劉仲敬對香港評論整合 (17)

313 回覆
4 Like 9 Dislike
https://twitter.com/james_t_quinn/status/1762217358108598733

全世界文明都向住末世行 真係唔係講笑
支那行得快d啫
雖然哈馬斯班高層係卡塔爾發到豬頭
但最起碼烈士既安家費有比足
確實係死一個養全家
所以加沙先大把後生願意比班阿頭食人肉饅頭
呢點組織度已經高過俄匪同支匪唔少
所以幾時都話八個大大係窪地菜人最終救贖
睇d走綫新聞
感慨 經歷咗計劃生育科學屠支之後 傳說中鄧小平講笑 話放1000萬中國人去美國 卒之都係發生緊
globalist和平演變中國失敗 絕育中國算成功但係人潮仲係湧出來
何必呢
早d肢解中國 中國周邊d細國都唔使行咁多冤枉路
日本80年代借住近水樓台,都叫食到蚑那改革開放第一水
依家日本都收留唔少中國人
高中低學歷都要
https://www.instagram.com/reel/C4DY5jpCOJj/
法文教潮州話 暫時唔覺有寫漢字
走綫個批生育率都唔會高到去邊
所以計劃生育確實將人口炸彈推遲左二十幾三十年
如果1989個時爆炸,宜家應該周地都係支那人
真係越南化
最近姨有個訪問。大概就係,中國經濟分兩種,第一種係維持先進軍工技術門面嘅經濟別吸血鬼企業,第二種係養活廣大中國人嘅落後產業。第一種係中國嘅命脈所在,亦都係國際社會嘅打擊對象。第二種國際社會唔關心,因為做得再大都唔會構成威脅。

第一種經濟,會瓦房店化,但始終會維持落去,無論係靠走私定偷。

第二種經濟運轉唔到落去,就代表政府統治能力消失。失業嘅農民工會變成張獻忠,而廣大地方幹部會同當地豪強勾結。會出現治安瓦解同灰黑色產業擴張嘅現象。

另外姨都提岀,中國出現上層同下層脫節嘅情況。習近平首要任務係排除政權上層嘅潛在對手,而基層發生嘅事只要唔涉及奮嫡鬥爭,就只係次要事務。預計習近平可以好似崇禎咁,喺基層完全靡爛嘅情況下,整合中上層嘅資源,令幹部體系咁依賴習近平,令習近平喺政權入位地位更穩固,同保障接班人問題。

至於戰時體制,而家已經有做但唔係當下最重要,所以進度緩慢。人力武裝部嘅回歸,同全球化逆轉以及外資撤出,係同步進行。呢個預視未來將會以政治分配勞動力,而唔再係按經濟需要分配。

https://youtu.be/y0DcgiRN7X0
我睇法主要係英殖馬來亞政府做醜人,收押當時嘅華人,無論係象徵意義定實際意義都喺馬來民眾面前做個樣,「馬共玩撚完,但呢班華人唔關事嘅」
就我所知嘅皮毛
Malaya華人領袖國民黨陣營嘅多 查下馬華公會最早嗰d阿頭同Malaysia最早幾屆內閣d華人部長嘅生平你就睇到。直頭係二戰嗰陣喺國民政府做嘢,之後先返星馬。
佢哋同malay係盟友 關係幾好嘅
而且當時華人人口好似有成40% 所以佢哋領袖當時嘅地位唔係好似依家咁低

親共嘅多數係「知識分子」 即係老師 老師喺華校又教壞d學生

SG就好似50-50。d領袖都係本土精英多,有d係1945之後去英國讀咗幾年書之後返SG就搞工運、獨立運動,有d就冇離開過星馬。絕大多數都偏左(PAP都係工運起家嘅)。但係有d堅決反共產黨。親共產黨同反共產黨大概係50-50。
關鍵人物必須要講林有福,大力鎮壓共產黨、工會、華校,送大禮畀PAP、李光耀。
內媒披露深圳猛吸香港錢 視港人「現金奶牛」
https://lih.kg/3645209

論港華的德性
https://www.bbc.com/news/world-europe-68479836
德國軍方討論送導彈畀Ukraine嘅錄音 係有條友喺星加坡嗰陣 打電話返德國 畀人偷錄
馬華公會基本上係同鄉會館嘅大聯盟 d領袖基本上都係地主、商人
睇馬來西亞華人歷史 對於我哋後人嘅教訓就係 按地域嘅社區組織(同鄉會館) 對於支那文化嘅人嘅號召力好弱。畀d報紙佬、老師煽動,d基層支那人就拋棄晒佢哋嘅領袖。
第2個教訓係 唔好對支人太好 唔好諗住問佢哋意見。支人就係生定畀李光耀呢d噉嘅人鐵腕統治,就聽聽話話守規矩,仲讚你做得好。好似馬華公會乃至馬來人政府,寬鬆對佢哋,就畀支人鬧到狗血淋頭。
香港果堆乜乜同鄉會其實依家有乜人會入?
全世界d支那同鄉會過多兩代都係會得返老嘢
星馬嗰d經已算「超長延役」 講緊佢哋最近返過唐山嗰代都起碼係3代以前 1949之前 d會館依家仲有d人咪算係噉
其實想象下如果你係當地土生 後生去呢d同鄉會 會點
好似北美/英國嗰d 語言又半桶水 做嘅嘢又係d老餅嘢做來唔知為乜 拜神、唱大戲、舞獅、整月餅包粽包湯圓... 最憎莫過於學中文 學毛筆字 個個禮拜六日去畫公仔
有得唔去就唔去lo
而唔同會館之間又唔知有咩分別 d後生鬼知咩係岡州咩係義安咩係嘉應 唔係都係Chinese咩?
到最後就通通畀想象中嘅祖國 中國 輕鬆統戰 I'm proud of my Chinese heritage. I love China...
(其實唔好話外國咁遠,香港人都好多唔知廣東3大民族有咩分別,蒙查查。譬如行政上屬廣西嘅梧州係粵語區 屬廣東嘅雷州唔係粵語區 呢d地理、文化知識 我敢講99%連登仔都唔知。)
同人哋比
jews有經書 有龐大嘅文學傳統 龐大嘅儀式套路 並且呢d嘢都係有成個宗教穿埋一齊 即係每做一樣嘢 都有個宗教/歷史理由並且能夠自圓其說嘅
歐洲民族 是但1個都有豐富嘅文學 又有個推廣語言嘅組織

中國人 其實係冇好長歷史嘅文學嘅。古代嗰d文獻係文言,99%嘅文言作品對於99%嘅人來講都係完全脫離現實又不知所云相當於外語咁上下。推廣語言嘅組織以前冇 依家得孔子學院國家漢辦。
而所謂中華文化本身就係縫合怪+儒生強行發明 演繹出咩過年放炮仗係趕年獸 端午扒龍船食粽掟粽落水係紀念屈原 燒紙錢祭祖等先人喺地府有錢用等等jat1 ngaam4 jat1 fat1嘅古仔

而以為自己係中國人嘅南蠻百越就仲搞笑。佢哋嘅文學傳統上溯頂晒櫳唔超過300年,九成九嘅內容,唔係落第書生為咗搵食 就係二世祖無憂米,變身講古佬、做大戲,將d明清以來嘅白話小說 馮夢龍三言二拍嗰d,以及d佛經古仔,通俗演繹出來畀漢字都唔識嘅99%嘅百越土著聽。
同叉雞嗰類youtuber用中文將鬼佬channel嘅古仔重新講過畀d唔識英文嘅人睇 係同一性質嘅嘢
睇嗰d channel睇得多 你會唔會話自己就係美國人歐洲人日本人?
而呢d傳統內容 又喺過去幾十年畀公立學校推嘅新文化運動之後產生嘅新中文取代埋

文學傳統 基本為零
儀式嘢 取決於屋企長輩有幾勤力同幾神心
母國文化輸出力 曇花一現(例如許冠傑開始嘅Cantopop、香港新浪潮開始嘅香港電影、兩個電視台嘅劇。依家開創呢d嘢嘅第一代人都未死 先開始老 呢d嘢經已沒落晒。)

所以再噉繼續落去 六南基本上都係等死 吳語湘語贛語經已死得七七八八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞