日本水蜜桃開箱

1001 回覆
146 Like 1203 Dislike
窮撚唔識食 連皮食
有專門代理日本進口食品嘅公司,可以代訂日本生果。啱啱訂咗一箱大糖嶺,周末送貨。5kg,一箱大約16個,因為團購有特價,700蚊有找…

邊間
窮撚第一次食打哂飛機
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/food/art/20090723/13017671

日本靚桃多來自和歌山、福岡、福島,其中山梨縣的「一番桃」,是日本皇室至愛之物。
要成為皇室最愛,桃的等級在甜度、顏色及大細都有嚴格限制,甜度只可在13度以上、全個桃呈鮮嫩粉紅色及箱容量15個以下,才可被審定為最頂級的「一番桃」,其餘的只能評級為「特秀級」或「秀級」等。

樓主講野又的確幾串柒柒同曬命嘅, 呢樣係抵屌
不過我留意返個post, 佢講嘅應該係一番桃, 我見到好多回應只係post啲特秀級同秀級出黎, 應該係兩個唔同級數嘅野, 我見另一間生果舖個fb 張圖都係有分

窮撚唔識食 連皮食

但我覺得連皮好好味
無皮差咁d野咁
Btw 我只有錢買12蚊3個既桃咋
最多食一啖就加啖砂糖增加甜度啦

點可以連皮食咖,你估桃駁李咩。
點解我咁強調royal呢個級數?我既原意係分享一d one of a kind既野,而係水蜜桃就係最高級既royal級,普通秀級岡山夢白桃周街都買到,有咩好分享,只有較少見既royal級先有放上forum分享既價值,正如你食大家樂唔會影相寫食評一樣,我唔明白強調royal級有咩問題,如何你用1500蚊買個一千個只有一個既富士級靜岡蜜瓜番黎上網分享,比人用$300-$400既白級去比,仲要話自己買貴,強調級數,係同依家既情況冇分別。

1. 分享少見野食無問題,係你自己搞到成件事柒晒
2. 一直以來都無人拎其他桃同你比較
3. 你真係買貴左

有呀,有條戇鳩搵北京桃聲稱平十倍又貪佢唔夠甜。

唔中意食咁甜都要比你話?我就唔信你日日食日本水果
柒頭

甜根本唔係好食嘅唯一標準

有啲人就係咁膚淺

試過北京桃20蚊5個同日本桃50幾蚊1個,如果比質素日本冇得輸。
不過我個人覺得北京都唔差,抵食好多。
點解我咁強調royal呢個級數?我既原意係分享一d one of a kind既野,而係水蜜桃就係最高級既royal級,普通秀級岡山夢白桃周街都買到,有咩好分享,只有較少見既royal級先有放上forum分享既價值,正如你食大家樂唔會影相寫食評一樣,我唔明白強調royal級有咩問題,如何你用1500蚊買個一千個只有一個既富士級靜岡蜜瓜番黎上網分享,比人用$300-$400既白級去比,仲要話自己買貴,強調級數,係同依家既情況冇分別。

3. 你真係買貴左

柒頭

有啲人就係咁膚淺

試過北京桃20蚊5個同日本桃50幾蚊1個,如果比質素日本冇得輸。

北京桃係咪佳宝個隻20$5隻

3. 你真係買貴左

柒頭

有啲人就係咁膚淺

考慮抵食呢樣野已經代表你唔夠有錢

3. 你真係買貴左

柒頭

有啲人就係咁膚淺

街市買

3. 你真係買貴左

柒頭

有啲人就係咁膚淺

街市買

早排買左個35蚊既日本水蜜桃,仆街入口即融,超水
反而我再買d 70蚊既反而無咁正 好奇怪

柒頭

有啲人就係咁膚淺

街市買

早排買左個35蚊既日本水蜜桃,仆街入口即融,超水
反而我再買d 70蚊既反而無咁正 好奇怪

其實日本桃係好難保存,太凍會凍傷出黑點,熱又極速變壞,太生又唔好食,放多一日又怕太熟。

我諗你35蚊個桃係搵啱時間食而70蚊既就未熟透。

上兩星期買左一箱13個放雪櫃,自己一個人當飯咁食一日3-4個,又拎左2個比朋友食,去到第三日食唔晒果幾個已經壞晒。
食台好少推到咁多頁
樓豬真係好威
真心支持樓g
我真係買唔起咁貴既桃,樓g 可唔可以好心d 比幾個我試下
今晚行開aeon超市想食桃,買左山梨大糖嶺,唔知咩品種不過叫得做大糖嶺即係一定夠甜啦,$99兩個,都算幾抵
想少少地試下嘅話,去日式超市買都幾唔錯
今晚行開aeon超市想食桃,買左山梨大糖嶺,唔知咩品種不過叫得做大糖嶺即係一定夠甜啦,$99兩個,都算幾抵

係,其實唔使專登訂,日本桃基本都好味
最多甜d,無咁甜,軟d,脆d咁解

係咪ROYAL級?

係咪ROYAL級?

無寫又無原箱,佢兩隻放入一個透明膠盒咁,所以唔知品種又唔知級數,只知產地同甜度。

同埋日本桃係有唔靚嘅,試過300yen同800yen 一個,300yen嘅又淡又乾,800yen嘅拿住咬D汁流到落手踭,真係好誇張
老人家有糖尿真係可以當慢性毒藥用.
當連登係Facebook?

老母上個禮拜又係aeon買 但係129
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞