[KPOP] K-POP 2024討論區 (2)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
好聽就實好聽,但隔離太妍真係每次都有啲新嘢,IU就永遠都係呢類ballad
睇死佢主打都係啲輕快catchy歌
啲歌詞講咩?
支持
I wanna Dash 冇行曬成個副歌。
已經係近年最短念經歌
娘娘平時淨係聽輕快catchy歌
轉曲風你叫佢點抄
成日話自己唔介意音源成績,Blueming Lilac;love poem love wins all 呢啲擺明就係追住韓國人口味嚟岀

泰妍靠自己ichart 實時1
佢啲碟不嬲唔搵人featuring
人哋搵佢就有份
「小心翼翼地親吻,然後再大膽地吃掉」
「我的舌頭輕輕觸碰,你會發出brr, brr, brr的聲音」
「從頭到腳尖,就那樣向下猛擊、猛擊、猛擊吧」
「如果你已經學會了,那就騎上來試試看吧」
「如果你能做得好,我也會感到很充實(吃飽)」
「因為心情好,所以我會吞嚥得更深」

有無識韓文嘅朋友講吓係咪真係咁樣解?
今日是IU第430Melon日冠2010-2024年
IU bb都冇事啦

歌曲<Zeze>的作詞人只有IU一人,IU也曾表露自己就是這棵樹,模擬樹的口吻對zeze說了一些話語即<zeze>的歌詞,部分歌詞如下:

澤澤 快爬到樹上來

把樹葉含在嘴裏

可不能開玩笑哦

把樹弄疼了可不行 不行

澤澤 快爬到樹上來

把這裏最鮮嫩的樹葉帶走吧

摘走那唯一的一朵花吧

Climb up me

Climb up me

還想再觸碰一次

我每天都在這等著你

你非常純真

但分明很狡猾

如孩子般透明但卻哪裏很骯臟

在現今社會如果一個男生短時間內只是‘偶然’一次他的手碰到一個女生的手的話,這個女生可能覺得沒什麽。但是如果這男生對她又是‘偶然’一次碰到了手,又‘偶然’一次碰到她的大腿,再‘偶然’一次碰到她的腳的話,那麽這個女生一定會覺得男生是在性騷擾,不停在揩油。

而IU作為女填詞人的歌詞就是緊密地集合了這麽多的‘偶然性’,多次踩到了底線,又是【把樹葉含在嘴裏】,又是【把樹弄疼了可不行不行】,又是【把這裏最鮮嫩的樹葉帶走吧 摘走那唯一的一朵花吧】,又是【還想再觸碰一次 我每天都在這等著你】等等內容,讓大眾很容易就從中解讀出了打戀/童擦邊球的元素,歌詞好像甜橙樹讓zeze去猥褻它一般。
人地大公司點同
覺得love wins all 唔岩佢
把聲壓唔住 高音處理都一般
佢都係唱返啲輕鬆小品算啦......
心存污穢,見乜都污穢
流行文化容易令人有樣學樣,所以要睇緊啲
唔好以為南韓好開放,實際上仍然保守
女偶像、演員穿裙出席活動,要坐低時都要工作人員俾條塊布遮住對腳防走光。
IU先行曲 《Love wins all》首日收聽人數390,295

唔提早出mv破左40萬
掛住佢啲舊歌…近年成日唱呢類
俾泰妍唱仲好
太妍勁在每次都有驚喜之餘仲要keep到好好聽,To X單專loop足一日都唔會悶但IU今次呢首loop咗幾個鐘已經想轉
你勁活躍
逢親IU嘅話題佢就會出現
唔出MV點吸BTS粉刷外國itunes 加YouTube view,而家YouTube music合併MV view數加audio 點擊,melon 遲早收檔
同上年比melon起碼少左4成用戶
走咗嗰4成去咗邊?
好多去咗YouTube Music
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞