【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20170817/20124259?_ga=2.215324311.1216587446.1502851871-1275944412.1500861015

巴打有冇睇哩隻可能賣倒108萬嘅龍蝦?
可唔可以介紹下點解用燈照佢會變紅
同咁大隻應該喺食物鏈幾高層 究竟食唔食得
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20170817/20124259?_ga=2.215324311.1216587446.1502851871-1275944412.1500861015

同咁大隻應該喺食物鏈幾高層 究竟食唔食得

100萬先啱

從前有種昆蟲走落海 演變成蝦
從前有種蜘蛛走落海 演變成蟹
有冇可能

無乜可能,因為蝦蟹都係Decapoda (同一祖先),所以就算有昆蟲走入海,都會係同一隻昆蟲走,成分開做蝦同蟹。

而prawn同shrimp係有分別,網上好多都有講
可參考下圖

即係我地平時食既蝦係prawn?
英文差淨係識shrimp,有次食飯親戚個仔問我碟蝦英文係咩,我答佢shrimp

最少係ikea食蝦盤同牡丹蝦嗰啲有春,係shrimp
lm
啲蟹好得意
第一次追蹤會員

樓主係男神
mantis 好勁 海入面既一拳超人

https://youtu.be/DtNAqK_V-lg
其實係海入面既甲由
入黎就係睇最尾煮法果part

同咁大隻應該喺食物鏈幾高層 究竟食唔食得#think

100萬先啱

好地地錦繡龍蝦又要加中華兩個字
一個物種無論去到幾大隻,係食物鏈既位置都唔會變。
而個殻點解會變色我揾唔到任何研究有解釋 你諗下個殻無細胞,點解會變到色?

唯一有關係既解釋就係個殻啲protein denature 會令殻變紅,可能啲燈光令protein denature?我真係諗爆頭
第一次追蹤會員

樓主係男神

可唔可以講吓點解佢地啲肉有咁撚多蛋白質

因為...肉係由蛋白質組成?
多唔多人食蝦啜埋蝦頭汁?
我自己就幾反感,通常唔要整個蝦頭

我都成個蝦頭唔要
啲汁一啲都唔好味
好似仲話啲汁有好多重金屬

精華黎

蝦頭有舊蝦膏同有舊蝦屎

好似係

其實食唔食得 男朋友話好污糟唔比我食
我想問白灼蝦要點樣清腸?我好鍾意食白灼蝦,但真係唔識清走啲便便,挑走啲腸又會破壞隻數流走啲汁

想清蝦腸又唔想落刀可以搵枝牙籤喺第二同第三節/第三同第四節中間篤入去再剔出嚟
如無意外應該可以挑到條蝦腸出嚟
可唔可以講吓點解佢地啲肉有咁撚多蛋白質

因為...肉係由蛋白質組成?

同埋點解佢地啲肉無乜脂肪
Sor....我都知問得有啲無稽

主要因為佢地係唔係恆温動物,所以無需要有脂肪層保暖
而家海入面既哺乳動物,係咪全部都係陸地走返去海?
無由頭到尾都係海到生活既哺乳類?

係,就算係鯨魚都係由4腳獸進化出黎。
當你講"由頭到尾既哺乳類",我唔太知道你意思係咪包括埋絕左種既祖先 哺乳類Mammalia呢個class係經歷左千錘百鍊既歷史,要講既話真係可以細說長江
食法
個人比較鍾意食蟹,膏蟹肉蟹亦可
識食肉蟹就一定係用酒蒸而且加蛋白底,mock左隻鉗出黎,點少少浙醋食

膏蟹就要炒/整粉絲煲,用薑蔥炒,落粉絲吸啲汁撈飯

有錯請指正

今次轉登碌落黎睇食法先
魚蝦蟲申蟹係點樣傳送運動訊息
聽講有啲賴尿蝦係有毒是咪真係有

係,就算係鯨魚都係由4腳獸進化出黎。
當你講"由頭到尾既哺乳類",我唔太知道你意思係咪包括埋絕左種既祖先 哺乳類Mammalia呢個class係經歷左千錘百鍊既歷史,要講既話真係可以細說長江

係想問包括埋絕左種既祖先,海入面不利進化為哺乳類?
但陸地哺乳類走返入海又無問題喎,呢樣我幾好奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞