韓國電影集中討論區 (19)

681 回覆
19 Like 2 Dislike
例如喺兩個時空入面把神劍一開頭喺邊個手,最尾又去咗邊度
金義城喺牆畫記號數日子,係咪暗示第二集會講返點解佢地10年後先搵神劍
metoo 娑婆訶比起黑祭司又進步咗,劇情複雜啲,講故事技巧又好咗 新呢套勁期待
黑司祭其實個故仔無咩特別
我鐘意睇金允錫
娑婆訶 我覺得好睇好多 個故事又幾好
Hoball!!!
首爾之春出黑膠碟
華納 奉俊昊科幻新片《Mickey 17》取消3月上映計劃 新檔期尚未公佈
https://lih.kg/3597736
今集牙梨係二番,應該好多戲份
由趙震雄、金喜愛、李秀敬主演的電影《Dead Man》公開首個預告,電影將於2月7日上映。

《Dead Man》(導演 河俊元)講述在「掛名社長」頗具盛名的王牌背負1000億貪污的罪名只能以活死人狀態活著,為了找到與事件有關的人和奪回自己被奪走的人生而展開追蹤的故事。

該劇是擔任奉俊昊導演《怪物》(2006年)共同編劇的河俊元的處女作,由wavve發行。
https://youtu.be/ZRUJH2Sqrvw?si=Vic4wGgBB3HcpNd-
第17屆亞洲電影大獎入圍名單公佈:

《首爾之春》入圍最佳電影、最佳導演、最佳男主角、最佳男配角、最佳剪輯、最佳攝影;
《眠》入圍最佳女主角、最佳編劇;
《走私》入圍最佳男配角、最佳女配角、最佳造型設計;
《THE MOON》入圍最佳視覺效果;
《混凝土烏托邦》入圍最佳美術指導、最佳音響;
《1947波士頓》入圍最佳原創音樂
又係呢個wfcs嘅獎
8/10 解答第一章留下疑問的情節, 結合第一章後完整的時間線, 顛覆第一章定論的意外轉折, 在確保劇本趣味性的同時, 大幅提升了劇本的完成度。更為成熟的特效製作, 更為壯觀的動作場面, 也讓作品擁有更為多彩的商業元素和更為豐富的觀賞性。雖然在第一章商業失利的影響之下, 本作風格的轉換和商業性的提升, 使得部分橋段在失去深意的同時, 充滿生硬又刻意的設計感; 然而創作者依舊成功依靠創意、 商業元素與故事, 在進行一次大膽嘗試的同時, 奉上了兩部精彩的商業電影。

from豆瓣
唔想知豆瓣狗🙏🏼
唔用 imax 場
個院西西地,唔係好想買
我覺得呢套揀大 mon 既院睇會開心啲
由黃晸玟、李星民、樸海俊、金成畇等演員出演的電影《首爾之春》於23年11月22日上映,目前累計票房已突破1270萬。
🎖️ 疫情後最賣座電影
🎖️ 躋身韓影歷史票房紀錄前十,排名第九! ​​​
睇嚟安樂冇買首爾之春,尋日亞洲電影獎個po都冇提到呢套
搞呢啲最基本都要圓方thx院啦
特典想要海報多過明信片
場地好趕客
對眼睇到第二行自動腦補左將於1月2x日香港上映
雙喜可摸耳做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞