劉仲敬對香港評論整合 (17)

313 回覆
4 Like 9 Dislike
人類社會學的趨同演化,馬丁路德的傳人係阿米什人,同趨同演化的哈雷迪人
中國無產階級賤民過去對香港嘅仇恨,同而家慨嘆香港唔夠港味,其實係出於同一種心態。

過去香港仲係外人,無產階級對香港係覬覦同仇恨,當然要咬牙切齒咁話香港要衰落,要「回到歷史上應有嘅地位」,遲早要徹底中國化。

至於而家香港已經係被無產階級土豬拱過嘅白菜,當然要表演對香港失去港味嘅惋惜,背後其實係炫耀香港對自己嘅順服。未來自然係變本加厲咁狠狠虐待。

內地客慨嘆香港越來越少「港味」! 因1事大失所望:跟內地好像也沒有很大區別
https://lih.kg/3783823
任何讓步都只會被中國人視為示弱嘅訊號,而家中國人視國泰為軟弱嘅獵物,肆意分食。

國泰椅背風波 內地女指空姐處理不當、後座夫婦亦挨後 質疑國泰毛毯事件後沒改進 促回應三大訴求
https://lih.kg/3790060
中國人知道自己是卑劣的奴隸,如果有人按照他們真實的階級身份對待他們,他們就會暗中佩服,覺得這些人有眼力,對其他事情的判斷,大概也沒錯。如果有人尊重中國人,把他們當做有靈魂有良知有廉恥的生物,中國人根據同樣的理由,就會懷疑這些人的判斷力,包括對其他跟中國無關事情的判斷力,不但不會信任和追隨這些人,反而會覺得這些人是適合欺騙掠奪的對象。
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1661465794088239104

國泰高層的責任在於身為土豪,竟然沒有像1923年的香港買辦一樣,購買武器發給員工,搜捕所有潛伏在香港的地下黨員,更沒有像1918年的芬蘭社會民主黨一樣,給所有講俄語,也就是將華語的恐怖分子發一把鐵鍬,給自己挖好墳墓再槍斃。列寧和斯大林到死都沒有忘記芬蘭法西斯分子的暴行,所以芬蘭才變成唯一一個沒有被吞併的蘇聯鄰國。香港麽,提供了相反的教訓。
太古班英國佬係咁縮

蟈航班蚑那蛆又唔知去咗邊
國泰椅背風波專訪|事主提三大訴求促再道歉 已向中國民航局投訴
https://lih.kg/mgyJuT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我哋呢脫人面對嘅 唔係一般政治衝突咁簡單
而係 支那醬缸嘅全面擴張 同 歐美西方文化喺支那嘅全面退場
劉阿姨所謂 老鼠上桌

香港開埠嗰十幾年 就可以影響到太平天國嘅出現
上海開埠 商業活動帶來嗰dit dit錢 帶來幾多新思想支持咗幾多新勢力
香港人喺二戰後幾十年草起嘅資本 遠勝於陳廉伯陳炯明佢哋嗰個年代嘅粵港資本 但係點解冇產生相應嘅軍閥呢?

依家1個鄭志剛 搞1間國際化mall 經已畀人覺得好難得
喺2000s以前 邊會有人覺得推崇歐美日文化係好特別嘅嘢?麵包西餅係人人日日食嘅嘢
依家香港仲有幾多雲吞麵鋪?包鋪?相對應,多咗幾多雲南米線、酸辣粉、酸菜魚、川菜、湘菜?
1960s嘅香港 廿零歲嘅後生歌手 個個唱英文歌
2020s嘅香港 係返大陸搵錢 / 中年好聲音

愛支港人一方面喺度鳩興 我哋中國強大啦 中華文化復興啦 一方面又喺度怨 點解香港今時唔同往日

支那排外嘅心理 依家應該起碼回復到同治年代(1870s)
(光緒開始皇帝肯學英文)
而喺 foreseeable future 歐美勢力都唔會比依家更進取噉企圖干預支那
一進一退 支那倒退返去1840鴉片戰爭前嘅思想水平 指日可待

而 二戰後嘅香港人, 參與支那神話創造過程太深太耐, 以至於而家堅定追隨西方文明嘅core太細。

英國人創造嘅帝國 係商業帝國
好似國泰呢d關鍵行業嘅大企業 左右政府決策都唔難
但係中國人嘅官僚帝國
商業領袖再威 都威唔過公安局局長(總警司)咁上下啦
藥方我就只有1個

廢漢字

(廢漢字其實只係一個具體、比較可操作嘅措施。實質係要自己嘅民族文化去中國化 desinicisation 。包括唔只係廢漢字,仲要將民族敘事、歷史、習俗全部歸納整理一勻,剔走晒d支那思想嘢。)

清帝國治下同藩屬
非漢字文化圈 通通係生 (蒙古 藏 uyghur)
漢字文化圈但廢咗漢字/漢文化 都係生 (韓國 越南 星加坡)(星加坡係將d國民中文水平降到香港小學二三年級咁上下
唔廢漢字嘅,香港 台灣,時刻都處於本土文化畀人入侵、清洗嘅危機。
接受漢文化太深嘅滿族 經已滅亡。
八旗亡於大量費拉入滿洲抬旗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞