【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
想問吓其實蝦膏蟹膏係有咩作用嘅呢

果啲係gonads,生殖腺?(唔知中文係咪)
巴打想問下紅蝦同大頭蝦嘅資料好好食

紅蝦係海入面既蝦,而大頭蝦係淡水蝦

紅蝦我唔太清楚因為唔知你講咩物種
大頭蝦可以一年生五次,每次高達5萬隻。所以點解會咁多膏

但係點解有啲大閘蟹爆膏起上黎,
爆到手手腳腳都會有膏嘅

但係點解有啲大閘蟹爆膏起上黎,
爆到手手腳腳都會有膏嘅

你指已經熟左既蟹?因為個器官爆左囉

food我俾左mixed diet algae
salinity keep起35%
temp就23-25
light就正常室內燈
我係lab養,zoea係起街市揾隻大肚媽番lab等佢hatch

個人覺得街市買果度有少少fail,因為你唔知啲漁民點樣對待過隻蟹。
試下直接攞海水養,可能要每日換

日日換呀,有海水supply

food我俾左mixed diet algae
salinity keep起35%
temp就23-25
light就正常室內燈
我係lab養,zoea係起街市揾隻大肚媽番lab等佢hatch

個人覺得街市買果度有少少fail,因為你唔知啲漁民點樣對待過隻蟹。
試下直接攞海水養,可能要每日換

日日換呀,有海水supply

我建議你揾番supervisor傾下呢個問題 始終我唔知頭唔知路好難幫到你
養zooplankton通常就咁用sterilised seawater已經養得掂,什至唔需要餵野食。
如果你真係desperate到要問我呢個連登仔你就tg我再詳細話我知你個project既內容,睇下會唔會突破到盲點
https://t.me/toklamandsea
第一個知道蟹係可以食既人類究竟餓成點先會走去試 成隻蜘蛛咁

可能以前古人甚至會生食蜘蛛,生食昆蟲都唔定
之前去上引水產食炭燒蟹腳正撚到仆街
樓主你d海洋生物post超正!

本身好鐘意睇脫殼片(蝦蟹蜘蛛蜈蚣etc)
頭先搵到兩條關於寄居蟹搬屋嘅片,非常有趣!些牙吓先!
唔識貼片呀sorry

https://youtu.be/f1dnocPQXDQ
寄居蟹會跟身材高矮大細自行排隊,大隻排前細企後,逐隻搬去自己前面隻寄居蟹個殼到

呢D先係共享概念嘛,, 人類食屎啦
我睇過一個紀錄片,話啲寄居蟹會成群一齊揾殼
只要是但一個揾到啱用嘅,佢地就會由呢隻開始就大至細咁排隊

揾到殼果隻除左舊殼入左新殼之後,就會將舊殼pass去後面細佢少少果隻蟹度,如如此類推,隻隻都換新殼再將舊學pass俾後面用

真係好聰明
個老師咁仆街嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞