劉仲敬對香港評論整合 (17)

313 回覆
4 Like 9 Dislike
經貿辦單野好似好大件事,之前都未試過當中國香港官員匪諜咁捉。我諗多少都係為將來BNO5+1申請入籍嗰陣嚴格審查鋪路。
唔一定,今次被拉似係居英權嗰班。反而係英方一早有晒資料監視,適當時候做野
入屋方法咁低能嘅
監視下人哋咩時候唔喺屋企 跟住搵個鎖佬開門入去 或者兜去後門爆鎖入 好過人哋喺屋企嗰陣扮工人爆入去啦?
匪諜嚟講,都幾業餘下

【笑死】香港英國間諜案起訴書PDF
https://lih.kg/3696206
衰啲講,業餘都不如,上面求其一件付國豪支流嘅冇編制臨時工都醒目過佢哋

成件事反而完全表現出用港英華人公務員心態做特工係點樣
傳內地出猛招救房市:考慮由地方政府購買未售出房屋
https://lih.kg/3697165

土地財政 賣地錢供政府運作 炒樓嘅稅供政府
發展商賣樓還貸款畀國有銀行 還工錢畀建築商
依家賣唔去 通街都冇晒錢 仲要政府印錢接死貨
死貨接返來如果推出市場(畀人住) 即係會再質冧二手樓市
印咁多錢出來就去晒歐美地產市場
有喺歐美大城市 大陸閪鍾意買樓嘅地方買樓嘅人 真係開心 香港樓40年升值1千倍嘅事就要發生喺佢哋身上

但係我冇買吖
朱鎔基分稅制蚑那稅收中央地方55分,但係開支就地方7中央3,地方政府唔炒地皮點搵錢
冇所謂 反正陰司紙大家都用 央行包底
依家d債都唔知係第幾屆市委書記省委書記嗰陣借 依家唔繼續借邊有錢還
old dog can't learn new tricks
都預左地方政府會同中央政府一齊死
說明唔脫支嘅話,賺再多都係比返習帝
https://x.com/liuzhongjing/status/1792873040356811092

伊朗四十年前的美國存底還是比中國七十年前的蘇聯存底強得多的,所以中國軍工對俄羅斯的意義仍然低於伊朗和朝鮮,梭標的演化優勢更為突出。伊朗得到俄羅斯戰鬥機技術,朝鮮得到了導彈技術,中國得到北極航線和圖們江航線的空頭支票,全都是無法實用的東西。
白區黨喺英國殺英國人,都幾猖狂下,定係又紅區黨毀黨造黨陷害白區黨?
又或者係白區黨既投名狀呢
台灣的政黨政治仍然屬於塑造共同體的生死鬥爭,不是共同體內部的俱樂部鬥爭。在成熟共同體的共識政治中,根本問題是政策。在塑造共同體的鬥爭時期,根本問題是認同。

呢幾日香港華人又空群而出發表做題式民主言論。民主係少數服從多數,在野黨監察執政黨係天經地義,用暴力先係真正傷害民主,美國國會都係咁點解台灣唔得?完全冇考慮過藍同白根本唔屬於台灣共同體呢個context

而家連登好明顯又再一次出現少數洪飛凡+大量蠢人嘅輿論引導模式。上一代洪飛凡: 輝瑞復必泰,璃未子,taimeimei,喺總統選舉後已經任務結束,唔係del ac就潛水唔再用個burner ac.
新一代洪飛凡係邊個,極度明顯,任何人求其入幾個台灣post碌幾下,已經睇得出。
冇追開
依家預測係咪就係等支那攻台
輸左之後拉埋腥港一齊鎖國
打唔打都係變龍騎兵地區,敘利亞地區,張獻忠地區,三者比例分別幾多就到時先知。
而家鎖國反而未必鎖埋香港,因為要做俄伊支嘅treaty port
年經,上年寫落

https://twitter.com/liuzhongjing/status/1556705448983658499

中國有兩種戰爭方式。第一種發生在八個大大入關張獻忠進城之際,目標在於維持秦嶺大後方反帝全民抗戰領袖地位,所以必須有幾個核彈頭打到美國,台灣和裴洛西只是藉口,所以會在和平狀態下先發制人,第一時間同一時間把所有核武器都打出去,然後就轉進山洞沒有然後了,所以達不到美國的短程和轟炸機核彈頭都會扔給台灣日本以免浪費,如果不扔也只會在美國還擊當中全毀所以不如也扔。

第二種發生在戰時體制尚能維持黨政軍補給和龍騎兵地區安全的情況下,預計只打台灣不打美國,台灣軍隊內部匪諜會在開戰最初關鍵七十二小時拉一部分飛機投敵,另一些掌握指揮權的匪諜會以思想僵化糊塗瀆職難以區別的方式貽誤戎機,導致台灣喪失制空權,這種情況必然導致美日介入逐次升級,結果使得突襲核平美國本土變得不可能,雖然中國在戰局惡化山窮水盡時仍然可能核平台灣日本,但為數不多的核潛艇在逐次升級的早期階段就無法進入大洋了,同樣為數不多的內地遠程導彈早已鎖定一動就會遭到外科手術,為數眾多的短導和自殺轟炸雖然仍然能夠有一部分衝破監控防禦體系核平台灣日本,但殺傷數量級會比第一種情況低得多。

如果中國對白區黨的評估錯誤,台灣空軍沒有大規模叛變,那麼依據雙方現有裝備和訓練,中國無法取得制空權,戰爭在美日無需介入的情況下,就會以中國失敗而告終,中國政治資本和軍事資本全部喪失,必然爆發慘烈的內陸戰爭。

如果中國評估白區黨沒有能力策反部分台灣軍隊,就不會在龍騎兵地區安全尚有把握的情況下開戰,只能繼續等待局勢惡化,八個大大入關張獻忠進城之際再走第一條道路。

所以關鍵變量只有兩個。第一個是2025年前後,戰時體系是能夠維持朝鮮狀態或朝鮮以上狀態,還是只能維持崇禎張獻忠狀態。第二個是中國相信白區黨有能力策反部分台軍而且事實如此,還是相信白區黨有此能力但事實並非如此,或是不認為白區黨有此能力。排列組合只有六個版本。aa組合,二型戰爭。ab組合,三型戰爭。ac組合、ba組合、bb組合、bc組合,一型戰爭。

一型戰爭,中美核平全球戰爭。二型戰爭,中國打敗台灣而後美日介入。三型戰爭,中台戰爭中國戰敗。
有冇諗過習狗健康呢個因素
毛賊太耐世秋 context爭太遠 唔計
最近兩個 鄧小平同江澤民 掌控權力都係到85左右
2033年習狗80歲
皇帝就死 到時d馬仔爭做儲君實鬥到七彩
早幾期訪談唔係話習明澤接班既咩?
而家班中國人係咁笑拜登老人痴呆,新加坡子承父業,過多幾年就迴力鏢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞