高回贈信用卡討論區(開放中資卡)(2)

1001 回覆
53 Like 147 Dislike
有冇人知用手機app嘅Apple Pay叫熊貓袋鼠嗰啲計唔計SOGO卡5.4%?

定係直接用Red Card算
上面有人答係應該計
有咩掂唔掂?

唔明你意思

「外幣、網上」無論非洲定北韓應該都無分別
12月嗰陣經KOL apply免簽賬都送airpods/gift card嗰啲
唔知今年仲有冇
現金撚有更好既選擇:wakuwaku
里數撚玩cheers, 4%外幣
Deliveroo sc smart卡少0.5但無上限會唔會好啲
留意返Wakuwaku 6% 網上 上限回300蚊
red card唔係唔當學費係 eligible transaction咩
Hkcash如果有Promo

人妖通常都一樣有,我係你我會等多一兩日先
依張係咪冇迎新㗎
Red 2023年7月起改左野

以前當既,而家會唔當

我建議你一係小試牛刀簽一百試水(如可分單)

Or等其他人匯報穩陣
呢張野使唔使親身拎?定可郵寄?
邊有大學可以交一百幾十蚊學費
我兩年前apply, 係我第一張ccb, 果陣係郵寄
你等佢出左terms先apply啦
聽講係
#3 集中討論卡種(現金回贈)

其他非中資卡可參考原信用卡討論區

- 中銀
共通弱點:中銀Visa同Mastercard有CBF收費:Visa 0.8%、Mastercard 0.95%
積分/現金兌換比率:250分/$1,11年年資起 200分/$1
註:銀聯卡手機支付包括BOC Pay/雲閃付,另中銀卡11年年資會有更佳積分/現金回贈比率

Cheers:全球餐飲4%(Visa Infinite, $1=10分) / 3.2%(Visa Signature, $1=8分)
門檻:中銀理財戶口(VI)/年薪$150,000(VS)
弱點:其他簽賬只有$1=1分

Chill:指定商戶10%、海外及網上簽賬5%
門檻:?
弱點:其他簽賬只有$1=1分;回贈上限只有$150

崇光Visa Signature:手機支付5%現金回贈+0.4%積分($1=1分)
門檻:年薪$300,000
弱點:每月上限只有$2,000

大灣區雙幣鑽石卡:手機支付4%現金回贈+0.4%積分($1=1分)
門檻:年薪$200,000
弱點:每月上限只有$2,500

i-card虛擬卡:網上/手機支付4%積分($1=10分)
門檻:無特定條件
弱點:每月網上/手機上限各自只有$1,112

(以上三卡統稱為中銀手機支付三寶)

大灣區青年卡:手機支付5%現金回贈+0.4%積分($1=1分)
弱點:要印相、入會;每月上限只有$2,000

- 信銀
Motion:全球食肆/網上6%
弱點:其他簽賬只有0.5%;每月上限上限$3637

大灣區雙幣:微信支付/雲閃付/人民幣4%(每筆簽賬交易最高回$100(簽賬額$2858),每月最高回$500),京東商城額外1%(上限$10,000)
弱點:其他簽賬只有0.5%;

- 建行
京東:京東/網上4% (2024年條款未公佈)
弱點:其他簽賬只有0.5%

- 工銀
星座Visa Signature:本地零售簽賬1.5%,海外零售簽賬2%,人民幣簽賬以1:1折算為港幣
弱點:同SCSC唔同,星座卡Payme無回贈

- 安信
Earnmore:零售簽賬、apple pay八達通手動增值2%
弱點:八達通自動增值只有1%

- 交銀
Go-Goal:零售簽賬、網上購物、八達通自動增值6%
門檻:只限大學生
弱點:每月上限只有$2,000
Sor,無係香港讀大學。唔知唔可以分單找數
好的!最唔想就係落鋪拎。要搭車Office hour,煩
冇㗎, 香港U係一筆過
除非你報佢啲short courses
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞