【十月新番】【動畫】《葬送的芙莉蓮》討論區(5) **劇透請四重加密**

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
神仙榜 連拉格納要排最後
今季真係算多高質番
加埋上季既勇者赫庫魯同黑暗集會都重未完
根本就睇唔撚曬
我連埋勇者赫庫魯, 劍心呢啲上季嘅半季番, 今季追緊20+套
去咗個旅行番嚟, 即刻跟甩哂
《異世界動漫用語問題》從芙莉蓮的漢堡排到四面楚歌 奇幻作品出現這種詞彙不奇怪嗎?

我們日常生活當中常用的詞彙,常常都是經過特殊的時代背景才會誕生,並且演變到現代。換句話說,如果是在文化背景完全不同的國度,甚至是地球以外的異世界的話,就根本不會出現這種詞彙了。譬如要產生「四面楚歌」這個詞彙,代表那個世界要先有楚國,要說出「杞人憂天」這個詞彙,也代表那個世界要先有杞國。本季當紅的動畫《葬送的芙莉蓮》,最近就因為「漢堡排」掀起了類似的爭議。以下就跟著宅宅新聞一起來看看,日本網友們對於這類用語的看法吧~~

在本季動畫《葬送的芙莉蓮》第12話當中,出現了巨大的「漢堡排」料理,說是給勤奮戰士的一種生日禮物。

但是劇中直接使用「漢堡排」這個名字,卻引來某些網友不滿……

「《葬送的芙莉蓮》的世界出現了『漢堡排』,這道料理的名字是來自德國漢堡地區,如果要堅持『奇幻世界不該使用從現實人名、文化而來的詞彙』這種觀點,劇中的用法就是錯誤的。不過這部作品這麼紅,很多人大概也覺得無所謂,甚至覺得這種堅持是來亂的吧。」

這種對於「漢堡排」的指正,隨即引發了激烈爭論。有人認為這就是考據不周全,有人則認為這只不過是為了讓讀者和觀眾容易理解,才用現代的語言來表現罷了。

(´-ω-`)大家又會不會特別講究這類用語呢?
食個漢堡扒都搵黎講,遲dd人實打交開拖
香格里拉鳩鳩下又幾好睇
鍾意打機嘅應該特別睇得投入
會提出呢啲質疑嘅人
有冇質疑過點解入面啲人會講日文?

我相信即使「劍」「斧頭」呢啲用語都有文化背景
點解又可以講,係得「漢堡」先被質疑唔講得?

結論:呢啲質疑除非可以做到摒除一切文化影響(例如要求套戲直程要發明成套新語言來運作,好似魔戒精靈語咁),否則必定係雙重標準,無需理會
唔明盾勇點解排咁高
今季好睇番?
好睇!不過個post 好少人
語言果part無職處理得幾好
不過佢入面真係要分日文同異世界語言
呢套唔洗
上季廢到睇左兩三集棄撚左
係咩之前好熱鬧架喎(鬧交)
我都睇完上季棄左..
第二季係屎
聽聞第三季好睇返 但係都唔睇住
無撚聊
咁都做倒第三季
BD 賣好多咩
好似本身已經定咗做3季
所以第二季點爆死都好都會照出第三季
今集以為睇緊銀魂
同埋贊恩應該搵杉田配
關銀魂咩事 我覺得有啲無聊
對阿烏拉好好睇
越睇得多越覺得OP首歌詞寫得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞