【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike

冇睇到open circulatory呢隻字, 自隊一打

不過掉返轉頭諗, 點解陸地嘅蟲唔係跟返蝦蟹咁用肌肉而係漿
節肢動物應該喺海入面出現先, 之後上陸地?

咁講啦,漿既優勢係你唔需要投資咁多野。簡單地講你只需要用漿,你係大氣唔怕水壓又有氧氣,點解要晒咁多野整好自己個circulatory system?昆蟲又唔長命,不如搞勁自己個reproduction ability,一生生成幾打仔女去打天下咪仲著數
個人見解9up,我真係無研究
節肢動物起源我真係答你唔到,果時無聽書+我最憎昆蟲所以無理過

我都係睇以前學術台傍觀巴個古生物post識多少少依家人同po都沈咗落深海搵唔返

[古生物/多圖] 有無人對古代生物有興趣?一齊傾下
https://lihkg.com/thread/183181/page/1?ref=ios

不如講下水晶蝦
諗住search鐮蟹是咩樣
GOOGLE 全部都是MonHunt

不如講下水晶蝦

水晶蝦原藉中國淡水區域,叫做蜜蜂蝦
然後比人捉左去改造成為日一種深受人類歡迎既寵物叫水晶蝦,因為呢種蝦可以整到好多顏色同花紋岀黎(加埋中國動物不嬲都係比人捉晒去揾錢嫁啦,例如熊貓白虎有邊種幸免到?)
留名
真心讚
睇第一個post講講下biology,跳去#2突然講食法
真心讚
睇第一個post講講下biology,跳去#2突然講食法

睇埋我其他post

從前有種昆蟲走落海 演變成蝦
從前有種蜘蛛走落海 演變成蟹
有冇可能

無乜可能,因為蝦蟹都係Decapoda (同一祖先),所以就算有昆蟲走入海,都會係同一隻昆蟲走,成分開做蝦同蟹。

而prawn同shrimp係有分別,網上好多都有講
可參考下圖
巴打會唔會講海豚
(唔知有無煮法 )
巴打會唔會講海豚
(唔知有無煮法 )

可能下集
我成日有個觀念就係龍蝦係大隻版同厚殼版既蝦,唔知可唔可以咁講?
我成日有個觀念就係龍蝦係大隻版同厚殼版既蝦,唔知可唔可以咁講?

如果你係同朋友吹水咁輕鬆講當然可以

咁你會唔會話猩猩係大隻版既馬嬲?
直接飛左去睇食法
蟹嘅幼蟲有尾

從前有種昆蟲走落海 演變成蝦
從前有種蜘蛛走落海 演變成蟹
有冇可能

無乜可能,因為蝦蟹都係Decapoda (同一祖先),所以就算有昆蟲走入海,都會係同一隻昆蟲走,成分開做蝦同蟹。

而prawn同shrimp係有分別,網上好多都有講
可參考下圖

即係我地平時食既蝦係prawn?
英文差淨係識shrimp,有次食飯親戚個仔問我碟蝦英文係咩,我答佢shrimp

即係我地平時食既蝦係prawn?
英文差淨係識shrimp,有次食飯親戚個仔問我碟蝦英文係咩,我答佢shrimp

你可以跟住張圖睇下,我就覺得係shrimp多
如果你啲親戚唔係好似我咁會係酒樓攞住隻白焯蝦同人上海洋生物堂既話,其實答咩都無所謂。
我想問白灼蝦要點樣清腸?我好鍾意食白灼蝦,但真係唔識清走啲便便,挑走啲腸又會破壞隻數流走啲汁

白灼蝦都會挑蝦腸真係少見
我自己做法係煮完,mock完殻,你feel下個蝦背脊會好似有條線分開兩邊肌肉咁,係果個位meet開整走條腸囉
個人認為蝦係蒜蓉開邊蒸最正
多唔多人食蝦啜埋蝦頭汁?
我自己就幾反感,通常唔要整個蝦頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞