首歌極不叫座喎,仲話橫掃頒獎禮
牙醫隻碟不過不失啦
暫時冇一隻叫好好聽
煲多陣先

有邊幾首

有邊幾首

07係最佳損友 愛得太遲?

有邊幾首

07係最佳損友 愛得太遲?

酷愛、電燈膽、富士山下嗰年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞