高回贈信用卡討論區(開放中資卡)(2)

1001 回覆
53 Like 147 Dislike
上面有人問過cs要每單>= 500

其實同大貓冬日一樣
分開兩個未幾好,又唔洗睇到咁亂,又唔洗罵戰,集中睇資訊(呢到都主要講中銀架啦)
姐係冇得簽小額儲夠數
中特選係咪無最低
玩到 2月
JD都有
唔分卡機係得 同一reader 但比錢果陣要揀銀聯
睇TC有益身心
佢都寫明左500先計
In motion快餐都包埋6% 張hsbc vs又可以擺落雪櫃
我之前中銀卡得1萬limit都出到sogo vs
舊客開卡話都冇咁易啦
我係新客就難講,仲諗緊應唔應該取消 SOGO VS 個申請,申請咗 Chill 攞額外迎新先
免手續費+5%
高回贈信用卡討論區(開放中資卡)(3) 你登記左promo未

to be updated:

Q:點解用apple pay碌銀聯卡會失敗?
A:可能收銀聽到你畀apple pay就以為你簽Visa/Mastercard撳錯掣。你要同收銀講碌銀聯卡,唔好就咁講apple pay,香港以外更可能要講銀聯信用卡無密碼。事實上唔止銀聯,碌Visa/Mastercard/AE你都需要同收銀講明卡種。

- 滙豐
Pulse銀聯:中國大陸及澳門Apple Pay/雲閃付(包括Reward+二維碼)$4.17/里,連同賞世界$2.18/里
門檻:年薪$150,000
弱點:大貓批卡睇心情;其他簽賬如果唔中最紅自主只有$25/里;中國大陸及澳門以外的外地簽賬有手續費

- 滙豐
Pulse銀聯:中國大陸及澳門Apple Pay/雲閃付(包括Reward+二維碼)2.4%,連同賞世界4.4%
門檻:年薪$150,000
弱點:大貓批卡睇心情;其他簽賬如果唔中最紅自主只有0.4%;中國大陸及澳門以外的外地簽賬有手續費

更正事項:
中銀Chill:指定商戶9.6%現金回贈、海外及網上簽賬4.6%現金回贈,所有簽賬另加0.4%積分($1=1分)。
信銀motion:上限 $3637
信銀大灣區雙幣:電子錢包及人民幣每筆簽賬交易最高回$100現金回贈(簽賬額$2858),每月最高回$500,京東每月最高回$100
建行京東未確定2024年條款

#2 #3 加一句「其他非中資卡可參考原信用卡討論區」

low priority
加圖及補上門檻
Mpower 6% 海外有冇so?
要用到好精準5k至9k就有so
Cheers 咁寫係即係包酒店餐廳?

5. 合資格餐飲交易包括商戶編號為餐廳/食肆之商戶/機構 (根據卡公司 /Visa 國際組織不時界定之簽賬,不適用於酒店宴會、私人宴會、包場派對、設於美食廣場/超級市場/百貨公司/俱樂部及會所內之食肆) 之簽賬交易。合資格餐飲交易不包括透過 AlipayHK 、 WeChat Pay HK 支付的交易。
酒店餐廳出酒店code就冇
我喺中銀手機app見唔到自己將大灣區青年卡,但係BoC Pay就有,想問可以點樣解決?
我係有張青年卡先,然後再有中銀户口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞