【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
今期我又番黎同大家講下蝦同蟹呢啲常見既海洋生物

蝦,蟹,龍蝦等海洋生物係屬於Arthopoda(節肢動物)呢個Phylum,而呢個phylum好大,包括左例如昆蟲,蜘蛛等其他生物,所以係呢個post入面,我會將蝦蟹全部歸納做Crustaceans。如果大家真係對Taxonomy咁有興趣可以再問。

結構
蝦蟹係節肢動物,所以同昆蟲身體一樣可以分做頭胸腹三大部分。而有啲物種頭同胸會融埋一齊,由一塊carapace蓋住(例如蟹蓋)。而啲手手腳腳因為海洋環境所以同陸地既arthopods有所唔同(例如有swimming appendages見下圖)

下面就係普遍crustaceans既 appendages。

Antenna係觸鬚
Mandibles, Maxilla同Maxilliped都係嘴既部分,佢地既嘴由6啤appendages所組成。
其餘都係普通手腳。

生命循環
與蜘蛛相似,有啲蟹會有獨特既求愛方法,例給
直接地表明我有大碌野

或者嘗試解釋我有幾愛你

Crustaceans會以有性繁殖方式生蛋,而幼蟲(larvae)則會經歷一個完全變態既過程,浮游大海,搵地方發展生活。
而crustaceans有兩大種既浮游幼蟲: Nauplius(三啤appendages係頭)Zoea(appendages係胸)
而呢啲幼蟲會再進化去其他形狀,最後成蝦/蟹。見下圖

Barnacle(藤壺)
係無錯藤壺係屬於crustacean 主要由於佢地都有作為Nauplius larvae呢個生命循環。最值得留意係佢地擁有全生物界最大既陰莖與身體比例,條野可以申到自己身長既8倍。

得意物種
由於蝦蟹生理與昆蟲相似(話晒係親戚),我唔多再講喇。不如講下有邊啲比較引人入勝既物種
Mantis Shrimps/Peacock Shrimps (瀨尿蝦朋友)
身有鮮豔顏色

Pom-Pom Crab
雙手各持海葵,用以凶走敵人。

Pistol Shrimp
其中一隻爪可以射出強勁sonic wave以擊暈敵人。(真心勁 )

Pram Bug
深海物種,會捕食軟體動物然後用佢地既啫喱外層作為住所同生蛋

香港代表
香港代表就當然係招潮蟹。不過今年最新發現既香港獨有既蟹係呢隻Haberma tingkok,一隻會爬樹既蟹。由一位HKU undergrad Wong ho-tin (Steven哥)發現並帶比老師,然後由老師命名同攞彩(至少wiki上面係)

Source:https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170411104534.htm

內容又太長
食法
個人比較鍾意食蟹,膏蟹肉蟹亦可
識食肉蟹就一定係用酒蒸而且加蛋白底,mock左隻鉗出黎,點少少浙醋食

膏蟹就要炒/整粉絲煲,用薑蔥炒,落粉絲吸啲汁撈飯

有錯請指正
入黎為左睇 食法
會唔會講scampi
好好食
原來平時見到既蝦仔蟹仔唔係幼蟲黎

Pistol Shrimp
其中一隻爪可以射出強勁sonic wave以擊暈敵人。(真心勁 )

睇過D短片可以射爆人地個殼
屌,如果冇食法感覺上會覺得你專業d

如果食法寫得專業啲會專業啲
More more

姐係點煮 ?
真係要開飲食台嫁喇如果係咁

姐係點煮 ?

講下Nucleotide嗰啲點令啲海鮮好食

姐係點煮 ?

講下Nucleotide嗰啲點令啲海鮮好食

無讀呢啲
會爬樹既蟹同蜘蛛有咩分別?
會爬樹既蟹同蜘蛛有咩分別?

形狀,食既野,器官,生理
煮法
龍蝦係咪真係唔會自然老死
想睇埋龍蝦煮法
想睇埋龍蝦煮法

新鮮既開邊蒜蓉蒸已經好好食,雪or 急凍既先飛水再走油,之後避風塘 or 椒鹽隨意選擇
Pom-Pom Crab 好似渣住兩個啦啦球
煮法
龍蝦係咪真係唔會自然老死

唔係,呢個係誤會黎。
龍蝦壽命好長可以去到100年,而且性能力,活動力唔會因年紀退化。
Pom-Pom Crab 好似渣住兩個啦啦球

係呀
我第一次見到都o左,海洋生物既世界就係咁多得意野
可唔可以講下小龍蝦

同埋佢地同昆蟲係親戚
點解蝦蟹咁多肉但唔見得昆蟲有肉
水中環境令肌肉發達?
可唔可以講下小龍蝦

同埋佢地同昆蟲係親戚
點解蝦蟹咁多肉但唔見得昆蟲有肉
水中環境令肌肉發達?

小龍蝦姐係crayfish,同眾多蝦蟹一樣係decapods

佢地係淡水生活,食既野基本上係有機既野(生同已腐壞)就會食,所以點解會話佢地污糟同多寄生蟲就係因為以上兩點。

係無錯,水環境減少好多地心吸力對生物既影響,例給對骨絡既需求無陸上生物咁多,所以會多左肉之類既組織,而且好多勁古老生物會係海入面搵到好多時都係因為咁。
樓主 龍蝦仔又係咩黎?
樓主你講瀨尿蝦竟然唔講佢地有3對眼
3對眼令佢地有極強嘅立體視力
判斷距離嘅能力亦係極強
配合佢地嘅拳速
基本上佢地係好強嘅Predator

拳速有幾高呢?
佢地一拳可以去到時速80公里左右
留意返水係有阻力
而佢地係依然可以去到咁高速
同一時間咁高速嘅直拳令到拳嘅前方水壓減低
低到可以出現cavity
當嗰個位嘅水壓normalise嘅時候
啲cavities就會implode
形成好強嘅衝擊波

拳速加埋衝擊波就係點解瀨尿蝦可以一野打穿蟹殻/貝殻然後食咗佢
瀨尿蝦係可以打穿6.35mm厚嘅水族館玻璃
甚至乎大隻啲嘅可以打暈魚/八瓜魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞