【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
毒男與海巴打
我是來留名學野的

做咩bye我 見親都好驚,好似自爆左咁
想請教一下蟹嘅身體部分點食可以食得無咁論盡
腳同鉗就比較容易,但個身好難

我諗左好耐點樣先可以無咁抽象咁講
附贈死蟹圖一張

見唔見上面有啲黃色野?係個鰓,即刻meet晒佢,你應該會見鰓下面有一層薄骨。
呢個時候 (assume你已經食晒成個身中間既膏) 張個身沿中間啪開兩半咁分開食
食既時候你可以再分開一半,或者用手指用陰力擠壓啲肉岀黎

個人係咁樣食 真係紙上談兵
想請教一下蟹嘅身體部分點食可以食得無咁論盡
腳同鉗就比較容易,但個身好難

我諗左好耐點樣先可以無咁抽象咁講
附贈死蟹圖一張

見唔見上面有啲黃色野?係個鰓,即刻meet晒佢,你應該會見鰓下面有一層薄骨。
呢個時候 (assume你已經食晒成個身中間既膏) 張個身沿中間啪開兩半咁分開食
食既時候你可以再分開一半,或者用手指用陰力擠壓啲肉岀黎

個人係咁樣食 真係紙上談兵

用牙咬開
你對邊方面有興趣?

我對無論生理,分類,進化都有興趣喎
例如點解蟹會打橫行?
打橫行比打直行又有咩優勢
你對邊方面有興趣?

我對無論生理,分類,進化都有興趣喎
例如點解蟹會打橫行?
打橫行比打直行又有咩優勢

其實蝦同蟹都係屬於Decapoda呢個Order,中文釋就係十足動物(4啤腳,一對鉗)。對於蝦蟹既生理,除左個呼吸系統(有鰓)之外其實同昆蟲好相似,什至可以話係水入面既昆蟲,原因就係佢地有common ancestor (Arthropoda)

學習Arthropods最重要就係數Body Segments,而每一個segment都會有一pair appendages。

而蟹所有明顯既appendages都係頭同胸(Cephalothorax)上面,合共14pairs appendages,自己可以數下,2pairs變觸鬚,6pairs做嘴,5pairs手腳。呢度

而蝦可以睇下圖

所以點解我咁煩不停appendages前appendages後就係因為佢真係一條野黎,之後先會變成唔同形狀,所以我唔知可以點改名,你可以當一個單位咁去睇。

有啲蟹係可以打直行,例如鐮蟹 所以唔會話有優勢
巴打係eb人?
以我所知昆蟲係殼入邊係無乜肉
大部份都係漿,用黎做循環系統
所以昆蟲多數用黎炸,比較少其他食法

相反蝦蟹殼入邊好多肉,有好多種煮法
其實乜野會導致多肉,同多漿嘅分別?

打橫行果度其實我想問
現今科學家搵唔搵到係乜野selective pressure令現今嘅蟹,大部份都打橫行呢

打橫行果度其實我想問
現今科學家搵唔搵到係乜野selective pressure令現今嘅蟹,大部份都打橫行呢

中美洲啲人用蕉葉包住佢嚟燒
聽講啲肉係白色嘅好似蝦咁
啲人食完仲可以用佢嗰兩隻牙當牙籤
我都想試吓

打橫行果度其實我想問

我都想試吓

呢隻係咩蛛?
想睇多d藤壺
同埋點食
幾時講魚 好想睇
lm
巴打係eb人?

咩係eb

打橫行果度其實我想問

兩種動物都係open circulatory
你話如果水入面都用漿,啲漿會點?

而crustaceans由化石時代到依家變得好少,所以你問點解打橫行,我什至可以話呢個係primitive feature,打直行先係先進既表現。
兩隻野係咪有進化或者退化關係

你講蝦蟹?有共同祖先,好似親戚咁。唔係你所講既關係
我都想試吓

聽講係雞肉味
學到野

打橫行果度其實我想問

而crustaceans由化石時代到依家變得好少,所以你問點解打橫行,我什至可以話呢個係primitive feature,打直行先係先進既表現。

突然間諗起讀AL bio 講昆蟲有hydroskelecting

打橫行果度其實我想問

突然間諗起讀AL bio 講昆蟲有hydroskelecting

Hydro skeleton

打橫行果度其實我想問

唔係話只要平衡到壓力, 漿唔漿都冇分別
甚至blobfish身體大部份都係水, 就係為咗抵抗深海壓力
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/in-defense-of-the-blobfish-why-the-worlds-ugliest-animal-isnt-as-ugly-as-you-think-it-is-6676336/

打橫行果度其實我想問

甚至blobfish身體大部份都係水, 就係為咗抵抗深海壓力
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/in-defense-of-the-blobfish-why-the-worlds-ugliest-animal-isnt-as-ugly-as-you-think-it-is-6676336/

冇睇到open circulatory呢隻字, 自隊一打

不過掉返轉頭諗, 點解陸地嘅蟲唔係跟返蝦蟹咁用肌肉而係漿
節肢動物應該喺海入面出現先, 之後上陸地?

個重點係,點解有肌肉唔用,要天堂有路你不走地用高壓fluid
而且話就話係親戚,其實蝦蟹同昆蟲既呼吸,循環系統有唔同。所以除左水壓問題,仲有其他問題,漿唔漿係有分別

咁講啦,漿既優勢係你唔需要投資咁多野。簡單地講你只需要用漿,你係大氣唔怕水壓又有氧氣,點解要晒咁多野整好自己個circulatory system?昆蟲又唔長命,不如搞勁自己個reproduction ability,一生生成幾打仔女去打天下咪仲著數
個人見解9up,我真係無研究
節肢動物起源我真係答你唔到,果時無聽書+我最憎昆蟲所以無理過

咁講啦,漿既優勢係你唔需要投資咁多野。簡單地講你只需要用漿,你係大氣唔怕水壓又有氧氣,點解要晒咁多野整好自己個circulatory system?昆蟲又唔長命,不如搞勁自己個reproduction ability,一生生成幾打仔女去打天下咪仲著數
個人見解9up,我真係無研究
節肢動物起源我真係答你唔到,果時無聽書+我最憎昆蟲所以無理過

我都係睇以前學術台傍觀巴個古生物post識多少少依家人同po都沈咗落深海搵唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞