【海洋生物】淺談蝦蟹

214 回覆
409 Like 5 Dislike
魚蝦蟲申蟹係點樣傳送運動訊息
聽講有啲賴尿蝦係有毒是咪真係有

雖然蝦蟹無vertebratae 但佢地都係有腦有神經。

世界上暫時只係發現左一種有毒性既crustacean,而佢唔係賴尿蝦
而家海入面既哺乳動物,係咪全部都係陸地走返去海?
無由頭到尾都係海到生活既哺乳類?

係,就算係鯨魚都係由4腳獸進化出黎。
當你講"由頭到尾既哺乳類",我唔太知道你意思係咪包括埋絕左種既祖先 哺乳類Mammalia呢個class係經歷左千錘百鍊既歷史,要講既話真係可以細說長江

係想問包括埋絕左種既祖先,海入面不利進化為哺乳類?
但陸地哺乳類走返入海又無問題喎,呢樣我幾好奇

我好簡單咁講啦,如果多人有興趣我開post深談

進化路線大約如下:
脊椎動物祖先(海入面) >
4腳獸(陸上) >.
哺乳類(有水有唔水). >
鯨魚(水)

所以如果你包括所有祖先,正路黎講係由水上陸地再落水。

世界上暫時只係發現左一種有毒性既crustacean,而佢唔係賴尿蝦

饅頭蟹?

饅頭蟹?

我以為佢意思係venomous
巴打又無研究過點樣養大crab zoea. 我試左幾個方法都過唔到一星期。
巴打又無研究過點樣養大crab zoea. 我試左幾個方法都過唔到一星期。

Are you sure 係Zoea ? 有無相之類睇下
而且invertebrates本身繁殖策略都係大量生產咁樣disperse ,講緊一次一隻阿媽生幾萬。
巴打 食醬油蟹係咪有機會惹寄生蟲

而且invertebrates本身繁殖策略都係大量生產咁樣disperse ,講緊一次一隻阿媽生幾萬。

強國就有「垂直養殖法」,個名叫「蟹公寓」(我覺得似「蟹劏房」多D),
可以於室內環境控制下養殖螃蟹。
巴打 食醬油蟹係咪有機會惹寄生蟲

食得生野就一定有機會 而且如果係淡水蟹機會更大
留名

認真呀,而家份fyp係起唔到環境對zoea既成長,survival rate, development delay同molt. 但養極都唔掂
樓主你講瀨尿蝦竟然唔講佢地有3對眼
3對眼令佢地有極強嘅立體視力
判斷距離嘅能力亦係極強
配合佢地嘅拳速
基本上佢地係好強嘅Predator

拳速有幾高呢?
佢地一拳可以去到時速80公里左右
留意返水係有阻力
而佢地係依然可以去到咁高速
同一時間咁高速嘅直拳令到拳嘅前方水壓減低
低到可以出現cavity
當嗰個位嘅水壓normalise嘅時候
啲cavities就會implode
形成好強嘅衝擊波

拳速加埋衝擊波就係點解瀨尿蝦可以一野打穿蟹殻/貝殻然後食咗佢
瀨尿蝦係可以打穿6.35mm厚嘅水族館玻璃
甚至乎大隻啲嘅可以打暈魚/八瓜魚

海洋裏嘅修道拳
樓主你d海洋生物post超正!

本身好鐘意睇脫殼片(蝦蟹蜘蛛蜈蚣etc)
頭先搵到兩條關於寄居蟹搬屋嘅片,非常有趣!些牙吓先!
唔識貼片呀sorry

https://youtu.be/f1dnocPQXDQ
寄居蟹會跟身材高矮大細自行排隊,大隻排前細企後,逐隻搬去自己前面隻寄居蟹個殼到

https://youtu.be/dYFALyP2e7U
某啲寄居蟹會同海葵共生,八爪魚唔會打個殼有海葵嘅寄居蟹主意。蟹搬屋時會帶埋海葵呢個實Q走!冇諗過海葵會係"meet"得甩,條片都話得呢種寄居蟹先可以將海葵安全移除

好鍾意寄居蟹
巴打會唔會講海豚
(唔知有無煮法 )

可能下集

海豚肉係冰島名菜黎
女朋友食過都話好撚好食

成日覺得海豚同人好似,會唔會同人魚有關?起源係點?生活係點

見過新聞有人海豚戀同海豚救人覺得其實佢幾通人性

認真呀,而家份fyp係起唔到環境對zoea既成長,survival rate, development delay同molt. 但養極都唔掂

你有無check清楚所有野 food availability, salinity, temperature, light availability 之類?
Check晒之後你講多少少我知,
係咪全部都zoea?定係一個zooplankton mix黎?
你on site咁養?定係lab?
養幾多?
啲zoea點得番黎?
第一個知道蟹係可以食既人類究竟餓成點先會走去試 成隻蜘蛛咁
第一個知道蟹係可以食既人類究竟餓成點先會走去試 成隻蜘蛛咁

近山食山近水食水
你呢個問題同問第一個發現牛奶係飲得嘅人諗緊乜有啲類似
呢個世界就係多得啲痴線佬諗埋啲奇怪餸出嚟
我地先有咁多好野食
即係食蝦蟹等於食蟲
想問吓其實蝦膏蟹膏係有咩作用嘅呢
留名

你有無check清楚所有野 food availability, salinity, temperature, light availability 之類?
Check晒之後你講多少少我知,
係咪全部都zoea?定係一個zooplankton mix黎?
你on site咁養?定係lab?
養幾多?
啲zoea點得番黎?

food我俾左mixed diet algae
salinity keep起35%
temp就23-25
light就正常室內燈
我係lab養,zoea係起街市揾隻大肚媽番lab等佢hatch

food我俾左mixed diet algae
salinity keep起35%
temp就23-25
light就正常室內燈
我係lab養,zoea係起街市揾隻大肚媽番lab等佢hatch

個人覺得街市買果度有少少fail,因為你唔知啲漁民點樣對待過隻蟹。
試下直接攞海水養,可能要每日換
巴打想問下紅蝦同大頭蝦嘅資料好好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞