【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
多唔多人食蝦啜埋蝦頭汁?
我自己就幾反感,通常唔要整個蝦頭

我都成個蝦頭唔要
啲汁一啲都唔好味
好似仲話啲汁有好多重金屬
多唔多人食蝦啜埋蝦頭汁?
我自己就幾反感,通常唔要整個蝦頭

我都成個蝦頭唔要
啲汁一啲都唔好味
好似仲話啲汁有好多重金屬

精華黎
屌食法都有
正皮係比個食法既
養開螯蝦
樓主熟唔熟

其實姐係小龍蝦,上面有講
Lm
蟹嘅幼蟲有尾

食物鏈其中一環,為幼魚嘅食物之一
我個人認為生蝦/刺身都不如熟蝦好味。可能係因為熟左既蝦有香味,又或者我食蝦刺身食開粗野?
蟹嘅幼蟲有尾

食物鏈其中一環,為幼魚嘅食物之一

而家先發現用錯icon

我係想用
最想樓主講核突昆蟲
最想樓主講核突昆蟲

當年我就係因為最憎昆蟲而揀海洋生物讀
最想樓主講核突昆蟲

當年我就係因為最憎昆蟲而揀海洋生物讀

明明蝦蟹同昆蟲差唔多樣
甚至有其他海洋生物仲樣衰
但偏偏唔似昆蟲咁得人驚
樓主你d海洋生物post超正!

本身好鐘意睇脫殼片(蝦蟹蜘蛛蜈蚣etc)
頭先搵到兩條關於寄居蟹搬屋嘅片,非常有趣!些牙吓先!
唔識貼片呀sorry

https://youtu.be/f1dnocPQXDQ
寄居蟹會跟身材高矮大細自行排隊,大隻排前細企後,逐隻搬去自己前面隻寄居蟹個殼到

https://youtu.be/dYFALyP2e7U
某啲寄居蟹會同海葵共生,八爪魚唔會打個殼有海葵嘅寄居蟹主意。蟹搬屋時會帶埋海葵呢個實Q走!冇諗過海葵會係"meet"得甩,條片都話得呢種寄居蟹先可以將海葵安全移除

想知寄居蟹點樣用目測知道前面個殼啱洗
想問下點樣決定係分頭胸腹定頭腹
我見Arthropods下面昆蟲係分頭胸腹而蜘蛛係分頭腹
蝦蟹得一塊野cup住個身,點知佢係頭胸合埋一齊

希望樓主無論生理結構上,分類上同食法都講深入啲

蜘蛛,蟹既所謂頭同腹,英文係叫Cephalothorax(頭)同Abdomen(腹)
而昆蟲入面頭胸腹就叫Head, Thorax同Abdomen

腹就一樣啦,不過如果你有睇我之前講章魚既post,你就會知道cephalo-呢個字解做頭/有腦之類,換句講野蜘蛛同蟹唔係無胸,而係同個頭fuse左一齊。

所以點解我會成日用英文就係因為方便易明好多

蜘蛛唔係有個好細嘅頭架咩?
我以為係 頭|胸腹 咁樣
即係頭胸fuse埋 個頭都咁細粒?

想知寄居蟹點樣用目測知道前面個殼啱洗

雖然佢地無脊髓,不過都係有腦既 ,又或者可能都有試過唔岩洗既情況,不過無影到/紀錄片無講咁解
講起海洋生物
有一種前方吊住一盞燈既魚,係咪深海魚黎?

蜘蛛唔係有個好細嘅頭架咩?
我以為係 頭|胸腹 咁樣
即係頭胸fuse埋 個頭都咁細粒?

係無錯
講起海洋生物
有一種前方吊住一盞燈既魚,係咪深海魚黎?

Anglerfish ,有深有唔深
巴打會唔會講海豚
(唔知有無煮法 )

可能下集

海豚肉係冰島名菜黎
女朋友食過都話好撚好食
想知蝦蟹容唔容易混種 會唔會比哺乳類容易
想知蝦蟹容唔容易混種 會唔會比哺乳類容易

真係答你唔到 我諗應該難,因為我無聽過先例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞