[KPOP] K-POP 2024討論區 (1)

1001 回覆
4 Like 19 Dislike
Dispatch呢次點解又唔放飛機?
悼念李善均?
確認各公司都入哂數fat fat了
確認各公司都入哂數fat fat了
兩個都係韓國本土好女仔
大約20年前,甄妮喺勁歌金曲頌獎禮度講過:
「可唔可以唔好再搵模特兒做歌手?」
講出咗一個事實:偶像就係一種商業包裝嘅產物,喺音樂界上毫無技術,毫無實力,思想上完全由公司控制嘅商品。

現實上,確是如此。
所以,我從來都鄙視偶像。

當2010年代起韓風掘起,「香港樂壇已死」,
作風自主嘅獨立樂隊亦開始成長,
本土偶像開始被認為係一種過時嘅產物。

令我改觀嘅竟然係Lolly Talk,
一隊「輸咗」嘅女團,
表面上看似係毫無技術,毫無實力,
但在音樂制作上卻有質素嘅女團。

三分甜intro嘅眼前一亮,
五種愛的密語嘅編曲,
七姊妹星團作曲嘅精妙,
四方帽之約嘅青澀感覺,
表現到風格嘅多樣性之餘,
歌曲亦同佢哋嘅形象高度契合。

能夠在音樂創作理念上可以自主起用唔同班底,
同自主創作歌曲嘅偶像,近年真係唔多。

(圖為未來音樂祭 TONE Music Festival 2023,Lolly Talk與周國賢表演期間)

Lolly Talk得到叱吒組合銀獎,
係天時地利人和嘅結果,
但原來在眾人嘅助力之下,
indie偶像係可以行到呢步。

當然好多人批評佢地嘅表演水平,
要改進嘅地方亦多的是。

事實上,作為成員兼樂隊晚安莉莉主音Sinnie亦曾經喺某次訪談中講過:

「我好坦白同佢地講,
大家一定要進步,
否則就會好快被人淘汰」

「可能好多人會覺得(Lolly Talk)玩玩下
或者覺得:「就咁咋」?
就係因為大家未去到相應嘅level,
所以大家一定要進步」

佢地喺心態上早有覺悟。

而事實上,當新鮮感消失,
加上新團加入競爭,
支持者亦可以離自己而去嘅時候,
未來條路係難行。
只能靠音樂,同身邊嘅7個人。

當世界敗壞,社會進入高壓嘅環境下,
係需要偶像去激勵人心。
所以,請珍惜呢班偶像,
尤其係喺佢地仲未失去自主性,
同未失去初心嘅時候。

(圖為Lolly Talk Little Things Concert 2023,Lolly Talk表演期間)

Lolly Talk推出歌曲:
一把火
二人限定故事
三分甜
四方帽之約
五種愛的密語
六度分隔理論(未派台)
七姊妹星團
8SEC

圖片來源:
Lolly Talk官方IG,Sinnie Ng官方IG

訪談內容來源:
JY Outside talk 2.0 EP15@YOUTUBE
LE SSERAFIM 尋晚紅白唱Live?好得出奇唔似Live,但紅白又唔可以o米咀?有趣

姐姐美暴
好撚好聽

https://youtu.be/Ccz123Jlflc?si=Uf-iJU4r_ZfYevRG
首歌有啲似 Le sserafim 最好聽的神曲 Impurities
最最緊要係,唔係念經歌

chorus1段 2段有變
https://www.youtube.com/watch?v=UbeHK7ZZlRc
4代神顏企埋一齊,
張元英屌打karina
https://youtu.be/oRd5E2eqDOE?si=pgndCoHxqSYi82Yj
又有歌? 之前個首係咪先行黎
karina不嬲吹大咗

個身高差
ive巨人團

獨家:足球明星李康仁與李娜恩青澀的約會 ​​​
男方係咪好鍾意飲清麴酱湯?
好耐無聽呢個名
一葉水平咁上下
李娜恩經紀公司否認戀情,“與李剛仁只是熟人關係”
諗起當年Mina比人拍到同孫興民 自己放料
李娜恩在新加坡之戰即將到來之際,接連兩天前往國家隊宿舍

係咪人地唔受
F5咗成日畀啲咁嘅嘢我睇
弱咗啲喎
竟然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞